Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Ο πόλεμος για την τεχνολογία

Στον κόσμο της τεχνολογίας, το μέγεθος μετράει, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Η Apple κατέχει ακόμη τα σκήπτρα, με την κατασκευάστρια των iPhones και iPads να «φλερτάρει» με κεφαλαιοποίηση ενός τρισ. δολαρίων. Η Τencent, όμως, κατάφερε ήδη να ξεπεράσει το Facebook σε κεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, η περιουσία του επικεφαλής της Πόνι Μα -αν και ο πλουσιότερος Κινέζος επιχειρηματίας- δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, δύο υπερδυνάμεις που μάχονται σε πολλά μέτωπα. Και μπορεί Κίνα και ΗΠΑ να έθαψαν προσωρινά το τσεκούρι του πολέμου στο εμπόριο, υπάρχει όμως ένα σιωπηρό μέτωπο που συνεχίζει να σιγοκαίει: η τεχνολογία.
Για τις ΗΠΑ, το βαρύ πυροβολικό είναι οι τεχνολογικοί κολοσσοί FAANG -Facebook, Amazon, Apple,Netflix και Google-, που απειλούνται όμως σοβαρά από το δυναμικό τρίο ΒΑΤ της Κίνας - Baidu, Alibaba και Tencent.
Το Διαδίκτυο της Κίνας -online υπηρεσίες αναζήτησης, ηλεκτρονικό εμπόριο και περιεχόμενο- κυριαρχείται από τις ΒΑΤ. Η Tencent, στην οποία ανήκει η δημοφιλής εφαρμογή WeChat, έχει πρόσβαση σε περισσότερους από ένα δισ. μηνιαία ενεργούς χρήστες, ενώ η Baidu αποτελεί τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στην Κίνα. Όσο για την Alibaba, αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου. Παρά τις διαφορές, το τρίο της Κίνας έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό με τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Αμερικής: φιλοδοξίες για επέκταση, πέραν των γεωγραφικών ή επιχειρηματικών συνόρων. Και φαίνεται ότι τα καταφέρνουν. Alibaba και Tencent ανήκουν ήδη στη λέσχη των ισχυρών, με κεφαλαιοποίηση άνω των 300 δισ. δολαρίων, με την Tencent του Πόνι Μα να υπερβαίνει τα 500 δισ. δολάρια και την Alibaba του Τζακ Μα να υπερβαίνει τα 400 δισ. δολάρια.

Στον κόσμο της τεχνολογίας, το μέγεθος μετράει, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Η Apple κατέχει ακόμη τα σκήπτρα, με την κατασκευάστρια των iPhones και iPads να «φλερτάρει» με κεφαλαιοποίηση ενός τρισ. δολαρίων. Η Τencent, όμως, κατάφερε ήδη να ξεπεράσει το Facebook σε κεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, η περιουσία του επικεφαλής της Πόνι Μα -αν και ο πλουσιότερος Κινέζος επιχειρηματίας- δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
723,6 εκατ. Κινέζοι σε συνολικό πληθυσμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου σερφάρουν στο Internet μέσω κινητού τηλεφώνου, πληθυσμός διπλάσιος απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. Οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου ξεπερνούν τα 700 δισ. δολάρια και προβλέπεται να αυξάνονται με ετήσιους ρυθμούς 20% έως το 2022, διπλάσιους σε σύγκριση με τους αντίστοιχους στις ΗΠΑ. Οι ΒΑΤ ετοιμάζονται να κατακτήσουν τον κόσμο, αποφασισμένες να εκθρονίσουν τις FAANG.  

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου