Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Πραγματιστές εναντίον ιδεαλιστών


Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού

Τι φοβούνται περισσότερο οι επενδυτές; Την κόντρα της Ρωσίας με την Αμερική ή τη νέα αντισυστημική κυβέρνηση της Ιταλίας, που ακόμη δεν έχει ορκιστεί επισήμως, αλλά προκαλεί με τις αντισυμβατικές της προτάσεις που απειλούν να εκτοξεύσουν το ήδη αστρονομικό χρέος της χώρας; Η απάντηση, σύμφωνα με την αγορά ομολόγων, είναι η ιταλική κυβέρνηση. 
Τα ασφάλιστρα κινδύνου για το ιταλικό χρέος έχουν αναρριχηθεί σε υψηλά πολλών μηνών, ξεπερνώντας το αντίστοιχο κόστος ασφάλισης του ρωσικού χρέους, καθώς τρομάζει η ατζέντα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ των λαϊκιστών του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και των ακροδεξιών της Λέγκα.
Αυτό που καίει άμεσα τις αγορές δεν είναι ο νέος πρωθυπουργός, ο οποίος εάν γίνει δεκτή η πρόταση του Λουίτζι ντι Μάιο θα είναι ο 53χρονος καθηγητής Νομικής, Τζιουζέπε Κόντε. Περιμένουν εναγωνίως την αποκάλυψη του επόμενου υπουργού Οικονομικών, που θα πάρει στα χέρια του το μέλλον της υπερχρεωμένης και πολύ μεγάλης για να καταρρεύσει ιταλικής οικονομίας. 

Οι διαρροές του ιταλικού Τύπου ότι θα είναι ο 81χρονος καθηγητής οικονομικών Πάολο Σαβόνα -ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι το ευρώ δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα «γερμανικό κλουβί που περιορίζει τους υπόλοιπους εταίρους της Ευρωζώνης»- οδήγησαν την απόδοση του ιταλικού 10ετούς σε υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2017. 
Με δημόσιο χρέος άνω των δύο τρισ. ευρώ, η Ρώμη δεν έχει περιθώρια για ακριβό κόστος δανεισμού. Το δεύτερο όνομα που ψιθυρίζεται είναι αυτό του Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, ο οποίος είναι πολιτικός της Λέγκα και δεξί χέρι του Ματέο Σαλβίνι, αν και δεν θεωρείται πιθανή επιλογή. Ο Τζορτζέτι ανήκει στους σφοδρούς επικριτές των πολιτικών λιτότητας, είχε όμως εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για ένα Ιtal-exit.
Με την επιλογή του επόμενου υπουργού Οικονομικών θα φανεί εάν θα επικρατήσουν οι πραγματιστές ή οι ιδεαλιστές της ιταλικής πολιτικής. Και θα φανούν οι πρώτες ενδείξεις για το εάν υφίσταται ή όχι μια νέα απειλή για τη συνοχή της Ευρωζώνης.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου