Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Respect στο side effect


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Τρία είναι τα βασικά αντικείμενα στην αναζήτηση της αλήθειας: το πρώτο να την ανακαλύψεις όταν την αναζητάς, το δεύτερο να την αποδείξεις όταν την κατέχεις και το τρίτο να τη διαχωρίσεις από το ψεύδος όταν την εξετάζεις, κατά τη ρήση του Πασκάλ.
Στην υπόθεση αναζητούμε την αλήθεια, ανασυνθέτοντας τα γεγονότα μέσα από τις λεπτομέρειες, αναμετριόμαστε με κενά και ασάφειες, αλλά τα γεγονότα δεν είναι τόσο διάφανα όσο στο μαθηματικό σύμπαν, τα τζάμια θολώνουν από τα απόνερα και παραμορφώνονται. Αυτά που βλέπουμε δεν είναι η πραγματικότητα, αλλά η κατασκευή της. Η πραγματικότητα βρίσκεται από την άλλη πλευρά της τζαμόπορτας» γράφαμε τον Ιούνιο του 2009, για μια άλλη ιστορία, της Siemens, της αποκαλούμενης τότε και Μίζενς.
Η υπόθεση έφτασε, μετά πολλών κόπων και ξεχασμένων τρόπων, στις δικαστικές αίθουσες. Δέκα και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας για τα μαύρα ταμεία γκρίζαρε πολύ η διαδικασία και χάθηκε η ουσία.
Εκτός κι αν είχε πάρει κολοσσιαίες διαστάσεις στο μυαλό μας, ενώ ήταν και «καλό σημάδι» ότι δραπέτευαν, γιατί αυτό σημαίνει «ότι τους κυνηγάμε».

Πράγματα φυσιολογικά και συνηθισμένα δηλαδή. Οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη βρεθεί κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.
Ας είμαστε, λοιπόν, λιγάκι υποψιασμένοι, για να μην πέσουμε ξανά από τα σύννεφα. «Εγώ και όσοι γνωρίζουν αυτά τα πράγματα δεν έπεσαν από τα σύννεφα. Αυτό που ονομάζεται σκάνδαλο είναι η πολιτική των περισσότερων εταιρειών. Εδώ πρέπει να βρεθεί εάν πράγματι συνέβη (που απ’ ό,τι φαίνεται συνέβη) και τι ακριβώς συνέβη, δηλαδή πού πήγαν τα λεφτά. Αυτή η υπόθεση ήρθε από την Αμερική, μπορεί να έρθουν και άλλες» επισήμανε πρώην υπουργός Υγείας.
Αυτό είναι και το μόνο που αφήνει ανοικτό το παράθυρο για παρενέργειες εδώ. Respect στο side effect. Τι εννοώ; Όσο καθυστερεί η συμφωνία του αμερικανικού δημοσίου με την εταιρεία για την καταβολή προστίμου, τόσο είναι πιθανό να μη βγουν όλοι λάδι εν Ελλάδι. Αν επιτευχθεί σύντομα αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός, αποχαιρέτα το φως. Aν κάτι γίνει, μάλλον δεν θα ,ναι από της κάθαρσης το καμίνι.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου