Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Διαστημική ανάπτυξη


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Αγγελικής Κοτσοβού

20 Ιουλίου 1969. Ο αστροναύτης Νιλς Όλντεν Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη. Περίπου μισό αιώνα αργότερα, η SpaceX του Έλον Μασκ εκτοξεύει με επιτυχία στο Διάστημα τον Falcon Heavy, τον μεγαλύτερο και πιο ισχυρό πύραυλο στον κόσμο. Σε αυτή την πειραματική και αβέβαιη αποστολή, ο πύραυλος δεν ήταν επανδρωμένος, αλλά μετέφερε ένα κόκκινο, ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο Tesla Roadster, εταιρείας που επίσης ανήκει στον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο. Ο πύραυλος έθεσε σε ελλειπτική τροχιά το Tesla γύρω από τον Ήλιο, με φιλοδοξίες να φθάσει έως τον Άρη. Ποιος ξέρει, «μπορεί κάποτε στο μέλλον το Tesla να ανακαλύψει κάποια φυλή εξωγήινων», δήλωνε ο Μασκ μετά την ιστορική εκτόξευση του διαστημικού του «Γερακιού».
Ο άνθρωπος στο Διάστημα. Άλλοτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας για τους φανατικούς του είδους, που δεν έχαναν καμία περιπέτεια «Star Wars», του διαστημοπλοίου Έντερπράιζ από το «Σταρ Τρεκ» ή του αστρόπλοιου «Γκαλάκτικα». Αυτό το σενάριο φαντάζει πλέον πολύ κοντά στην πραγματικότητα, με δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες όπως ο Έλον Μασκ ή ο Ρίτσαρντ Μπράνσον. Η Virgin Galactic του Μπράνσον έχει ήδη παρουσιάσει το νέο SpaceShipTwo, διαστημόπλοιο χωρητικότητας έξι επιβατών και δύο πιλότων, σχεδιασμένο για να μεταφέρει τους επιβάτες μέσα σε πέντε λεπτά στο Διάστημα, με μέγιστη ακτίνα τα εκατό χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης. Δική του εταιρεία διαστημικών αποστολών διαθέτει και ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, με τον δισεκατομμυριούχο «βασιλιά» του ηλεκτρονικού εμπορίου να οραματίζεται τη δημιουργία αποικιών στη Σελήνη, αλλά και τη μετοίκηση του ανθρώπου και σε άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, ακόμη και πέρα από αυτό.

Δεν είναι μόνο το όραμα μιας χούφτας δισεκατομμυριούχων, με την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν πραγματικότητα. Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Bank of America Merrill Lynch προβλέπει οκταπλασιασμό του μεγέθους της διαστημικής βιομηχανίας μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες, φθάνοντας τουλάχιστον τα 2,7 τρισ. δολάρια. Για κάποιους, το κίνητρο είναι οι προοπτικές που προσφέρει μια τέτοια αγορά. Κάποιοι άλλοι ονειρεύονται ένα ταξίδι στα μυστικά του Διαστήματος και -ίσως- συνάντηση με εξωγήινη ζωή. Υπάρχουν φυσικά και τα σενάρια καταστροφής της Γης, αφήνοντας ως μοναδική επιλογή την εγκατάσταση σε άλλον πλανήτη. Με βάση όμως τα έως τώρα δεδομένα, ένα ταξίδι στο άγνωστο κι ακόμη παραπέρα αποδεικνύεται ιδιαίτερα ακριβό σπορ. Όπως και το κόκκινο Tesla που ήδη πλησιάζει στον Ήλιο...

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου