Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Το κτηματολόγιο στην Ελλάδα ( Μέρος 1ο )


Από τον Ορέστη Σειμένη Φοροτεχνικό-Συγγραφέα

ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ : τι πρέπει να γνωρίζομε
ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠAIΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ;

1995-2015
Η ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ ΤΗΣ  ΒΡΑΔΥΠΟΡΙΑΣ
Είναι μεγάλο έργο. Το μεγαλύτερο.
Γι αυτό δεν μπορούνε να το τελειώσουν
οι πολιτικοί μας…………
Ενώ το άρθρο 24 παρ.2΄ ορίζεται ότι:
«η σύνταξη Εθνικού Κτηματολογίου συνιστά υποχρέωση του κράτους»

Από τον Ορέστη Σειμένη Φοροτεχνικό-Συγγραφέα
30/6/2015
Παγίδες-απορίες
Στο άρθρο 24 παρ.2΄του Συντάγματος του 2001 ορίζεται ότι «η σύνταξη Κτηματολογίου συνιστά υποχρέωση του κράτους»

Οι εργασίες της Kτηματογράφησης των ακινήτων άργησαν να γίνουν στην Ελλάδα. Ξεκίνησαν αργά και βαδίζουν αργά. .Ποιοί είναι οι λόγοι που  είμαστε ο μόνος λαός στην Ευρώπη που δεν έχει Κτηματογραφήσει τά ακίνητά του; Ανικανότης;  Ανοργανωσιά ; Πονηράδα ; Κακομοιριά ;  Συμφέροντα ; Όλα μαζύ ; Πιστεύω ότι οι προτεταιότητες των κατά καιρούς πολιτικών της πατρίδος μας ήσαν : άλλες βραχυχρόνιες , άλλες ψηφοθηρικές, και άλλες κοντόφθαλμες. Οι πολιτικοί στην Ελλάδα κοίταζαν πάντα και πρώτα τα προσωπικά τους συμφέροντα και μετά τα συμφέροντα των συμπολιτών τους που τους  εμπιστεύονταν κατά καιρούς με την ψήφο τους. Κάποιος μου έλεγε ότι μερικοί από αυτούς ίσως δεν ήθελαν να κτηματογραφήσουν και τις δικές τους περιουσίες……
Το λογικό θα ήταν πριν να γίνει η κτηματογράφηση να έχει ολοκληρωθεί ο Γενικός Χωροταξικός Σχεδιασμός και τα  Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια αλλά και να έχουν ολοκληρωθεί οι Δασικοί Χάρτες ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να γνωρίζει με ευκολία και την χρήση γής αλλά και τους περιορισμούς της πριν να κληθεί να δηλώσει τη γη του στο Κτηματολόγιο.  Κλασσική περίπτωση είναι  τα  δασικά ακίνητα για τα οποία δεν είναι εύκολο να γνωρίζει ο πολίτης εάν ανήκουν στο Δημόσιο ή στον ίδιο.
Ο  Γενικός Χωροταξικός σχεδιασμός, τα Ειδικά χωροταξικά Σχέδια και οι δασικοί χάρτες βοηθούν και εξυπηρετούν τους πολίτες ώστε να γνωρίζουν τις περιοχές που θα  έχουν ορισθεί :

§  Για τίς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
§  Για την αιολική ενέργεια
§  Για τόν Τουρισμό
§  Για την Βιομηχανία
§  Για τίς παράκτιες αξιοποιήσεις
§  Για τούς ορεινούς όγκους
§  Για την παραθεριστική κατοικία
§  Για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς
§  Για την δημιουργία τραπεζών γής (δηλαδή την απόκτηση εκ μερους του Δημοσίου δημοσίων εκτάσεων όπου θα επιτρέπεται η δόμηση. Οι εκτάσεις αυτές θα παραχωρούνται στούς ιδιοκτήτες αυθαιρέτων  που θα απαλλοτριώνονται)

Οι παραδοχές και οι στόχοι του σχεδιασμού αυτού θα πρέπει να είναι :
§  Η αυθαίρετη δόμηση να μην προέρχεται από την πιεστική ικανοποίηση αναγκών του κόσμου
§  Νά μην υπάρξουν νέες καταπατήσεις
§  Να μην κατεδαφισθούν όσα έχουν κτισθεί τα περασμένα χρόνια
§  Από τώρα και εφεξής θα ξεκαθαρισθεί τί και που πρέπει να κτισθεί
§  Nά μπεί τέλος στην αυθαιρεσία και στην άναρχη δόμηση
§  Να καθορισθούν με ακρίβεια οι χρήσεις γής  σε όλη τη Ελλάδα
§  Να ξεμπλοκαριστούν αναπτυξιακές επενδύσεις εκατομμυρίων € που λιμνάζουν εδώ και πολλά χρόνια.
§  Να ενισχυθούν ο τομέας της Βιομηχανίας καί  του Τουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
§  Να προστατευθούν οι περιοχές που δέχονται ισχυρότατες οικιστικές πιέσεις
§  Να ενισχυθεί η τουριστική κατοικία για την οποία υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον.
§  Νά νομιμοποιηθούν αυθαίρετα κτίσματα σε ανεπτυγμένους οικισμούς
§  κλπ
Μετά από αυτά θα ξεκαθαρίσει με το Κτηματολόγιο ποιες περιοχές θα είναι Δάση, ποιες παραλίες, αιγιαλοί, Αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές ιδιαιτέρου κάλλους , τουριστικές, βιομηχανικές κλπ. Στον απομένοντα χώρο να νομιμοποιηθούν οι ιδιοκτησίες και τα ακίνητα των Ελλήνων και να  σταματήσει η σημερινή αβέβαιη , χρονοβόρα και δαπανηρή κατάσταση που την ζούμε όλοι και ταλαιπωρούμαστε από αυτήν.

Πρέπει να κτηματογραφηθούν όλες οι περιοχές
  • Αστικές
  • Αγροτικές
  • Ιδιαίτερου κάλλους
  • Υγροβιότοπων
  • περιβαλλοντολογικά ευαίσθητων οικοσηστημάτων
  • κλπ


Από την εποχή του Οθωνα !!!!!
Από το 1836 έγινε προσπάθεια εισαγωγής του θεσμού του κτηματολογίου με σχετικό διάταγμα το οποίο δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως το αρ. 70 στις 2/12/1836 .Το Διάταγμα προέβλεπε στο άρθρο 4, ότι : «Αι εγγραφαί θέλουν γίνεσθαι εις όνομα του δικαιώματι ιδιοκτησίας κατέχοντος, και θέλουν περιέχει 1.) Το είδος του κτήματος, αν δηλ. είναι αγρός, οικία κ.λπ. 2.) Την ονομασία του κτήματος, αν έχη. 3.) Την θέσιν. 4.) Τα όρια. 5.) Την έκτασιν, ή το μέγεθος ωσέγγιστα. 6.) Τους τίτλους της ιδιοκτησίας».
Που σταμάτησε και γιατί  δεν προχώρησε η Κτηματογράφηση από τότε; Πέρασαν ήδη 179 χρόνια και είμαστε σε σημείο τραγικό .Δεν έχουμε καταφέρει να εφαρμόσουμε το Διάταγμα του Οθωνα.
Αλλά και πρίν από τον Οθωνα, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, ο Ιωάννης Καποδίστριας, προσπάθησε να δημιουργήσει  Κτηματολογίου, αλλά δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει, γιατί δολοφονήθηκε. Υπάρχουν μάλιστα υποψίες,  ότι το Κτηματολόγιο μπορεί να ήταν η αιτία για την δολοφονία του, γιατί οι κοτζαμπάσηδες της εποχής, δεν ήθελαν να μπει τάξη στον χώρο των ακινήτων, για να μπορούν να συνεχίσουν τις καταπατήσεις τους.
Σήμερα η έλλειψη Κτηματολογίου βολεύει πολλούς. Οι πολιτικοί έχουν τους πελάτες –καταπατητές  οι οποίοι λεηλατούν τη γή
Οι νόμοι για τα αυθαίρετα : ευκαιρία που χάθηκε…….
Από το 2011 γίνεται προσπάθεια νομιμοποίησης-τακτοποίησης των αυθαιρέτων με τον νόμο 4014/28-7-2011. Ειχαν την ευκαιρία να κάνουν μια λεπτομερή δορυφορική απεικόνιση όλης της Ελλάδος με την ακριβή κατάσταση της 28ης Ιουλίου 2011 (καταληκτική ημερομηνία σύμφωνα με τον Νόμο 4014/11), ώστε να μην μπορούν να χτιστούν (ή να επεκταθούν) άλλα αυθαίρετα. Η δορυφορική απεικόνιση αυτή δεν έγινε για να  μπορούμε να ελέγχομε την ύπαρξη ή μη νέων  αυθαιρέτων στο μέλλον,κάθε στιγμή, (η δορυφορική απεικόνιση είναι πολύ φθηνή ………)
Την 15/6/1995 δημοσιεύτηκε ο Νόμος 2308 για το Κτηματολόγιο επί Πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου και με Υπουργό Περιβάλλοντος κλπ τον Κώστα Λαλιώτη.
Στις 17/6/2008 ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων της ακίνητης περιουσίας.
Οι μελέτες εκείνες στοίχισαν γύρω στα 220 εκατ.€
Σήμερα είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει κτηματολόγιο. 
Οι αρμόδιοι του κτηματολογίου ισχυρίσθηκαν ότι η συμπλήρωση των δηλώσεων του Κτηματολογίου ήταν  εύκολη.. Λέγανε μάλιστα ότι ένας μέσης μόρφωσης άνθρωπος μπορεί άνετα να συμπληρώσει τις δηλώσεις (!). Οι ειδικοί όμως είχαν αντίθετη γνώμη. Η συμπλήρωση των δηλώσεων δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Ο ΟΚΧΕ   και  το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ…...
Από το 1986, λειτουργούσε ο ΟΚΧΕ.
Η εταιρία Κτηματολόγιο ΑΕ ξεκίνησε το 1995,  με αποκλειστικό σκοπό τη μελέτη, σύνταξη, λειτουργία και τήρηση του Εθνικού Κτηματολογίου
Γιατί έγινε αυτός ο διαχωρισμός είναι δύσκολο να  καταλάβει κανείς.
Εγινε  μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας στην Ανώνυμη Εταιρεία Κτηματολόγιο Α.Ε., και πολλές αρμοδιότητες επικαλύφθηκαν και ανακατεύτηξ=καν ανάμεσα στους δύο αυτούς Οργανισμούς. Αυτό δυσκόλεψε το έργο της σύνταξης και λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου. Με διπλές διοικήσεις, οι οποίες άλλαζαν συχνά από τις κομματικές ηγεσίες,  διπλές υπηρεσίες, διπλά κτίρια, λειτούργησαν όλα εις βάρος έχουμε και επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Και βέβαια η επικάλυψη αρμοδιοτήτων: είναι προπομπός της γραφειοκρατίας και της αδράνειας Ετσι είχαμε τις μεγάλες καθυστερήσεις.

Δαπάνες –Πρόοδος - Προοπτική
Μέχρι το τέλος του 2011, είχαν ξοδέψει 971,3 εκατομμύρια ευρώ και έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί  πλήρως το κτηματολόγιο για 6,7 εκατ. δικαιώματα από τα 37,8 εκατ. δικαιώματα που εκτιμάται ότι υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.
Η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης προβλέπεται να γίνει μέχρι το 2020 (χωρίς να ληφθούν υπ όψη περαιτέρω καθυστερήσεις.

Καθυστερησεις και προσφυγές και λοιπές δυσκολίες…
Συνήθως οι διαγωνισμοί επαναπροκηρύσσονται . Οι μελέτες ανατίθενται σε μελετητές , οι διαγωνισμοί ακυρώνονται μετά από ενστάσεις και οι διαγωνισμοί κολλάνε λόγω προσφυγών. Ετσι δεν μπορεί ποτέ να γίνει σωστή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας αφου τα στοιχεία του Ε9 δεν είναι αξιόπιστα.
Αλλά και τα στοιχεία της ΔΕΗ δεν είναι σωστά γιατί οι πολίτες όταν τα δήλωναν, ενδιαφέρονταν μόνο για να πάρουν ρεύμα. Τίποτα άλλο.
Τα στοιχεία των υποθηκοφυλακείων αναφέρονται σε πρόσωπα και όχι σε δικαιώματα. Γι αυτό η κτηματογράφηση πρέπει  να τελειώσει άμεσα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Η εξέλιξη των κτηματογραφήσεων
·      1995-2000 : ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ : Αρχισε η εφαρμογή και καταγραφή  6,7 εκατομμυρίων δικαιωμάτων σε 340 διάσπαρτες περιοχές  της χώρας.     Αφορούσε έκταση   8.200.000 στρεμμάτων
·      2008 : ΔΕΥΤΕΡΗ  ΓΕΝΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ : Συνεχίστηκε  η εφαρμογή και καταγραφή  8,1 εκατομμυρίων δικαιωμάτων σε 107 στις υπόλοιπες πρωτεύουσες Νομών Αθηνών και Θεσσαλονίκης (αστικές περιοχές)
.      Αφορούσε έκταση   3.100.000 στρεμμάτων
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΝΗΘΑΣ :  11 περιοχές 113.000 δικαιώματα  (διαγωνιστική διαδικασία το 2013)
·      2011 : ΤΡΙΤΗ ΓΕΝΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ :
 Συνεχίστηκε  η εφαρμογή και καταγραφή  2,6 εκατομμυρίων δικαιωμάτων σε 268 σε ημιαστικές περιοχές  περιοχές
.      Αφορούσε έκταση   4.700.000 στρεμμάτων
Επίσης συνεχίστηκε  η εφαρμογή και καταγραφή  4,4 εκατομμυρίων δικαιωμάτων σε 1024 περιοχές αναδασμών
.      Αφορούσε έκταση   29.600.000 στρεμμάτων
·      2014 : ΤΕΤΑΡΤΗ ΓΕΝΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ :
Συνεχίζεται  η εφαρμογή και καταγραφή  16 εκατομμυρίων δικαιωμάτων στις αγροτικές περιοχές της χώρας . Θα ολοκληρωθεί το 2020.
.      Αφορά έκταση   86.000.000 στρεμμάτων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου