Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Γεννήθηκε το ISPV, η ‘ατομική βόμβα’ των ασφαλιστικών εταιριών! Τι σημαίνει όμως;


του Κωνσταντίνου Βέργου
Καθώς το παγκόσμιο ασφαλιστικό τοπίο μετασχηματίζεται ραγδαία, από τις ΗΠΑ, ως το Τόκιο και την Ευρωπαική Ενωση, έσκασε σαν βόμβα η δημιουργία στο Λονδίνο της νέας νομοθεσίας για τα ISPV, τον καταλύτη ανάπτυξης του κλάδου. Γιατί όμως στο Λονδίνο, και τι είναι το ISPV και τι το σπουδαίο με αυτο;
Γιατί η επανάσταση ξεκινάει στο Λονδίνο
Η Μεγάλη βρετανία δεν είναι μια τυχαία χώρα, είναι το κέντρο των επενδυτικών funds παγκοσμίως, έχοντας πάνω από τα μισά από τα παγκόσμια κεφάλαια του πλανήτη(!), διπλάσια από όσα έχουν οι ΗΠΑ! Καθόλου τυχαίο, καθως η Αγγλία είναι η πατρίδα του καπιταλισμού, η χώρα στην οποία δημιουργηθηκε ιστορικά καθεστώς για να χρηματοδοτηθούν όχι μόνο οι πρώτες βιομηχανικές μονάδες του κόσμου, αλλά και εταιρίες που εκμεταλλεύονταν τις αποικίες. Γι αυτό η έδρα των ναυτιλιακών και επενδυτικών εταιριών και των επενδυτικών Funds είναι το Λονδίνο και όχι η Νέα Υόρκη, το Βερολίνο ή το Τόκιο! Από το Λονδίνο βλέπει κάποιος το μέλλον του κόσμου στην ασφάλιση!
 Ποιο είναι το σημερινό πρόβλημα στις ασφαλιστικές;
Το βασικό πρόβλημα στις ασφαλιστικές παγκοσμίως, είναι η έκθεση τους σε ασύμετρα ρίσκα, που μπορεί να μηδενίσει το κεφάλαιο τους. Αυτό το ρίσκο, κάνει ακριβη και την άντληση κεφαλαίων των εταιριών αυτών από το χρηματιστήριο. Μια ασφαλιστική, για παράδειγμα που ασφαλίζει από ενδεχόμενο καταστροφικού σεισμού, αν αυτός ο σεισμός όντως πραγματοποιηθεί, μπορεί να χρεοκοπήσει, θέτοντας σε κίνδυνο πολλά κεφάλαια. Για αυτό κάθε κρίση οδηγεί σε χρεοκοπία τις ασφαλιστικές παγκοσμίως, τις οποίες ξεχρεώνουν οι πολίτες!

Η χύτρα και η βαλβίδα
Όπως όταν βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα με κλειστό καπάκι, και αν η θερμοκρασία ξεπεράσει ένα σημείο, γίνεται έκρηξη, έτσι και η ασφαλιστική. Χρειάζεται επομένως μια ‘βαλβίδα’. Κάτι που να απελευθερώνει μόνο τον ζεστό αέρα όταν η θερμοκρασία μεγαλώσει χωρίις να χύνεται το νερό και τα περιεχόμενα της κατσαρόλας! Αυτό το ρόλο παίζουν τα ISPVs.
Τι είναι τα ISPVs, πως διαχειρίζονται ρίσκο, και τι άλλο κάνουν
ISPVs, η Insurance Special Purpose Vehicles, είναι εταιρίες ‘ειδικού σκοπού’με τον μοναδικό ρόλο της ‘βαλβίδας’! Δεν είναι δηλαδή εταιρίες με ασφαλιστές ή οτιδήποτε ρόλο πλην ενός, να διασφαλιζουν ότι διαχειριζονται ένα συγκεκριμένο ρίσκο. Είναι μια ειδικού τύπου εταιρία που έχει Περιουσιακά Στοιχεία, βάσει των οποίων εκδίδει ILS (Insurance Linked Securities- δηλαδή τίτλους συνδεδεμένους με ασφαλιστικούς κινδύνους) , τα οποία για παράδειγμα μπορεί να είναι ομόλογα καταστροφής (Cat Bonds) , όπως για σεισμό, πλημμύρα ή τυφώνα ή οτιδήποτε άλλο σχετικό με ασφαλιστικούς κινδύνους. Η φορολόγηση τους όμως είναι τετοια ώστε να πληρώνουν τους ελάχιστους φόρους, καθως δεν φορολογούν τα περιουσιακά στοιχεία σε πραγματική αξία (FAIR VALUE) βάσει των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IAS39) και ότι έντοκες πληρωμές κάνουν  στις ασφαλιστικές (που τους δίνουν τα κεφάλαια) αφαιρούνται από τα κέρδη τους! Με αυτό τον τρόπο, τελικά τα κέρδη που φορολογούνται είναι σχεδόν μηδενικα!
Μείωση ανταγωνισμού και κινδύνου
Το πρωτο είναι ότι πλέον οι Εγγλέζοι στο Λονδίνο θα είναι πλέον σε θέση να ανταγωνιστούν άμεσα επενδυτικούς παραδείσους όπως Βερμούδες, Γουέρνσει ή Γιβραλτάρ που ήδη προσφέρουν αντίστοιχη νομοθεσία, κάτι που σαφώς σημαίνει κακά νέα για τους φορολογουμένους. Όμως από την ΄άλλη τα νέα αυτά σχήματα είναι συμβατά με την Ασφαλιστική Οδηγία Solvency II που σημαίνει ότι ΠΑΝΤΑ θα υπάρχουν οι 3 βασικές συνθήκες. Πρώτον, περιουσιακά στοιχεία είναι πάντα μεγαλυτερα από Υποχρεώσεις, δεύτερο το ρίσκο των ISPVs δεν θα ξεπερνάει τα κεφάλαια του και τρίτον οι επενδυτές των ISPV σε περίπτωση προβλήματος δεν παίρνουν ούτε μία ΛΙΡΑ, προηγούνται πάντα οι ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ που εχουν πλήρη έλεγχο, αν υπάρξει πρόβλημα, της εταιρίας, χωρίς όμως του κινδύνους. Οι εταιρίες επισης αυτές θα ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές, ενώ εκείνες των εξωτικών νησιών  ως τώρα, ηταν αμφίβολο αν είιχαν υψηλήης ποιότητας ελέγχους, ούτε διαφανή δομή (κάποιοι μπορεί να ξέπλεναν χρήμα από αυτές, μέσω αυτών ή με άλλα σχηματα).
Συμπέρασμα
Το νέο αυτό σύστημα δυστυχώς διατηρεί τη φοροαποφυγή . Όμως ενισχύει και τη διαφάνεια, επεκτείνει τον έλεγχο κινδυνου, εγγυάται τους ελάχιστους κινδύνους για τις ασφαλιστικές (και επομένως και για τον ασφαλιζόμενο), και επιτρέπει να αποφευχθούν μεγάλες χρεοκοπίες ασφαλιστικών εταιριών παγκοσμίως. Καθώς το παγκόσμιο ασφαλιστικό σύστημα επεκτείνεται , αυτό μειώνει τον κίνδυνο ο πολίτης να υποχρεωθεί να ‘διασώσει’ χρεοκοπημένες ασφαλιστικές, επιτρέποντας την εκρηκτική ανάπτυξη του ασφαλιστικού τομέα στο επόμενο διάστημα. Καθώς εισερχόμαστε στα επόμενα χρόνια σε πιθανή νέα παγκόσμια κρίση, όλα αυτά που τώρα φαίνονται ‘ψιλά γράμματα’ αποκτούν αξία, καθως ο φορολογούμενος επανειλημμένα εχει υποχρεωθεί να πληρώσει από την τσέπη του διάσωση ιδιωτικών ασφαλιστικών, ή να χάσει τα λεφτά που μάζεψε σε όλη τη ζωή του, κάτι που πλέον μειώνεται δραματικά!

Δρ. Κωνσταντίνος Βέργος
Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία


Πηγή new-economy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου