Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Η πρώτη μελέτη για επιπτώσεις BREXIT, ηχηρό χαστούκι για Βρυξέλλες και Παγκοσμιοποίηση!


του Κωνσταντίνου Βέργου
Παρότι έχουν γίνει εικασίες και σημαντική πολιτική συζήτηση για τις επιπτώσεις του Brexit για την Βρετανική οικονομία, καμμιά, ως τωρα μελέτη δεν είχε βγει στη δημοσιότητα. Όλα αυτά  ως χθές. Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαδίκ Χαν, και γνωστός υπέρμαχος της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, παρήγγειλε για λογαριασμό του Δήμου του Λονδίνου μελέτη για τις επιπτώσεις.
Είναι αδιάβλητη η μελέτη;
Τη μελέτη κάνει η εταιρία ‘Cambridge Econometrics Ltd’. Παρότι η εταιρία κατηγορήθηκε από πολλούς πολιτικούς ότι είναι μεροληπτική, έχει μεγάλη εμπειρία και καλή φήμη σε μελέτες σε διάφορους τομείς, που περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι είναι πολιτικά στημένη. Πρόκειται για μελέτη 86 σελίδων με σχετικά καλή τεκμηρίωση.
Ποιά σενάρια εξετάζει
Η μελέτη εξετάζει 5 σενάρια. Παραμονή στην ΕΕ (Σενάριο 1), Εξοδος σε 2 χρονια με παραμονή στην ενιαία αγορα (Σενάριο 2), έξοδος σε 2 έτη μόνο με συμφωνία για δασμούς (Σενάριο 3), έξοδος σε 2 χρόνια χωρίς συμφωνία ενιαίας αγοράς ή δασμών, και επομένως χρήση όρων Παγκοσμίου Οργανισμού εμπορίου (Σενάριο 4) και τέλος άμεση εξοδος   χωρίς καμμιά συμφωνία, μόνο με όρους επομένως Παγκοσμίου Οργανισμού εμπορίου (Σενάριο 5). Το τελευταίο το ονομάζουμε ‘απότομη έξοδο’.

Που βασίζονται οι υποθέσεις
Οι υποθέσεις βασίζονται στην επίπτωση που θα έχει η κάθε απόφαση στον αριθμό των μεταναστών, τον πληθυσμό και τις επενδύσεις. Το Σενάριο απότομης εξόδου (Σ5) καθώς περιορίζει τους μετανάστες και την ανάπτυξη πληθυσμού (μόνο 7% αύξηση από το 2015 ως το 2013) οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις, ενώ με βάση το Σενάριο 1 (παραμονή) ο πληθυσμός αυξάνεται κατά 2% επιπλέον (δηλαδη 9%) την ίδια περίοδο. Αντίστοιχη η επίπτωση στην απασχόληση που αυξάνεται κατά 6% και 8% αντίστοιχα σύμφωνα με την μελέτη. Καθώς όμως τα σενάρια 2, 3 και 4 , που είναι και τα πιο πιθανά είναι στη μέση αυτού, η επίπτωση παραμονής έναντι ήπιας εξόδου σε 2 έτη τελικά είναι της τάξης του…1% συνολικά σε 15 χρόνια! Συνολικά, αναμένεται απώλεια 85.000 εργαζομένων κατ΄ έτος. Σε ότι αφορά τους δασμούς, υποθέτει ότι με τα Σενάρια 1 και 2, οι δασμοί θα είναι χαμηλοί πχ για Ρούχα θα είναι 9%-14%, με το σενάριο 3 θα είναι 9% περίπου και με βάση το σενάριο 2 θα είναι  4%-5% αντιστοίχως. Σε ότι αφορά τις επενδύσεις δεν βλέπει σοβαρές διαφορές.
Τι βρίσκει
Σε περίπτωση Σεναρίου 2 (έξοδος με Παραμονή στην ενιαία αγορά) η επίπτωση θα είναι μόλις 1% συνολικά σε βάθος 15 ετων, ενώ με βάση το χειρότερο σενάριο θα χαθεί 2,5% συνολικά. Η σημαντική όμως ζημιά θα προέλθει για τις…εισαγωγές, που θα είναι 5% χαμηλότερες κάτω από το σενάριο της απότομης εξόδου.
Συμπέρασμα
Παρότι η μελέτη αυτή δεν λαμβάνει υπόψιν της την τεράστια ανάπτυξη που έρχεται με τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό της Αγγλίας βασιζόμενης στον λεγόμενο ‘Λευκό Χάρτη’, κατι που θα οδηγούσε σε πολύ θετικότερα συμπεράσματα, αποδεικνύει κάτι απλό. Και με το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ σενάριο, οι επιπτώσεις του Brexit, είναι ουσιαστικά αμελητέες, καθώς κινούνται σε επίπεδα 1%-2% σε βάθος…15 ετών δηλαδή 0,05-0,1% ετησίως. Μια τόσο απειροελάχιστη μεταβολή όμως, καταρρίπτει ολη τη μυθολογία περί ερχομού της …δευτέρας παρουσίας με το Brexit. Η επιχείρηση ‘τρόμου και δέους’ που έχουν στήσει οι Γραφειοκράτες των Βρυξελλών αποδεικνύεται ότι ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ ούτε σε ‘αναλύσεις ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ για ‘Φίλο-ΕΕ’ δημάρχους σαν τον Σαδίκ Χαν! Άλλο ένα καλό νέο που δείχνει ότι η απόφαση της φιλελεύθερης Αγγλίας να προχωρήσει χωρίς την ΕΕ θα αφήσει φτωχούς και άνεργους με βεβαιότητα μόνο δύο κατηγορίες ατόμων: τους Γερμανούς μεγαλοβιομήχανους και τους Γραφειοκράτες των Βρυξελλών! Η παγκοσμιοποίηση μετράει μέρες, τα έθνη θα νικήσουν!

Δρ. Κωνσταντίνος Βέργος
Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία



Πηγή new-economy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου