Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Το σχόλιο της Δευτέρας - Οι βατήρες αισιοδοξίας, το πολυνομοσχέδιον και ο Τζιμάκος

taxheaven

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN


Ι. Πρόλογος
Έσκυψε μέσα του, κουλουριάστηκε τόσο πολύ μέχρι που είδε τη λίμνη της ψυχής του. Απέραντη ησυχία, παντού ξερά και κιτρινισμένα φύλλα, ενώ πάνω στο στάσιμο νερό αντικατοπτρίζονταν οι σκιές όλων των συναισθημάτων του. Τίποτε δεν κελαηδούσε εκεί. Στην απέναντι όχθη της λίμνης διέκρινε κάτι ανάμεσα στα ξερόκλαδα. Ήταν ένας μεγάλος ξύλινος βατήρας που έμοιαζε καταπληκτικά μ΄αυτόν που χρησιμοποιούσαν στη γυμναστική του σχολείου όταν ήταν μικρό παιδί. Κάτι σκίρτησε μέσα του, ξύπνησαν μνήμες του παρελθόντος. Δεν έχασε την ευκαιρία και έτρεξε προς το μέρος του. Τα πόδια του μάτωσαν απ΄ τα αγκάθια και τα κλαδιά, όμως καθώς πήρε φόρα, πάτησε με δύναμη πάνω στο βατήρα και εκτινάχθηκε ψηλά. Τα πράσινα νερά της λίμνης ταρακουνήθηκαν από τα βότσαλα που πετάχτηκαν, ενώ άρχισαν να σχηματίζονται μεγάλοι ομόκεντροι κύκλοι που σε λιγάκι όμως χάθηκαν. Έτσι όπως τινάχθηκε στον αέρα είδε τη λίμνη από λίγο πιο ψηλά και έμοιαζαν όλα διαφορετικά. Τα πνευμόνια του γέμισαν με οξυγόνο. Μια ανάσα αισιοδοξίας πλημμύρισε τη ψυχή του. Αυτός ήταν ένας βατήρας αισιοδοξίας που τον βοήθησε να δει τα πράγματα με διαφορετικό μάτι. Τότε, αναρωτήθηκε μήπως υπάρχουν κι άλλοι τέτοιοι βατήρες κρυμμένοι μέσα στην ψυχή του ή γύρω του και δεν τους είχε αντιληφθεί τόσα χρόνια. Άρχισε να ψάχνει...

ΙΙ. Πολυνομοσχέδιον (lex poliselidous)
Το πολυνομοσχέδιο αυτό, όπως αναφέρεται και στον τίτλο, ανήκει στη γνωστή οικογένεια με τη λατινική ονομασία lex poliselidous που ευδοκιμεί στην Ελλάδα. Μετά την ψήφισή του θα ακολουθήσει η κοινοποίηση πολλών εγκυκλίων (σ.σ. που ανήκουν στην οικογένεια των corpus asafious) και στη συνέχεια πληθώρα νέων διευκρινιστικών εγκυκλίων (σ.σ. που ανήκουν στην οικογένεια των asafious asafious), αφού με τις πρώτες δεν θα δίνονται λύσεις, ενώ με τις τελευταίες τα πράγματα θα μπερδεύονται ακόμη περισσότερο.

■ Νέο πολυνομοσχέδιο




Σταχυολόγηση(τρόπος του λέγειν) των  σημαντικότερωνθεμάτων
Σημαντικό: Για το θέμα της αυθεντικής ερμηνείας της παρ. 2 του άρθρου 34 του α.ν. 1846/1951 αναφορικά με το ζήτημα του δόλου στο εργατικό ατύχημα και την αναδρομική ή μη εφαρμογή της διάταξης αυτής, δείτε τους προβληματισμούς στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας για το πολυνομοσχέδιο  «[…]Υπό οιαδήποτε εκδοχή, προκύπτει προβληματισμός εάν η υπό ψήφιση διάταξη είναι γνήσια ερμηνευτική, οπότε θα έχει και αναδρομική ισχύ, ή εάν, αντιθέτως, είναι μη γνήσια ερμηνευτική, και εισάγει νέο κανόνα δικαίου. Στην αιτιολογική έκθεση της υπό ψήφιση διάταξης αναφέρεται πράγματι ότι μπορούν να υιοθετηθούν δύο εκδοχές, πλην όμως δεν προκύπτει αν κάθε μια από τις εκδοχές αυτές έχει ήδη υιοθετηθεί από δικαστήρια ή από τη θεωρία και έχει δημιουργήσει ερμηνευτικές δυσκολίες, ώστε να δικαιολογείται η αυθεντική ερμηνεία από μέρους του νομοθέτη κατά το άρθρο 77 Συντάγματος».

 
ΙΙΙ.  daily briefing
Ξεκίνησε για το 2018 και το daily briefing της ημέρας μετά τη μικρή ανάπαυλα των εορτών. Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, αλλά ταυτόχρονα βάζοντας και τη δική μας πινελιά, προσπαθούμε να συνοψίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα και να σας μεταφέρουμε όσα γίνονται καθημερινά στα επαγγελματικά μας δρώμενα. Σας ευχαριστώ προσωπικά, αλλά και εκ μέρους όλης της ομάδας που το παρακολουθείτε και να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε μέσα στο 2018 την προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση.
¤

IV. Επισημάνσεις


Περίληψη
Από 1.1.2018 ισχύει η νέα διάταξη του άρθρου 2 του ν. 4492/2017 σύμφωνα με την οποία «Έμπορος που προμηθεύεται νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα από παραγωγό ο οποίος εκδίδει τιμολόγιο, οφείλει να εξοφλεί το τιμολόγιο του παραγωγού μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την έκδοσή του. Κάθε συμφωνία μεταξύ των μερών, που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, θεωρείται άκυρη». Συνεπώς από 1.1.2018 και μετά για τις ανωτέρω περιπτώσεις η εξόφληση των τιμολογίων πρέπει να γίνεται μέσα σε 60 ημέρες ανεξαρτήτως ποσού. Αυτό που εκκρεμεί ακόμη είναι η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών στοιχείων, τις τεχνικές προδιαγραφές, την ασφάλεια των συναλλαγών, τον έλεγχο, κλπ.,
Διαβάστε με προσοχή του άρθρου της συναδέλφου.


Περίληψη
Συνήθης ερώτηση
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις από πλευράς φορολογίας κεφαλαίου των Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα (π.χ. ιδρύματα, σωματεία, κ.λπ.) όταν λαμβάνουν δωρεές χρηματικών ποσών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα; Τίθεται θέμα επιβολής Φ.Π.Α. κατά την είσπραξη των δωρεών; Πρέπει να γίνουν εγγραφές στα λογιστικά αρχεία (βιβλία) κατά την είσπραξη των δωρεών;
Διαβάστε την εμπεριστατωμένη απάντηση της επιστημονικής ομάδας της υπηρεσίας ΕΠΙΛΥΣΙΣ.

■ Η ρύθμιση των 120 δόσεων [κ. Ορέστη Σεϊμένη και της κας Αλεξάνδρας Γεράγγελου].
Άρθρο σε δύο μέρη


 

V. Αρθρογραφία, μελέτες κ.α.
Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Δημοσιεύθηκαν νέα άρθρα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο μπορείτε να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη σας. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:
■  Περιπτώσεις απόδοσης του ΦΠΑ από τον αγοραστή των αγαθών ή το λήπτη των υπηρεσιών (αντιστροφή υποχρέωσης) [του Γεωργίου Εμμ. Σγουράκη, Msc στη Λογιστική και Ελεγκτική, ΣΟΛ Α.Ε.
 ■ Ε9 - Τα συμβολαιογραφικά προσύμφωνα [ του κ. Ορέστη Σεϊμένη και της κας Αλεξάνδρας Γεράγγελου ]


.  Διοικητική κωδικοποίηση ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Περίληψη
Στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρησιακού στόχου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την κωδικοποίηση της βασικής νομοθεσίας φορολογίας κατοχής ακινήτων, λόγω των πολλαπλών και διάσπαρτων τροποποιήσεων των νόμων, προς διευκόλυνση της λειτουργίας των Δ.Ο.Υ. και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, σας κοινοποιούμε Διοικητική Κωδικοποίηση της νομοθεσίας (ενημερωμένης μέχρι και το ν.4509/2017) για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Προκειμένου η κωδικοποίηση αυτή να είναι εύχρηστη και αποτελεσματική, φέρει θεματικούς πλαγιότιτλους και περιλαμβάνει στις αντίστοιχες υποσημειώσεις τις αλλαγές που διαχρονικά έχει υποστεί η σχετική νομοθεσία, με αναφορά στο περιεχόμενο των σχετικών διατάξεων των νόμων καθώς και στην ημερομηνία έναρξης ισχύος τους.Ποιες είναι οι υποχρεώσεις από πλευράς φορολογίας κεφαλαίου των Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα (π.χ. ιδρύματα, σωματεία, κ.λπ.) όταν λαμβάνουν δωρεές χρηματικών ποσών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα; Τίθεται θέμα επιβολής Φ.Π.Α. κατά την είσπραξη των δωρεών; Πρέπει να γίνουν εγγραφές στα λογιστικά αρχεία (βιβλία) κατά την είσπραξη των δωρεών;

¤

VII. Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις, εγκύκλιοι κ.α.
■ Αριθμ. πρωτ.: ΔΕΦΚ A 1190309 ΕΞ 2017 ΕΝ.Φ.Ι.Α. σεισμόπληκτων στη Λέσβο

Περίληψη
Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι οι συντάξεις που καταβάλλονται έναντι ανεξάρτητων προσωπικών υπηρεσιών δεν ρυθμίζονται ρητά από τις διατάξεις των Συμβάσεων κι επομένως εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 21 της Πρότυπης Σύμβασης του ΟΟΣΑ, και προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή και συνεκτική εφαρμογή των διμερών Συμβάσεων που έχει συνάψει η Ελλάδα, ακολουθεί κατάλογος των Συμβάσεων, καθώς και των αντίστοιχων άρθρων τους, σύμφωνα με τις οποίες οι συντάξεις που καταβάλλονται έναντι προηγούμενων ανεξάρτητων υπηρεσιών καλύπτονται από τις διατάξεις σχετικά με τα άλλα εισοδήματα και φορολογούνται μόνο στο Κράτος κατοικίας του δικαιούχου:
(σ.σ. δείτε τον κατάλογο στην ανωτέρω εγκύκλιο)
¤
VIII. Νομικά-φορολογικά θέματα

Περίληψη
Και μετά την κατάργηση των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 55 του Κ.Φ.Δ., για τις παραβάσεις έκδοσης εικονικών στοιχείων, που διαπράχθηκαν μέχρι τις 26.7.2013 και μέχρι την κατάθεση του ν. 4337/2015 (12.10.2015) δεν είχαν εκδοθεί οι οριστικές πράξεις επιβολής προστίμων, όταν η εικονικότητα του στοιχείου αφορά τον χαρακτηρισμό της αναγραφείσας συναλλαγής, δύνανται να τύχουν εφαρμογής οι ουδέποτε καταργηθείσες μεταβατικές διατάξεις της παραγράφου 35 του άρθρου 72 (πρώην 66) του ΚΦΔ, υπό τις ειδικότερες προϋποθέσεις της διατάξεως αυτής, δηλαδή, εφόσον το νέο καθεστώς επιλεγεί ως ευνοϊκότερο από τον ίδιο τον φορολογούμενο, για το σύνολο των παραβάσεων που περιέχονται στην ίδια πράξη ή απόφαση επιβολής προστίμου.



 
ΙX. Μικρά Κατάστιχα - Η ιστορία της Λογιστικής και της φορολογίας
Ο φίλος Κωστής Νιφορόπουλος μας ταξίδεψε πάλι πίσω στο χρόνο μέσα από τη στήλη του κόμβου «μικρά κατάστιχα». Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο Ο φόρος των «μικρών ξύλινων δοχείων» (1833) και το «τέλος» της πλαστικής σακούλας (2017). Κωστή, πρόσεχε, μη βάζεις ιδέες...

ΧΕπίλογος
Για τον επίλογο σήμερα έχω κάτι δυσάρεστο (προφανώς έχετε ήδη ενημερωθεί). Ο Τζίμης Πανούσης, ένας ιδιαίτερος καλλιτέχνης, απεβίωσε το Σάββατο που μας πέρασε. Η καρδιά του έπαψε να χτυπά και η αιρετική φωνή του σίγησε για πάντα, όμως έμεινε παρακαταθήκη το έργο του, είτε συμφωνούσε ή διαφωνούσε κάποιος μαζί του. Αυτό που μπορώ να πω επί προσωπικού είναι ότι κάποιες φορές οι στίχοι και ορισμένες τοποθετήσεις του με ώθησαν να κάνω την αυτοκριτική μου.


Εύχομαι σε όλες και όλους τους συναδέλφους να είναι υγιείς, χαρούμενοι, με λιγότερο άγχος και περισσότερες προσωπικές στιγμές με τους δικούς τους ανθρώπους. Η ζωή είναι εκεί έξω, μακριά απ΄τους τέσσερις τοίχους των γραφείων μας. Κάποια πράγματα είναι και στο χέρι μας αρκεί να πάρουμε την απόφαση. Καλή εβδομάδα. 

Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/38994




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου