Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΥΧΗ


Παναγιώτης Ε. Πετράκης | Panagiotis E. Petrakis
Καθηγητής Οικονομικών | Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ - Professor at the Department of Economics - National University of Athens
Όλοι ευχόμαστε έναν καλύτερο χρόνο. Μετά τα πέτρινα χρόνια οπότε κάθε χρόνο ήμασταν χειρότερα, ελπίζουμε ν’ αρχίσει μία καινούρια περίοδος που κάθε χρόνο θα είμαστε, έστω και λίγο, καλύτερα. Απλώς να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί η περίοδος της βελτίωσης θα είναι γρηγορότερη στους μακροαριθμούς και περισσότερο αργή στα προσωπικά εισοδήματα. Για την Ελλάδα πάντως και για τα δύο μεγέθη η περίοδος αυτή θα είναι μακρά. Αντιθέτως η Ευρωπαϊκή Ένωση τρέχει πολύ γρηγορότερα και στα μακρομεγέθη και στα προσωπικά εισοδήματα.
Γιατί αυτή η διαφορά αναρωτιούνται όλοι οι Έλληνες: Μα γιατί εμείς κάναμε «οργανωμένη πτώχευση» το 2010 έστω και εάν δεν την ονομάσαμε πτώχευση ποτέ και μέχρι σήμερα δεν έχουμε αντικαταστήσει το παλιό παραγωγικό σύστημα με ένα καινούριο. Όλοι οι άλλοι έκαναν μία βαθιά ύφεση. Πάντως όχι πτώχευση. Ακόμα και οι χώρες που μπήκαν σε Μνημόνια αντιμετώπισαν μία κρίση υπερχρέωσης του ιδιωτικού τους τομέα αλλά δεν αντιμετώπισαν μία εθνική κρίση υπόστασης. Γι’ αυτό όταν με την βοήθεια των εταίρων ορθοπόδησαν βγήκαν σχετικά εύκολα από τις επιτηρήσεις. Εμείς όμως θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο και την διαδικασία εξόδου από το Γ΄ Μνημόνιο. Κάποιοι θέλουν «καθαρή έξοδο». Κάποιοι θέλουν 4οΜνημόνιο για να κοιμούνται ήσυχοι με το Ελληνικό πρόβλημα!

Πάντως κανείς δεν συμπεριλαμβάνει στις προβλέψεις του για το 2018 μία βαριά αρνητική εξέλιξη και καταστροφή όπως φοβόμασταν, μέχρι τον Ιούνιο του 2017 (συμφωνία κλεισίματος 2ης αξιολόγησης). Σήμερα διαπιστώνουμε ότι είχαμε δίκιο όλοι αυτοί που φωνάζαμε στα κάγκελα. «μην εκτροχιάζετε την οικονομία το 2015», «κλείστε γρήγορα την 2η αξιολόγηση του 2017!». Το ίδιο λέμε και σήμερα! Για ένα καλύτερο 2018 ας αφήσουμε τα πράγματα να κινήσουν φυσιολογικά! Ας αφήσουν οι πολιτικοί και οι μαθητευόμενοι τεχνοκράτες τα «πανέξυπνα σχέδιά» τους (βλέπε υπερφορολόγηση 2016 – 2017). Έτσι και αλλιώς η πιο έξυπνη κίνηση που έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση είναι να εγκαταλείψει τον αριστερισμό και την αντισυστημικότητα. Τόσο απλά. Η θετική ανάγνωση της αντιπολίτευσης την βοηθάει όπως βοηθάει και την κοινωνία.
Ας κάνουμε μία προσεκτική έξοδο από το Γ΄ Μνημόνιο, την καλύτερη δυνατή ρύθμιση του εθνικού χρέους, βήματα εξόδου από τα capital controls και ας βηματίσουμε προς την κανονικότητα με μία οικονομία που θα έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην δημιουργικότητα των Ελλήνων με τη συμπαράσταση των Ευρωπαίων.
Και να ευχηθούμε να έχουμε και την τύχη ή με άλλα λόγια μία καλή συγκυρία για τα Εθνικά και Οικονομικά πράγματα. Σε αυτήν την ταραγμένη γωνία του κόσμου που βρισκόμαστε την χρειαζόμαστε! Το 2018 την χρειαζόμαστε περισσότερο!

1η δημοσίευση: Εφημερίδα "Ελευθερία του Τύπου" της Κυριακής (Εκτάκτως το Σάββατο 06/01/2018)


Πηγή indeepanalysis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου