Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Η «υπόθεση Ελλάδα» πάντα στο επίκεντρο των Γερμανικών εξελίξεων


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Όσοι βλέπουν μπροστά και διακρίνουν να διαγράφεται στον πολιτικό ορίζοντα το ενδεχόμενο κάλπης στην ωραία μας χώρα με εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής (ως φάσμα ακραίας διακινδύνευσης το περιγράφουν όχι μόνον στην Αξιωματική Αντιπολίτευση ή στον κύκλο του Βαγγέλη Βενιζέλου, αλλά και πιο αποστασιοποιημένες φιγούρες όπως του Νίκου Αλιβιζάτου ή του Γιάννη Στουρνάρα…) αξίζει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα όσα διαδραματίζονται στην οργανωμένη, πειθαρχημένη, ορθολογική, μαθημένη στις Κυβερνήσεις Συνασπισμού Γερμανία. Οποί οι συνεννοήσεις για διαμόρφωση μιας «Κυβέρνησης Τζαμάικα», με μαύρο (Χριστιανοδημοκράτες+Χριστιανοκοινωνιστές), κίτρινο (Φιλελεύθερους), και πράσινο (Οικολόγους/Πρασίνους) ναι μεν δεν εκτροχιάστηκαν, αλλά τέσσερεις εβδομάδες μετά την εκκίνησή τους χρειάζονταν παράταση μετά από ολονυκτίες για να μην προσαράξουν. Ώστε, πράγμα ανήκουστο για Γερμανία!, να γίνεται αναφορά σε ενδεχόμενες νέες εκλογές (με de facto περιθωριοποίηση της Άνγκελας Μέρκελ που μας περιέγραφαν περίπου ακλόνητη και κυρίαρχη θυμηθείτε!) ή σε εκκλήσεις για επαναφορά σχήματος Μεγάλου Συνασπισμού Χριστινοδημοκρατών/Σοσιαλδημοκρατών, αν δηλαδή ποτέ οι δεύτεροι ξεπεράσουν τον φόβο ότι συνεχιζόμενη συμμετοχή τους στην διακυβέρνηση θα τους ξεπατώσει οριστικά στο δικό τους εκλογικό σώμα…
Ηδη προ ημερών επισημαίναμε ότι η «υπόθεση Ελλάδα» συνειδητά και συμφωνημένα κρατήθηκε «εκτός» από τις συνομιλίες/διαπραγματεύσεις για την δημιουργία Κυβέρνησης στο Βερολίνο. (Ίσχυσε αυτό τόσο, ώστε η γενικευμένη ηρεμία τις ταλαίπωρες τις συζητήσεις με την Τρόικα για την δική μας την τρίτη αξιολόγηση του Μνημονίου-3 να έχουν καταλήξει πολύ-πολύ συναινετικές ή/και συγκαλυπτικές, ακριβώς ώστε να μην φέρουν κραδασμούς μέχρι το Βερολίνο!). Όπως προχώρησαν όμως τα πράγματα, το Ελληνικό ζήτημα επανέρχεται με πλάγιο τρόπο: ακόμη κι αν οι Γερμανογερμανικές διαβουλεύσεις καταλήξουν και αρχίσει να γράφεται η πολυπόθητη Συμφωνία Συνασπισμού, η «υπόθεση Ελλάδα» κινδυνεύει να βρεθεί μέσα – όχι δε με ψιλά γράμματα.

Από τα τέσσερα μέτωπα διαφωνίας/εμπλοκής των διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο – περιβάλλον, μεταναστευτικό, φορολογικά, σχέσεις με την Ευρώπη – μόνον το πρώτο δεν εμπλέκει «Ελλάδα». (Αν και, στο μέτρο που οι Πράσινοι του Τζεμ Οζντεμίρ που έχουν πρώτιστη μέριμνα το περιβάλλον κερδίσουν εκεί όσους πολιτικούς πόντους χρειάζονται, τότε οι πιθανότητες να λειτουργήσουν ως αντίβαρο π.χ. στους Φιλελεύθερους του Κρίστιαν Λίντνερ σε όσα αφορούν εμάς μικραίνουν…). Το μεταναστευτικό, όπου μέρα με την ημέρα οι στάσεις σκληραίνουν αποτελεί καίριο ζήτημα καθώς και οι Φιλελεύθεροι και οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας αισθάνονται βαριά την σκιά του AfD πίσω τους και πλειοδοτούν: απόλυτη ταυτοποίηση των προσφύγων/μεταναστών που φθάνουν στην Γερμανία μέσω Ελλάδας είναι η νέα κραυγή, δηλαδή επανάληψη της απαίτησης για «πληρέστερη φύλαξη των συνόρων στο Αιγαίο». Ήδη, όσοι φθάνουν σε Γερμανικά αεροδρόμια από Ελλάδα κινδυνεύουν να διαπιστώνουν ότι το Σένγκεν έχει προ πολλού ψοφήσει – γι αυτούς (δηλαδή για εμάς).
Στις δε σχέσεις με την «Ευρώπη», όπου η σύνδεση με την δημοσιονομική διαχείριση – που αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα για τους Φιλελεύθερους – προκύπτει έμμεσα π.χ. με την άρνηση κάθε αμοιβαιοποίησης υποχρεώσεων, η «υπόθεση Ελλάδα» βρίσκεται μισό πόντο πριν την επιφάνεια. Το πειραματόζωο Ελλάδα θα δείξει ποια θα είναι η Γερμανική απάντηση στα σχέδια Μακρόν για την Ευρώπη του αύριο.
Κατά τα άλλα, ήδη  ο μεγάλος Γερμανικός Τύπος ανακαλύπτει το μέτωπο των πλειστηριασμών, των κόκκινων δανείων των Ελληνικών τραπεζών, των κενών στην ολοκλήρωση του Μνημονίου-3 που πήγαμε να θεωρήσουμε δεδομένη…

kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου