Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Ευκαιρία αποδέσμευσης


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Θάνου Τσίρου

Αν συνομιλήσει κανείς με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ακούει, πάνω-κάτω, την ίδια προτροπή: «Είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να υλοποιήσει και τις τελευταίες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να ολοκληρώσει με επιτυχία το 3ο μνημόνιο». Και είναι ευκαιρία για πολλούς λόγους. 
Πρώτα διότι η Ευρωζώνη έχει καλή… διάθεση λόγω του ότι όλες οι χώρες είναι σε ανάπτυξη, με την απασχόληση να καταγράφει ρεκόρ. Αλλιώς να διαπραγματεύεσαι με κάποιον ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του οικονομικά προβλήματα και αλλιώς όταν ο συνομιλητής σου είναι στα… πάνω του. 
Είναι ευκαιρία γιατί η Ευρώπη μόλις έβγαλε έναν βαθύ αναστεναγμό ανακούφισης. Οι λαϊκιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις απείλησαν μεν, αλλά δεν κατάφεραν να επικρατήσουν στις χώρες όπου βρέθηκαν πολύ κοντά στο να λάβουν θέσεις εξουσίας. 
Είναι επίσης ευκαιρία διότι η Ευρώπη θέλει να αντιμετωπίσει από εδώ και στο εξής τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα: τις αλλαγές που θα οδηγήσουν στην επόμενη μέρα της Ευρωζώνης, την ασφάλεια των συνόρων της, θέμα στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο, και φυσικά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019. Αυτό σημαίνει ότι προτιμούν στην Ευρώπη να μην έχουν και το ελληνικό ζήτημα σε εκκρεμότητα.

Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και για έναν ακόμη λόγο. Αυτή τη φορά, για πρώτη φορά σε αυτή την 8ετία της κρίσης, δεν θα ζητήσουμε… λεφτά. Με τα πρωτογενή πλεονάσματα που παρήχθησαν την τελευταία 3ετία, αλλά και με το συμμάζεμα που έχει γίνει στα βασικά ισοζύγια (τρεχουσών συναλλαγών, εμπορικό κ.λπ.), η χώρα έχει φτάσει στο σημείο που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της αποκλειστικά με χρήματα που θα αντλεί από τις αγορές. Δεν θα είναι «φθηνό» αυτό το χρήμα και σε κάθε περίπτωση θα είναι ακριβότερο από του μνημονίου. Όμως, θα είναι χρήμα που δεν θα συνοδεύεται από 10άδες προαπαιτούμενα και σκληρές αξιολογήσεις 
Η ευκαιρία είναι εκεί, αλλά μπορεί και να πάει χαμένη. Πώς; Αν κάνουμε και πάλι το ίδιο λάθος που συνηθίζουμε να κάνουμε σε παρόμοιες περιπτώσεις: να εγκαταλείπουμε κάθε προσπάθεια όταν αισθανθούμε ότι τα… λουριά χαλαρώνουν. Τι θα γίνει τελικώς; Όποιος μαντέψει αν θα υπερισχύσει το εθνικό συμφέρον του κομματικού, θα βρει και την απάντηση.  

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου