Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ



του Παναγιώτη Ε. Πετράκη* 

Είναι εμφανές πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται. Η πρόοδος είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής μιας συντονισμένης οικονομικής πολιτικής με κύρια αιχμή την παροχή πολύ μεγάλης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες με αποδέκτες τους κατόχους τίτλων ανταλλάξιμους με ρευστότητα (τραπεζικά ιδρύματα, πολύ μεγάλες επιχειρήσεις). Μόνο κάποιος πύραυλος στην Κορέα φαίνεται προς το παρόν ως απειλή.
Την ίδια περίοδο που όλα αυτά συνέβαιναν, η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογική μεταβολή έδειχνε το σκληρό της πρόσωπο στις χώρες κυρίως του δυτικού κόσμου. Ολόκληρες περιοχές ερημώνονταν ενώ παλαιότερα ήταν γεμάτες παραγωγική ζωή. Στρώματα του πληθυσμού βλέπουν τον εαυτό τους παγιδευμένο με δεξιότητες που δεν είναι χρήσιμες, απογοητεύονται και αποσύρονται από την αγορά εργασίας.
Ο συνδυασμός των δύο καταστάσεων, δηλαδή της παροχής άφθονης ρευστότητας που δε φθάνει όμως πάντοτε στην παραγωγική οικονομία σε συνδυασμό με τους ανέμους της παγκοσμιοποίησης δημιούργησαν ένα αίσθημα αδικίας ανισότητας ευκαιριών και ανασφάλειας στους πληθυσμούς. Είναι βέβαιο ότι η κοινωνική κοινωνικότητα έχει μειωθεί και παρατηρείται μία υπερσυγκέντρωση πλούτου στα πολύ υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια.
Εδώ έρχεται μία εύκολη πολιτική επιχειρηματολογία να ελκύσει οπαδούς: Ας προστατεύσουμε τις οικονομίες μας (προστατευτισμός) και ας απελευθερώσουμε τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών συστημάτων (αποκανονικοποίηση). Έτσι προτείνει να περάσουν οι οικονομίες του δυτικού κόσμου στην επόμενη αναπτυξιακή φάση.

Τώρα βρισκόμαστε στην χρονική στιγμή όπου αυτές οι διακηρύξεις με κύριο υποστηρικτές τον Αμερικανό Πρόεδρο εισπράττονται θετικά από τις αγορές οδηγώντας τους δείκτες των χρηματιστηρίων στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Στον αντίποδα βρίσκονται φωνές όπως του Γερμανού υπουργού οικονομικών που βλέπουν με πολύ σκεπτικισμό τον «ανοιχτοχέρη» Ντράγκι.
Ενδιαμέσως υπάρχουν αυτοί, όπως η διοικητής της FED και ο ίδιος ο Ντράγκι (Jackson Hall, Αύγουστος 2017), οι οποίες καλούν για ανοιχτές οικονομίες και όχι στην μετατροπή του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε «άγρια Δύση». Υπενθυμίζουν ότι τα φαντάσματα του απώτερου και του πρόσφατου παρελθόντος είναι εδώ για να προκαλέσουν πισωγύρισμα. Οι διαχειριστές του χρήματος δε μας έχουν πείσει ότι κοιτάζουν το γενικό καλό!
Εντωμεταξύ τα κέντρα των αποφάσεων στην διεθνή οικονομία βρίσκονται και πάλι σε κίνηση. Θα αλλάξει ο Πρόεδρος της FED και τα μέλη του συμβουλίου; Θα αλλάξει ο Ντράγκι και ο Πρόεδρος του Eurogroup μαζί με τον Πρόεδρο του EuroWorking Group; Εάν αλλάξουν ποιοι θα τοποθετηθούν;
Από αυτές τις αλλαγές θα κρίνουμε αρκετά για την κατεύθυνση των πραγμάτων που θα πάρουν αυτά τα μεγάλα θέματα. Και για την διεθνή οικονομία και για την διαχείριση της Ελληνικής υπόθεσης.

1η δημοσίευση: Εφημερίδα "Ελευθερία του Τύπου" της Κυριακής, 03/09/2017



* Ο Παναγιώτης Ε. Πετράκης είναι Καθηγητής Οικονομικών | Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ  


Πηγή indeepanalysis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου