Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Το σχόλιο της Δευτέρας - Νεότερα για τους προσυμπληρωμένους κωδικούς (037-038) και πρόστιμα εκπρόθεσμων δηλώσεων εγγάμων

taxheaven


Καρποδίνης Μ. Δημήτριος

Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven
Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Αρχές εβδομάδας και πάλι τα σχολεία γέμισαν με παιδικά χαμόγελα. Ακούσαμε πάλι το γνώριμο σχολικό κουδούνι να κτυπά σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας σχολικής χρονιάς. Εύχομαι σε όλα τα παιδιά, που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου, να έχουν μια καλή δημιουργική χρονιά, να ρουφήξουν γνώσεις και να προχωρήσουν μπροστά, δημιουργώντας ολοκληρωμένες προσωπικότητες, να ζήσουν το όνειρό τους για ένα καλύτερο αύριο. 
Για το αύριο αυτού του τόπου μας μίλησαν στην Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης και ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και οι δύο με την γνωστή ρητορική που επιβάλει κάθε χρόνο η Δ.Ε.Θ. Η ανάγκη για επενδύσεις με γνώμονα την ανάπτυξη δεν έλειψε σε καμία από τις δύο ομιλίες. Η επίτευξη της ανάπτυξης όμως με τόσο υψηλούς φόρους, μάλλον βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας όσων την επικαλούνται. Σε αντίθεση με την Ελλάδα,  οι χώρες που δεν έχουν μνημόνιο στο "κεφάλι" τους ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποια θα μειώσει περισσότερο τους φορολογικούς συντελεστές, με σκοπό φυσικά την προσέλκυση των επενδύσεων. Αυτά τα στοιχεία παρουσίασε ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκθεση, την οποία παρουσίασε ο κόμβος την περασμένη εβδομάδα [Δείτε σχετικά εδώ].

Και ενώ μιλάμε για επενδύσεις και ανάπτυξη της οικονομίας οι αριθμοί δυστυχώς μας κυνηγάνε...[Οριακή αύξηση στα φορολογικά έσοδα Ιουλίου σε σχέση με το 2016.]

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού τα καθαρά έσοδα του κράτους είναι μειωμένα κατά 1.759 εκατ. ευρώ και η επίσημη αιτιολογία είναι ότι  η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ έχει οριστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου αντί το τέλος Αυγούστου σύμφωνα με τον στόχο του προϋπολογισμού.

( σκίτσο του Αρκά )
Μιας και αναφέρθηκα στον ΕΝΦΙΑ να μην ξεχάσω ότι την περασμένη εβδομάδα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κου Η. Καματερού για τις στρεβλώσεις στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, η απάντηση της υφυπουργού Οικονομικών κ. Παπανάτσιου είναι πως θα επανεξεταστεί ο τρόπος υπολογισμού της παλαιότητας των κτισμάτων, αλλά και γενικότερα ολόκληρος ο νόμος, καθώς βρισκόμαστε σε μια διαδικασία εξίσωσης (τέλος Δεκεμβρίου 2017 ) των αντικειμενικών και εμπορικών αξιών, με σκοπό να θεσμοθετήσουμε ένα νέο νόμο φορολογίας κατοχής ακινήτων, πιο δίκαιο, πιο αντιπροσωπευτικό, διορθώνοντας στρεβλώσεις που υπάρχουν και προβλήματα που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ και αποκαθιστώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Στην πραγματικότητα αυτό που θα γίνει θα είναι μια εσωτερική ανακατανομή του φόρου, έτσι ώστε πολίτες με χαμηλό εισόδημα και πολύ μικρή ακίνητη περιουσία να μην πληρώνουν καθόλου (ή να πληρώνουν ακόμη λιγότερο). Το βάρος των 2.6 δις θα το σηκώσουν οι έχοντες μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Όσοι δηλαδή πληρώνουν σήμερα αστρονομικά ποσά για ΕΝΦΙΑ, θα πληρώσουν μάλλον διαγαλαξιακά ποσά μετά τις αλλαγές.
Τώρα όσοι διαφωνούν (για οποιονδήποτε λόγο) με τον ΕΝΦΙΑ  και θέλουν να προσφύγουν κατά του εκκαθαριστικού, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ενδικοφανή προσφυγή δεν θα φέρει αποτέλεσμα, εκτός εάν την κάνουν ως αναγκαίο βήμα για την περαιτέρω προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια. 
Και ο λόγος που το αναφέρω είναι ότι μέχρι τώρα στα τρία χρόνια που επιβάλλεται ο φόρος, καμιά ενδικοφανή προσφυγή δεν έχει γίνει δεκτή από την Δ.Ε.Δ.. [Δείτε το σχετικό άρθρο του κόμβου].

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ δείτε επίσης και την παρέμβαση του Προέδρου του ΔΣΑ Κου Β. Αλεξανδρή, η οποία έγινε την περασμένη εβδομάδα.



Αφήνουμε πίσω τον ΕΝΦΙΑ όμως για να έρθουμε και πάλι στην  υφυπουργό Οικονομικών η οποία την περασμένη εβδομάδα έδωσε συνέντευξη σε Κανάλι της Κεντρικής Ελλάδος και συγκεκριμένα στην εκπομπή "Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα". Η Κα Παπανάτσιου αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα των ελέγχων που γίνονται από διασταυρώσεις τραπεζικών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων, ενώ για πολλοστή φορά αναφέρθηκε στο θέμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το taxis, αλλά και στο Ηλεκτρονικό τιμολόγιο. [Δείτε εδώ αναλυτικά τι είπε]
Υπέρ της εφαρμογής του μέτρων αυτών τάσσεται και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κος Κόλιας.  

Το σημαντικότερο θέμα όμως της περασμένης εβδομάδας δεν ήταν άλλο από τη δημοσίευση του νόμου 4484/2017 στο ΦΕΚ. [Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος για τα εργασιακά. Ποιες αλλαγές ισχύουν από σήμερα]

Μεταξύ των αλλαγών είχαμε και την μείωση του χρόνου υποβολής ορισμένων εντύπων στο ΕΡΓΑΝΗ. Δεν ξέρω την αποτελεσματικότητα που θα έχει αυτή η ενέργεια στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας το σίγουρο είναι πως επιβαρύνει τους συναδέλφους με ένα ακόμα βάρος που προστίθεται στις καθημερινές εργασίες που καλούνται εντός προθεσμίας να διεκπεραιώσουν τα λογιστικά γραφεία.
Επισυνάπτω τον χρηστικό πίνακα από το σχετικό άρθρο του κόμβου: [Οι αλλαγές στην υποβολή των εντύπων στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» - Πίνακας με παραδείγματα]
ΟΠΣ - ΣΕΠΕ  
 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ - ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΝΕΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ
 
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Ε6: Καταγγελία σύμβασης αορίστου χρόνου
 (με ή χωρίς προειδοποίηση)
Η διαδικασία ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου Ε6 (καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, με ή χωρίς προειδοποίηση) υλοποιείται σε δύο στάδια: Ο εργοδότης, αρχικά, συμπληρώνει την ηλεκτρονική φόρμα του εντύπου Ε6, την εκτυπώνει και ακολούθως, αφού τεθούν οι υπογραφές ιδιοχείρως του εργοδότη και του εργαζομένου, ο εργοδότης ολοκληρώνει την ηλεκτρονική υποβολή επισυνάπτοντας το αρχείο τού ηλεκτρονικά σαρωμένου εντύπου με τις προαναφερθείσες υπογραφές, εντός  προθεσμίας οκτώ (8) ημερολογιακών ημερών τεσσάρων (4) εργάσιμων ημερών.
Οι νέες διατάξεις αναφορικά με την προθεσμία υποβολής ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου στο Φ.Ε.Κ., ήτοι από 13.9.2017.
 
Α. Καταγγελία σύμβασης αορίστου χρόνου στις 11.9.2017. Η προθεσμία υποβολής είναι 8 ημερολογιακές ημέρες.
Β. Καταγγελία σύμβασης αορίστου χρόνου στις 14.9.2017. Η προθεσμία υποβολής είναι 4 εργάσιμες ημέρες (δηλαδή έως 20.9.2017).
Ε7: Βεβαίωση - δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου
Υποβάλλεται μέσα σε οκτώ (8) ημερολογιακές τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες από τη λήξη της σύμβασης ή του έργου.
Οι νέες διατάξεις αναφορικά με την προθεσμία υποβολής ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου στο Φ.Ε.Κ. ήτοι από 13.9.2017.
Α. Λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου ή έργου στις 11.9.2017. Η προθεσμία υποβολής είναι 8 ημερολογιακές ημέρες.
Β. Λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου ή έργου στις 14.9.2017. Η προθεσμία υποβολής είναι 4 εργάσιμες ημέρες (δηλαδή έως 20.9.2017).
Ε5: Αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού
Η υποχρέωση για αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζομένων ορίζεται εντός οκτώ (8) ημερολογιακών ημερών 4 εργάσιμων ημερών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.  Η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά είτε από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο είτε από εξώδικη δήλωση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, με την οποία τον ενημερώνει ότι έχει χωρήσει οικειοθελής αποχώρησή του και ότι αυτή θα αναγγελθεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
Στην τελευταία περίπτωση, η εξώδικη δήλωση του εργοδότη επιδίδεται στον εργαζόμενο το αργότερο τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες από την οικειοθελή του αποχώρηση και η αναγγελία γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την επίδοση της εξώδικης δήλωσης. Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής των συνοδευτικών εγγράφων της παρούσας, η σύμβαση εργασίας θεωρείται ότι λύθηκε με άτακτη καταγγελία του εργοδότη
Οι νέες διατάξεις αναφορικά με την προθεσμία υποβολής και τη νέα διαδικασία ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου στο Φ.Ε.Κ. ήτοι από 13.9.2017.
Α. Οικειοθελής αποχώρηση μισθωτού στις 11.9.2017 (τελευταία ημέρα εργασίας). Η προθεσμία υποβολής είναι 8 ημερολογιακές ημέρες, ενώ δεν χρειάζεται ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο (σ.σ. με την ίδια δηλαδή διαδικασία που ίσχυε πριν την αλλαγή του νόμου).
Β. Οικειοθελής αποχώρηση στις 14.9.2017 (τελευταία ημέρα εργασίας). Ο εργαζόμενος υπογράφει την αποχώρηση. Η προθεσμία υποβολής είναι 4 εργάσιμες ημέρες (δηλαδή πρέπει να υποβληθεί μέχρι 20.9.2017), ενώ χρειάζεται το ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο από τον εργαζόμενο και τον εργοδότη.
Γ. Οικειοθελής αποχώρηση στις 14.9.2017 (τελευταία ημέρα εργασίας). Ο εργαζόμενος αποχωρεί από την εργασία του χωρίς όμως να υπογράψει την οικειοθελή αποχώρηση.Ο εργοδότης υποχρεούται να επιδώσει στον εργαζόμενο εξώδικη δήλωση το αργότερο τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες από την οικειοθελή του αποχώρηση (δηλαδή μέχρι 20.9.2017)  και στη συνέχεια να υποβάλλει ηλεκτρονικά το έντυπο Ε5 στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα από την επίδοση, ήτοι στις 21.9.2017 (σ.σ. εφόσον επιδόθηκε στις 20.9.2017 και συνοδευόμενο με την εξώδικη δήλωση).
Υπερωρίες - υπερεργασία
Κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, το αργότερο έως και την ημέρα αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση πριν την έναρξη πραγματοποίησής της.
Οι νέες διατάξεις θα ισχύσουν μετά τη δημοσίευση απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θα αναμένουμε την απόφαση.
ΟΠΣ - ΣΕΠΕ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ - ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΝΕΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ
 
 ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Οικοδομικά και τεχνικά έργα
Στο ΟΠΣ - ΣΕΠΕ είναι υποχρεωτική η τήρηση των στοιχείων του απασχολούμενου προσωπικού σε οικοδομική εργασία ή τεχνικό έργο. Αντίγραφο του εντύπου της ως άνω αναγγελίας για κάθε ημέρα απασχόλησης τηρείται στον τόπο εκτέλεσης του έργου με ευθύνη του εργοδότη και τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, προς έλεγχο, οσάκις ζητείται. Σε περίπτωση μη τήρησης της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις του άρθ. 24 του ν. 3996/2011 (Α' 170). Για τους σκοπούς των διατάξεων αυτών, ως εργοδότης θεωρείται ο εργολάβος και ο υπεργολάβος που έχουν αναλάβει την εκτέλεση της οικοδομικής εργασίας ή του τεχνικού έργου
Οι νέες διατάξεις ισχύουν μετά τη δημοσίευση απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την οποία θα καθορίζεται η διαδικασία της αναγγελίας, τα στοιχεία που περιλαμβάνει, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
 
Θα αναμένουμε την απόφαση.

 



Να θυμίσω επίσης ότι δόθηκε στην δημοσιότητα η εγκύκλιος ΠΟΛ.1139/2017 με την οποία η ΑΑΔΕ δίνει ορισμένες διευκρινίσεις σχετικά με τα πρόστιμα που ισχύουν σε ό,τι αφορά στις εκπρόθεσμες κοινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1) των έγγαμων φορολογούμενων.

Πρόστιμο Κοινών Αρχικών και Τροποποιητικών δηλώσεων  με ΧΡΕΩΣΤΙΚΌ αποτέλεσμα
Ευρώ
ΑΡΧΙΚΕΣ εκπρόθεσμες ΧΡΕΩΣΤΙΚΕΣ Δηλώσεις εισοδήματος
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ εκπρόθεσμες ΧΡΕΩΣΤΙΚΕΣ δηλώσεις εισοδήματος
100,00
Αν δεν είναι κανένας από τους συζύγους υπόχρεος τήρησης βιβλίων
  • Αν δεν είναι κανένας από τους συζύγους υπόχρεος τήρησης βιβλίων
  • Αν τροποποιείται ποσό εισοδήματος από τον μη υπόχρεο σε τήρηση βιβλίων σύζυγο, ενώ ο άλλος είναι υπόχρεος 
250,00
Αν ο ένας από τους δύο συζύγους είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων με βάση το απλογραφικό σύστημα
  • Αν ο ένας από τους δύο συζύγους είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων με βάση το απλογραφικό σύστημα.
  • Εάν τροποποιείται ποσό από υπόχρεο σε απλογραφικό σύστημα, ενώ ο άλλος σύζυγος δεν είναι υπόχρεος σε τήρηση βιβλίων.
500,00
Αν ο ένας από τους δύο συζύγους είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων με βάση το διπλογραφικό σύστημα.

Στην περίπτωση συζύγων που είναι και οι δύο υπόχρεοι τήρησης βιβλίων, ο ένας με βάση το απλογραφικό σύστημα ενώ ο άλλος με το διπλογραφικό.
  • Αν ο ένας από τους δύο συζύγους είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων με βάση το διπλογραφικό σύστημα.
  • Εάν τροποποιείται ποσό από υπόχρεο σε απλογραφικό σύστημα, ενώ ο άλλος σύζυγος δεν είναι υπόχρεος σε τήρηση βιβλίων.

Πρόστιμο Κοινών Αρχικών και Τροποποιητικών δηλώσεων  με πιστωτικό ή  μηδενικό αποτέλεσμα :

Επιβάλλεται πρόστιμο εκατό (100) ευρώ, ανεξάρτητα από το αν σύζυγοι είναι ή όχι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων. Το ίδιο ισχύει και για τις εκπρόθεσμα υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1) από τις οποίες δεν προκύπτει φόρος εισοδήματος, αλλά μόνο τέλος επιτηδεύματος, καθόσον με την ΠΟΛ.1080/22.6.2016 έγινε δεκτό ότι, για τις περιπτώσεις αυτές, θα επιβάλλεται το πρόστιμο που ορίζεται στην περ. α' της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν.4174/2013, ήτοι εκατό (100) ευρώ σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως της κατηγορίας βιβλίων που τηρεί ο φορολογούμενος.
Αν θέλετε την γνώμη μου η ΑΑΔΕ  θα πρέπει να απλοποιήσει λίγο τα πρόστιμα στις περιπτώσεις που στις τροποποιητικές δηλώσεις διορθώνονται στοιχεία τα οποία δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα του φόρου. Η ΔΕΔ ήδη έχει δικαιώσει φορολογούμενους για τέτοιου είδους διορθώσεις (βλ.  Χωρίς πρόστιμο και η εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για διαγραφή συζύγου και Χωρίς πρόστιμο η εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN ). Μήπως είναι καιρός να δούμε κάτι τέτοιο και σε επίσημη εγκύκλιο για να μην ταλαιπωρούνται οι φορολογούμενοι με προσφυγές;

Στα σημαντικά τέλος της περασμένης εβδομάδος και η απόφαση ΔΕΑΦ 1135549 ΕΞ 2017/14.9.2017 με την οποία η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι: 
- H ηλεκτρονική αποστολή συνεχώς επικαιροποιημένων αρχείων με τους ΑΦΜ των κατ' επάγγελμα αγροτών (κωδ.037-038) μέχρι το τέλος υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς την επιβολή προστίμου (ήτοι μέχρι 31.10.2017) διασφαλίζει την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των δεδομένων.
- Είτε ο φορολογούμενος προσκομίσει έγγραφη βεβαίωση κατ' επάγγελμα αγρότη από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) είτε όχι, η εκκαθάριση της δήλωσης πάντα θα γίνεται με βάση τα δεδομένα του τελευταίου ηλεκτρονικού αρχείου που έχει αποσταλεί.

- Ως αποτέλεσμα αυτού οι κωδ.037-038 θα είναι προσυμπληρωμένοι, εξασφαλίζοντας το ποιοι είναι οι δικαιούχοι που πρέπει να τύχουν της προβλεπόμενης έκπτωσης φόρου.

●●●
Επισημάνσεις

Η παραγραφή στο τέλος χαρτοσήμου ( Για τις χρήσεις μέχρι 31.12.2013 δεν υπήρχε διάταξη που να ρυθμίζει τον χρόνο παραγραφής του εν λόγω δικαιώματος του δημοσίου για επιβολή του και συνεπώς η σχετική αξίωση, υπόκειται στην κατά το άρθρο 249 του Αστικού Κώδικα σε εικοσαετή παραγραφή. Από 1.1.2014 και μετά την έναρξη ισχύος του ν.4174/2013 (Κ.Φ.Δ.), η παραγραφή για την επιβολή τελών χαρτοσήμου περιορίζεται στα πέντε χρόνια, δεδομένου ότι οι διαδικασίες επιβολής και είσπραξής του εντάσσονται  πλέον στις διατάξεις του Κ.Φ.Δ.. (Βλ άρθρο 2 σε συνδυασμό με το παράρτημα του ν.4174/2013).
Τέλη χαρτοσήμου σε προκαταβολές μισθών που συμψηφίζονται πέραν του μηνός ( οι προκαταβολές μισθού εφόσον συμψηφίζονται εφάπαξ, κατά την εξόφληση των αποδοχών εντός του μήνα δεν συνιστούν δάνειο και δεν υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου. Εάν όμως εξοφλούνται σταδιακά με μηνιαία παρακράτηση από τις αποδοχές θεωρούνται ως δάνειο κατά την έννοια του άρθρου 806 του Α.Κ. και υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου 3% ή 2%. (βλ. επίσης Φορολογία Χαρτοσήμου Π. Ρέππα, 2010, σελ. 853).  
Τεχνικός Ασφαλείας Ν.4488/17 - Κυρώσεις. – Μην ξεχνάτε την επισήμανση που παραθέτει ο συνάδελφος Νίκος Καραδημήτρης  για τις κυρώσεις που ανακύπτουν στο σοβαρό θέμα του τεχνικού ασφαλείας. Με την ψήφιση του νέου Νόμου 4488/2017 για τα εργασιακά ( άρθρο 33 ) χρειάζεται προσοχή και συμμόρφωση ως προς τις υποδείξεις του Τεχνικού Ασφαλείας. Είναι πολύ σημαντικό να αποφασίσετε για τον Τεχνικό Ασφαλείας που θα αναφέρουμε στον ετήσιο πίνακα προσωπικού αλλά κυρίως που θα του αναθέσετε να σας προφυλάξει με τις ορθές υποδείξεις του από τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Υπενθυμίζεται ότι, μόνη η ύπαρξη βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση, δεν εμποδίζει τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί συμψηφισμού.
για την έκδοση της πρέπει :
  • να μην έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες βασικές οφειλές άνω των τριάντα (30) ευρώ βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση. Εφόσον, υφίστανται συνολικές βασικές ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του προαναφερόμενου ποσού βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση ο αιτών πρέπει να τις έχει τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή είσπραξης ή με ρύθμιση τμηματικής καταβολής
  • να έχει υποβάλει τις δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας, ήτοι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εκκαθαριστικές φόρου προστιθέμενης αξίας και τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν την ημερομηνία αίτησης έκδοσης του αποδεικτικού ενημερότητας.
  • Στις περιπτώσεις που, στα πλαίσια ελέγχου, διαπιστωθεί ότι δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.), Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) και Στοιχείων Ακινήτων της τελευταίας πενταετίας, καταχωρείται εντολή δέσμευσης του αποδεικτικού ενημερότητας στο πληροφοριακό σύστημα TAXIS, η οποία αίρεται μετά την υποβολή των δηλώσεων ή όταν η σχετική υποχρέωση δεν υφίσταται πλέον.
  • να μην υπάρχει εντολή δέσμευσης χορήγησης από Τελωνείο ή άλλη Αρχή
Πλησιάζει σιγά σιγά η υποχρέωση για υποβολή του πόθεν έσχες από τους υπόχρεους. Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο του κόμβου 
●●●
ΦΠΑ
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, ο Διοικητής έχει υπογράψει απόφαση η οποία τροποποιεί την 1167/2015 απόφαση, προκειμένου:
• Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και
• Οι επιχειρήσεις, που διενεργούν ενδοκοινοτικές παραδόσεις και δικαιούνται απαλλαγής από ΦΠΑ για αγορές αγαθών και υπηρεσιών μέχρι ορισμένου ορίου
να μη στερούνται την απαλλαγή για τρεις διαχειριστικές περιόδους, επειδή έκαναν χρήση του Ειδικού Διπλοτύπου Δελτίου Απαλλαγής (Ε.Δ.Δ.Α.) πέραν του δωδεκαμήνου, για το οποίο τους είχε εγκριθεί το όριο απαλλαγής.


●●●
Φορολογικές αποφάσεις - Νόμοι - Εγκύκλιοι
Αφορά 
Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 80 παρ. 3 του ν. 4484/2017 (Α110)
Απαλλάσσεται από τα τέλη χαρτοσήμου η προμήθεια για το υπερβάλλον ποσό της εγγυημένης από το Ελληνικό Δημόσιο αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, που καταβάλλεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Τροποποίηση της αριθ. ΠΟΛ.1130/04.08.2017 
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ απόφαση της ΑΑΔΕ με την οποία δίνεται παράταση έως την 25η Σεπτεμβρίου (από 15) στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την αποστολή των χρηματοπιστωτικών πληροφοριών στην ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής που προβλέπει η εγκύκλιος.

Αφορά 
Κοινοποίηση διατάξεων των άρθρων 10,13 και 14 του ν. 4474/2017 (ΦΕΚ 80 Α / 7-6-2017) και των διατάξεων των άρθρων 13, 15, 52, 72, 76 και 79 του ν. 4484/2017 (ΦΕΚ 110 Α / 1-8-2017) για θέματα φορολογίας κεφαλαίου
Αφορά οδηγίες και διευκρινήσεις σε θέματα φορολογίας κεφαλαίου όπως :
  • παρατείνεται για δύο (2) έτη (2017 και 2018) η αναστολή επιβολής συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα αγροτεμάχια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. 
  • Καθορίζεται η πρώτη δόση καταβολής του ΕΝΦΙΑ 29/09/2017 και η τελευταία 31/01/2018
  • H εταιρεία ακινήτων δημοσίου δεν είναι υπόχρεη σε υποβολή Ε9 και καταβολή ΕΝΦΙΑ
  • Θέματα χορήγησης πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ
 ●●●

Εργατικά - Ε.Φ.Κ.Α.

ΔΕΕ - Απόλυση εγκύου στις ομαδικές απολύσεις - Όταν γίνονται ομαδικές απολύσεις, η απόλυση εγκύων εργαζομένων επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν συνδέονται με την εγκυμοσύνη και εφόσον δεν υπάρχει καμία εύλογη δυνατότητα τοποθέτησής τους σε άλλη κατάλληλη θέση.

Απάντηση έδωσε ο ΕΦΚΑ σε έγγραφη διαμαρτυρία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σχετικά με τις περιπτώσεις μη έκδοσης ειδοποιητηρίων πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών Μαΐου 2017.

Ο Ιατρικός σύλλογος ζήτησε να μην θεωρηθεί εκπρόθεσμη η οποιαδήποτε πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών μετά την 30/6//2017 λόγω την μη αποστολής των ειδοποιητηρίων στους ιατρούς από υπαιτιότητα ΕΦΚΑ και να μην υπάρξει καμία περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση μέσω της επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων στα μέλη του, γιαυτό τον λόγο.

Με απαντητικό έγγραφο ο ΕΦΚΑ υπογράμμισε το αυτονόητο : Οι αναδρομικές εισφορές/διαφορές δεν θα επιβαρύνονται με επιτόκιο καθυστέρησης εφόσον εξοφλούνται έως την ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής κάθε τρέχουσας εισφοράς.


Επιστροφή από γονική άδεια – Δικαίωμα επιστροφής στην ίδια θέση εργασίας ή σε ισοδύναμη ή ανάλογη θέση – Διατήρηση των κεκτημένων ή των υπό κτήση δικαιωμάτων 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης καταγράφει 248.743 νέες θέσεις εργασίας στο πρώτο οκτάμηνο του έτους 2017  Απότελεί την υψηλότερη επίδοση πρώτου οκταμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα. Αύξηση της απασχόλησης κατέγραψε και η eurostat για την Ελλάδα κατά +0,8% ωστόσο ακόμα πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν με μειωμένη απασχόληση και δυστυχώς η μαύρη εργασία καλά κρατεί. 
Ανάρτηση ειδοποιητηρίων πληρωμής εισφορών Αυγούστου 2017 Μη Μισθωτών ασφαλισμένων ( Μην ξεχάσετε εισφορές Αυγούστου 2017 των Αγροτών, Αυτοαπασχολούμενων και Ελεύθερων Επαγγελματικών, πληρωμή μέχρι και Παρασκευή 29.9.2017)

ΑΠ 250/2016 Καθυστέρηση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΙΚΑ. Ποινική ευθύνη εργοδότη και εν προκειμένω Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Α.Ε. - Ασφαλιστικές εισφορές που οφείλουν Α.Ε. μέχρι τις 11-4-2012, υπόχρεος για την καταβολή τους είναι μόνο ο διευθύνων σύμβουλος , ενώ για ασφαλιστικές εισφορές που οφείλουν μετά τις 11-4-2012 υπόχρεοι για την καταβολή τους είναι κάθε πρόσωπο εντεταλμένο είτε άμεσα από το νόμο είτε από ιδιωτική βούληση είτε με δικαστική απόφαση στη διοίκηση ή διαχείριση αυτών.



●●●
Λοιπές Οικονομικές ειδήσεις 
Μια σημαντική ανακοίνωση έκανε μέσω του Facebook ο έγκριτος φοροτεχνικός και συγγραφέας κ.  Χρήστος Μέλας σχετικά με την παραγραφή φορολογικών υποθέσεων για τις χρήσεις μέχρι και το 2005 ( Σε αναμονή της επίσης ανακοίνωσης από το υπουργείο ) ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ όλες οι υποθέσεις μέχρι και το 2005. Για τις χρονιές αυτές δεν θα μπορεί να γίνει πλέον φορολογικός έλεγχος ενώ για τις χρονιές από το 2006 μέχρι και το 2010 θα μπορεί να γίνει έλεγχος ΜΟΝΟΝ όταν προκύψουν ΝΕΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που δεν γνώριζε η εφορία.
Μπήκε με κουζινομάχαιρο στην εφορία Σύρου για να πετύχει διακανονισμό των οφειλών του! ( Λυπηρό περιστατικό που δείχνει το μέγεθος της απελπισίας των πολιτών για τις οφειλές τους προς το δημόσιο).

Λιγότερες από τις μισές προσφυγές που εξετάζει η Δ.Ε.Δ. καταλήγουν στα δικαστήρια της χώρας. Εννέα στις δέκα υποθέσεις δεν απορρίπτονται λόγω εκπνοής της προθεσμίας εξέτασής τους και λιγότερες από τις μισές καταλήγουν στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, γεγονός που βοηθά στην αποσυμφόρηση των δικαστικών αιθουσών. Αξίζει να διαβάσετε μια ενδιαφέρουσα υπόθεση που εξέτασε η ΔΕΔ και απέρριψε την προσφυγή επιχείρησης, στην οποία είχε επιβληθεί το μέγιστο του προστίμου (10.000) για την εκπρόθεσμη υποβολή του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών ενδοομιλικών συναλλαγών.
●●●

Ανακοινώσεις - Δελτία τύπου
► Στοχευόμενη κίνηση της ΠΟΦΕΕ με την επιστολή που έστειλε προς το Γενικό γραμματέα Εμπορίου αναδεικνύοντας το θέμα με τις εκθέσεις διαχείρισης των πολύ μικρών οντοτήτων. 
► Μην ξεχάσετε τις ώρες λειτουργίας του ΕΦΚΑ για μεθαύριο Τετάρτη 20/09 όπου οι συναλλαγές με το κοινό θα διαρκέσει έως τις 11.00 π.μ. και τα ταμεία έως τις 13.00 μ.μ.
► Ε.Β.Ε.Θ.: «Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών» ( Δύσκολα να επανέλθει καθώς εκτός των capital controls δεν υπάρχουν κίνητρα και πλέον οι καταθέσεις χρημάτων στις τράπεζες είναι μόνο για φύλαξη )
► Ο.Α.Ε.Ε.: Ανάρτηση δόσεων ρύθμισης ν. 4305/2014 στον «Ατομικό Λογαριασμό Ασφαλισμένου» (Οι δόσεις πρέπει να καταβληθούν  την 21.9.2017 μέσω πάγιας εντολής )
●●●
Αρθρογραφία 
Ενδιαφέρουσα ήταν την εβδομάδα που μας πέρασε η αρθρογραφία του κόμβου. Δείτε τα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δεν υπάρχει χρόνος μπορείτε στην προσωπική βιβλιοθήκη του προφίλ σας να δημιουργήσετε κατηγορία και να τα προσθέσετε σε αυτήν με ένα κλικ.
Πλησιάζει επίσης και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής του Πρακτικού των Γενικών Συνελεύσεων καθώς και των εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ, γιαυτό και παραθέτω  δύο ακόμη σημαντικά άρθρα που θα σας λύσουν όλες τις απορίες.

- Η υποβολή των οικονομικών καταστάσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. για το 2016 - Πλήρης οδηγός

  • Άρθρα Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών (Νόμος 4469/2017) και προεξοφλητικό επιτόκιο  Διαβάστε το χρηστικό άρθρο του συναδέλφου Κωστή Ντρούγκα που τονίζει πως στη διαδικασία επαλήθευσης της βασικής εξίσωσης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης, όσο και στη μελέτη βιωσιμότητας το προεξοφλητικό επιτόκιο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την άρτια και τεκμηριωμένη πρόταση του οφειλέτη προς τους πιστωτές. Ένα λάθος επιτόκιο θα οδηγήσει σε λάθος εκτίμηση αναδιάρθρωσης χρέους. 
●●●

Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας - Παρατάσεις.
Μπορείτε να συμβουλευτείτε πιο αναλυτικά από την ενότητα του κόμβου τις υποχρεώσεις του μήνα. Ωστόσο παραθέτω τις υποχρεώσεις της τρέχουσας εβδομάδας
●●●

Καλή συνέχεια ...

https://www.taxheaven.gr











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου