Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Guardian: Oι εργάτες της ΒΙΟΜΕ απάντηση στην κατάρρευση του καπιταλισμού




Ένα διθυραμβικό κείμενο για το εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, παρουσιάζει η εφημερίδα Guardian με την υπογραφή του βασικού αναλυτή οικονομικών θεμάτων, Αντίτια Τσακραμπόρτι.
Πως θα αντεπεξέλθουμε εάν καταρρεύσει ο καπιταλισμός, αναρωτιέται ο Τσακραμπόρτι, για να δώσει αμέσως την απάντηση αναφερόμενος στους εργάτες που διατηρούν ζωντανό το εργοστάσιο – «ορισμένους από τους πιο γενναίους ανθρώπους που έχω γνωρίσει», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Η εφημερίδα παρουσιάζει την ιστορία της αυτοδιαχείρισης και την οριζόντια διοίκηση του εργοστασίου, όπου κανένας δεν είναι αφεντικό. «Mεσήλικες που συνήθιζαν να ακούν τα αφεντικά τους να ουρλιάζουν διαταγές (σαν σκυλιά) πήραν τον έλεγχο του χώρου εργασίας και της ίδιας της επαγγελματικής τους ζωής».
Ο Τσακραμπόρτι αναφέρεται ακόμη στην βοήθεια που προσέφεραν οι εργαζόμενοι στην τοπική κοινωνία βοηθώντας πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και μέσω του κοινωνικού ιατρείου.

Αυτούς τους ανθρώπους τους εγκατέλειψε ο καπιταλισμός – τώρα απορρίπτουν οι ίδιοι τον καπιταλισμό ως αποτυχημένο.
Ο Guardian παρακολούθησε στις εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ την παράσταση του Ντάριο Φο «δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω» με την Κάτια Γέρου στο πρωταγωνιστικό ρόλο και περιγράφει τα συναισθήματα των θεατών που έφευγαν με δάκρυα στα μάτια.
Διαβάστε το κείμενο εδώ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου