Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Ο σκύλος που γαυγίζει και η ακριβοδίκαια κατανομή


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Βήμα-βήμα παρακολουθήσαμε επί μέρες την έλευση του πλωτού γεωτρύπανου/πλατφόρμας «West Capella» της γαλλικής Total προς το Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ για τις συμφωνημένες έρευνες Total/ENI για φυσικό αέριο. Έφυγε από ανοιχτά της Αλγερίας – πέρασε δίπλα από την Σικελία – προσπέρασε Κρήτη – κατέληξε στον προορισμό του, παρακάμπτοντας μάλιστα την δηλωμένη Λεμεσό και κατευθυνόμενο απευθείας προς το προγραμματισμένο σημείο γεώτρησης λίγα μίλια βορειότερα από το (εντυπωσιακό) κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου. Έδεσε, σταθεροποιήθηκε, λαμβάνει εφόδια μέσω ελικοπτέρου, ετοιμάζεται να αναλάβει δράση.
Είχε προηγηθεί – αναμενόμενο, όμως όταν έρχεται η ώρα δεν είναι ευχάριστο! – σειρά επιθετικών δηλώσεων της Άγκυρας. Που έκαναν άλλωστε τον Αλέξη Τσίπρα να επικαλεσθεί την λαϊκή θυμοσοφία που λέει ότι «αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαυγίζει πολύ».
Σχετική ανακούφιση στην ΕλληνοΚυπριακή (και την Ελληνική…) πλευρά, λοιπόν, όταν έγινε γνωστό ότι δυο Γαλλικές φρεγάτες ελλιμενίστηκαν, διακριτικά, κοντά στην Λάρνακα ενώ τρίτο Γαλλικό σκάφος παραπλέει στην γεώτρηση.  Στο Ισραήλ, δε, βρίσκεται το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, George Bush με τ’ όνομα!, συν δυο συνοδευτικά. Ο Ισραηλινός στόλος είναι σε γενική επιφυλακή, Ρωσικό πλοίο βρίσκεται κάπου δίπλα. Μην ξεχάσουμε και την συμβολική παρουσία Ελληνικής κανονιοφόρου συν τορπιλακάτου.

Κυρίως όμως υπήρξε η δήλωση παράγοντος του Στέητ Ντηπάρτμεντ (στην ιστοσελίδα Μιχ. Ιγνατίου) που ρητώς «αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους φυσικούς πόρους της ΑΟΖ» . Συμπληρώνοντας βέβαια ότι η κατανομή των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου «πρέπει να γίνεται ακριβοδίκαια /equitably μεταξύ των δυο κοινοτήτων».  Βέβαια, τι ακριβώς είναι το ακριβοδίκαια; 18/82 όπως η αρχική πληθυσμιακή σχέση Βορρά/Νότου; 25/75 όπως έχει γίνει με τους εποίκους; Ελπίζουμε όχι 50/50 όπως έχει αφεθεί να διεκδικείται από την Άγκυρα.
Προσέξτε όμως την σημαντική συμπλήρωση: «στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Κάτι μας μυρίζει, εδώ, από προανάκρουσμα μελλοντικού γύρου Κυπριακού. (Θυμηθείτε άλλωστε και τον Ερντογάν να δηλώνει ότι και Plan B και Plan υπάρχει, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών του Crans Montana…. Και ξαναθυμηθείτε την  παλιότερη Τουρκική θέση , ότι δεν είναι μόνο διαθέσιμο πλαίσιο ρύθμισης εκείνο του ΟΗΕ).
Ασφαλώς, για να επιστρέψουμε στην τοποθέτηση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, εκείνο το «συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» που περιέλαβε είναι σημαντικό. Όμως μην ξεχνούμε και τις προ ημερών τοποθετήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ στα πλαίσια της 22ας συνόδου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη, που είχε σταθεί – γενικόλογα μεν, αλλά – αρκετά κοντά και υποστηρικτικά στην Τουρκική ματιά για τα ενεργειακά.
Να διαβάζουμε, λοιπόν, ολοκληρωμένα και συνδυαστικά τις τοποθετήσεις και δηλώσεις. Καλύτερα. Όχι;
Και ας μας επιτραπεί, τώρα που ο Έλληνας ΥΠΕΞ πορεύεται για Κύπρο για συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο, και όλα δείχνουν μέλι-γάλα μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας μια σκέψη: μήπως ενθαρρύνονταν οι Κύπριοι αδελφοί να αρχίσουν να «χτίζουν» προκαταβολικά και διακηρυγμένα ενώπιον της διεθνούς κοινότητας (περιμένουμε άλλωστε και την επίσημη Έκθεση/θέση του ΟΗΕ για το πώς και με τι καταμερισμό ευθυνών φθάσαμε  στην προσάραξη του Crans Montana: ΑΥΤΟ ενδιαφέρει, όχι η δική μας ομοφωνία…) την έννοια της «ακριβοδίκαιας κατανομής».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου