Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Πλάνα δεκαετίας από το ΔΝΤ


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Έφης Τριήρη

To 2008 επικρατούσαν έντονες έριδες στους κόλπους του ΔΝΤ, με τις αναδυόμενες οικονομίες να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή και να ζητούν να αυξηθεί η ισχύς της ψήφου τους. Το επιχείρημά τους... ότι η νέα πραγματικότητα της οικονομικής τους ανόδου επέβαλλε αλλαγές και προσαρμογές με καινούργια δεδομένα. 
Η επιμονή των αναδυόμενων οικονομιών αλλά και η ανάδειξή τους σε κορυφαία κινητήρια δύναμη των διεθνών εξελίξεων ανάγκασε τελικά το Ταμείο να ενδώσει στις ισχυρές αυξανόμενες φωνές πίεσης. Ήδη, όμως, το ΔΝΤ δεχόταν έντονες επικρίσεις για την απηρχαιωμένη ιεραρχία του την οποία μονοπωλούσαν ΗΠΑ και Ευρώπη. 
Τώρα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προέβη σε μια αναπάντεχη δήλωση, ότι η έδρα του Ταμείου είναι πιθανόν να μεταφερθεί στο Πεκίνο μέσα στην επόμενη δεκαετία, με την προϋπόθεση ότι η κινεζική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με τη σημερινή δυναμική της. Το ΔΝΤ, όπως είπε η κα Λαγκάρντ, θα πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να είναι όσο πιο αντιπροσωπευτικό γίνεται.
Εάν πράγματι συμβεί η αλλαγή αυτή, θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην Ουάσιγκτον, που μονοπωλεί έως σήμερα την έδρα του διεθνούς οργανισμού. Θα είναι μία αποδοχή της φθίνουσας οικονομικής επιρροής του δυτικού κόσμου μπροστά στον πλούτο των αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και καθίσταται ολοένα και πιο υπολογίσιμη.

Ο κόσμος λοιπόν οδεύει προς αλλαγή της σφαίρας επιρροής, με τον κινεζικό δράκο να έχει και αυτός λόγο στα τεκταινόμενα του πλανήτη. Το θέμα όμως είναι πολλαπλό. Βλέπουμε ότι οι σχεδιασμοί των ισχυρών είναι σε πλάνα βάθους χρόνου μεγαλύτερα των δεκαετιών. Τίποτε δεν αφήνουν να είναι τυχαίο στη διεθνή σκακιέρα. Και φυσικά τίποτε δεν ανακοινώνεται τυχαία. Τι θέλει να προετοιμάσει η Κριστίν Λαγκάρντ; Μήπως βρήκε την κατάλληλη χρονική συγκυρία για να ασκήσει πιέσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ; Παιχνίδια των ισχυρών! Και ενώ θα έχει μεγάλη επίπτωση στα συμφέροντα των ισχυρών, τι επίπτωση θα έχει στους απλούς πολίτες του κόσμου; Πολίτες είμαστε, μας αφορά.  

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου