Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Πώς θα εξοφλήσετε τους φόρους του εκκαθαριστικού της φετινής δήλωσης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Οι 2 εναλλακτικές δυνατότητες που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία


του Γιώργου Παλαιτσάκη
Το δικαίωμα εξόφλησης των φόρων που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις - αντί σε 3 διμηνιαίες - παρέχει και φέτος στους φορολογούμενους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι φορολογούμενοι έχουν δύο εναλλακτικές δυνατότητες να ασκήσουν το συγκεκριμένο δικαίωμα.
Η πρώτη δυνατότητα δίδεται μέσω της «πάγιας ρύθμισης» του νόμου 4152/2013. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο τουλάχιστον ένα μέρος της οφειλής του εκκαθαριστικού, δηλαδή τουλάχιστον η πρώτη διμηνιαία δόση, η οποία λήγει στις 29 Ιουλίου. Η «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 προβλέπει διακανονισμό της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων δόσεων φόρου εισοδήματος, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τέλους επιτηδεύματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Προϋποθέτει δε την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στην οποία ο αιτών τη ρύθμιση οφειλέτης θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση από τα οποία θα πρέπει να προκύπτει αφενός η αδυναμία του να εξοφλήσει τους φόρους του εκκαθαριστικού σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των τριών διμηνιαίων δόσεων που προβλέπει η σχετική νομοθεσία αφετέρου η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης.

Ειδικότερα, ο οφειλέτης, στην υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, θα πρέπει να αναφέρει το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), το μηνιαίο εισόδημά του, τυχόν κεφάλαια που έχει τοποθετήσει σε επενδύσεις ή συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), τα μεταφορικά μέσα, τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα αν αυτά δεν είναι ήδη δηλωμένα στο Ε9, τις απαιτήσεις του από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν τυχόν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις του προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο (επιπλέον) εισόδημά του (πχ εκτίμηση για τυχόν έσοδα από μελλοντική εκμίσθωση ακινήτου, εμπορική συμφωνία κλπ).






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου