Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση: Debt-End ή Dead-End


Λύσεις καινοτόμες και συμβατές για την ελληνική κρίση αναμένεται να παρουσιαστούν σε Συμπόσιο που πραγματοποιείται στη Βιέννη. Ποιοι ξένοι καθηγητές πανεπιστημίων θα συμμετέχουν. Οι ελληνικές παρουσίες.

Του Βασίλη Παζόπουλου*

Στην Οδύσσεια, ο Αντίνοος ήταν ο ισχυρότερος μνηστήρας που αντιμετώπισε ο Οδυσσέας, όταν έφτασε στην Ιθάκη. Όπως και οι υπόλοιποι μνηστήρες, εκμεταλλεύτηκε τη δύσκολη θέση που είχε βρεθεί η Πηνελόπη, καταχράστηκε τη φιλοξενία της και κατασπατάλησε την περιουσία της.
Το όνομα Αντίνοος δεν το έδωσε τυχαία ο Όμηρος. Προέρχεται από την αντι-νόηση. Η αντι-νόηση αντιπροσωπεύει την προσπάθεια του αντιπάλου να σε εμποδίσει να αντιληφθείς την πραγματικότητα.
Και πραγματικά. Πώς είναι δυνατόν να βρεις τη λύση, όταν δεν γνωρίζεις ποιο είναι το πρόβλημα; Από πού να δεχτείς βοήθεια, αν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τους πραγματικούς φίλους και συμπαραστάτες από τους εχθρούς;

Η πραγματικότητα

Η Ελλάδα βιώνει μια ύφεση που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει άλλη δυτική χώρα σε καιρό ειρήνης. Μπορεί να ακούγεται μελοδραματικό, αλλά είναι αλήθεια. Όπως αλήθεια είναι πως οι Έλληνες κουράστηκαν επί επτά χρόνια τώρα να ακούν πως τους "διασώζουν" και αυτοί βυθίζονται όλο και περισσότερο στη φτώχεια.

Η εξάπλωση της κρίσης και σε άλλες χώρες αποκάλυψε πως η Ελλάδα δεν ήταν το πιο παχύσαρκο παιδί στην τάξη. Ήταν αυτό που είχε πασαλειφθεί με σοκολάτες. Και ως πρώτο, η προτεραιότητα δεν δόθηκε στην επίλυση των προβλημάτων, όσο στον παραδειγματισμό.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα, και όχι μόνο, αμήχανη παρακολουθεί το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται να ακρωτηριάζει κάθε δυνατότητα ανάπτυξης. Θεραπεία και αρρώστια βρίσκονται σε κόντρα ποια θα προλάβει να σκοτώσει πρώτη!
Παρ' όλα αυτά κανείς δεν τολμάει να αλλάξει την οικονομική πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης και της απομόχλευσης του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Ένας από τους λόγους είναι πως στον δημόσιο διάλογο απουσιάζει η αντιπαράθεση μεταξύ των επιλογών του προγράμματος και αξιόπιστων εναλλακτικών προσεγγίσεων. Ακόμα δεν έχουμε δει ένα γόνιμο και καλοπροαίρετο διάλογο ουσίας, μεταξύ ριζοσπαστικών και ορθόδοξων προτάσεων. Να υπάρξει ένα εφαλτήριο για διαφορετικές προσεγγίσεις. Για νέες ιδέες και σκέψεις που δεν έχουν παρουσιαστεί ή δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας που τους αναλογεί.
Αυτή τη φορά όμως έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε διεθνώς κορυφαίους ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες και αξιωματούχους σε ένα Συμπόσιο στη Βιέννη, με κύριο σκοπό να παρουσιαστούν καινοτόμες και αξιόπιστες λύσεις, συμβατές με την ελληνική κρίση.

Το συμπόσιο

Το Πανεπιστήμιο Webster της Βιέννης προσκάλεσε τους πιο καταξιωμένους εμπειρογνώμονες του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως άλλωστε φαίνεται από τον κατάλογο των συμμετεχόντων:
-Ο καθηγητής Steve Keen, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους σήμερα παγκοσμίως και επικεφαλής στο Kingston University του Λονδίνου,
- Ο Richard Werner, Καθηγητής Τραπεζικής στο Southampton Business School και επινοητής του όρου «Ποσοτική Χαλάρωση»,
- Ο καθηγητής Bernard Lietaer, που συμμετείχε στη διαμόρφωση της αρχικής αρχιτεκτονικής του ευρώ από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου,
- Ο Paul Kazarian, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Japonica Partners.
Από τις ΗΠΑ θα έρθει ειδικά για το συμπόσιο o Robert Parenteau, ο Dr. Kaoru Yamaguchi από την Ιαπωνία και o Dr. Wolfgang Richter από τη Γερμανία.


Επίσης είτε θα συμμετέχουν, είτε θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους μέσω ζωντανής σύνδεσης, οι καθηγητές Albrecht Ritschl, Michael Hudson, Heinz J. Hafner, Marco Cattaneo και Rob Parenteau.

Από ελληνικές συμμετοχές έχουμε τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτη Λιαργκόβα, καθώς και τους καθηγητές Αιμίλιο Αυγουλέα, Κώστα Λαπαβίτσα, Βασίλη Πολυμένη.
Σύντομες παρεμβάσεις που θα αναδείξουν πτυχές της κρίσης και λύσεις θα παρουσιαστούν από τους Θάνο Νιφόρο, Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου και Γιάννη Κυριακόπουλο.
Διοργανωτής του Συμποσίου είναι ο επικεφαλής του Τμήματος Επιχειρήσεων και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Webster, Δρ Νικόλαος Αντωνακάκης, ένας από τους πρωτοπόρους Ευρωπαίους οικονομολόγους της εποχής μας. Χορηγός επικοινωνίας είναι το Euro2day.gr.
Μέλη της οργανωτικής επιτροπής είναι ο Νικόλαος Καρατσόρης και ο Βασίλης Παζόπουλος (φωτό). Το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ.

* Ο Βασίλης Παζόπουλος (vpazopoulos@gmail.com) είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα.



euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου