Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Διαβάστε τον απολογισμό της συνάντησης Ερντογάν-Τραμπ - Πήγε στις ΗΠΑ για μαλλί και βγήκε κουρεμένος

Ινφογνώμων Πολιτικά


του Σάββα Καλεντερίδη 
«Πηγαίνουμε για να βάλουμε μια τελεία και παύλα». Αυτό ήταν το σύνθημα με το οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν πήγε στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό που θα εννοούσε ήταν ότι θα μπει τέρμα κυρίως σε δύο ζητήματα: Το ένα είναι η υποστήριξη και η ιδιότυπη συμμαχία των ΗΠΑ με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, και το άλλο η «ανοχή» που δείχνουν οι ΗΠΑ στον Γκιουλέν.
Και αφού εξασφάλιζε αυτό το «τελεία και παύλα» ο Τούρκος πρόεδρος  φιλοδοξούσε να ανοίξει μια νέα σελίδα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Ενώ λοιπόν περιμέναμε με αγωνία να μάθουμε τι διαμείφθηκε μεταξύ των δύο ανδρών, ή για την ακρίβεια τη στάση που τήρησε ο Τραμπ στις αμετροέπειες και τους λεονταρισμούς Ερντογάν, προτού διαρρεύσει οτιδήποτε το πρώτο συμπέρασμα βγήκε ήδη όταν είδαμε τις κοινές δηλώσεις μετά την 25λεπτη συνάντηση στον Λευκό Οίκο.
(Φωτ.: tccb.gov.tr)
Ο Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στον ομόλογό του και στους δημοσιογράφους είπε τα εξής: «Όποια κι αν είναι η χώρα που έχει ως συνομιλητές τις τρομοκρατικές οργανώσεις YPG και PYD αυτό σε κάθε περίπτωση δεν συνάδει με την παγκόσμια συμφωνία που υπάρχει για αυτό το θέμα», εννοώντας την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο διερμηνέας, όμως, για να μην νομιμοποιήσει τη συγκεκριμένη αναφορά, και προφανώς πράττοντας βάσει οδηγιών, δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «τρομοκράτες» αλλά μόνο στα ονόματα των οργανώσεων.
Σε ό,τι αφορά τον πρώτο, ας πούμε, συνολικό απολογισμό ας αφήσουμε την Ζεϊνέπ Γκιουρτζαλί να τον κάνει για μας, η οποία κάνει διπλωματικό ρεπορτάζ τα τελευταία 15 χρόνια:
Άρθρο της Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί (Zeynep Gürcanlı) στην εφ. Sözcü
Μετάφραση από τα τουρκικά: Σοφία Αγγελίδου
Η Τουρκία είχε μεγάλες προσδοκίες για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον. Εκτός από το θέμα της προμήθειας οπλισμού από τις ΗΠΑ στο PYD-YPG –το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση–, πάρα τις τα άλλα βασικά θέματα ήταν η έκδοση στην Τουρκία του Φετουλάχ Γκιουλέν. και η απελευθέρωση του προφυλακισμένου Ρεζά Ζαράμπ και του αντιπροέδρου της Halkbank Χακάν Ατίλλα [σ.τ.μ: ανήκει στο στενό περιβάλλον του Ερντογάν και είναι υπό κράτηση για ποινική υπόθεση].
Και ενώ η αμερικανική πλευρά δεν ανέφερε καθόλου το ζήτημα Γκιουλέν και Ζαράμπ, ούτε στις δηλώσεις στους δημοσιογράφους ούτε στα επίσημα έγγραφα, εντούτοις έφερε στο προσκήνιο ένα θέμα έκπληξη.
Ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Πενς που ήταν παρών στη συνάντηση ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση και έκδοση στην Αμερική του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος είναι προφυλακισμένος ως μέλος του δικτύου Γκιουλέν.
Η προσοχή στον άνδρα που κάθισε δεξιά του Ερντογάν
Στη συνάντηση δίπλα στον πρόεδρο Τραμπ κάθισε ο αντιπρόεδρος Πενς, ενώ στα δεξιά του Ερντογάν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, γεγονός το οποίο τράβηξε προσοχή όλων.  Άλλη μια λεπτομέρεια που προκάλεσε ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι ο στρατηγός που είχε πάει στη συνάντηση με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας με στολή παραλλαγής στη συνάντηση με τον Τραμπ φορούσε πολιτικά.
(Φωτ.: tccb.gov.tr)
Στην αμερικανική επιτροπή υπήρχαν και δύο άτομα με στρατιωτικές καταβολές: Ο υπουργός Άμυνας στρατηγός Τζέιμς Μάτις, γνωστός με το παρατσούκλι «λυσσασμένος σκύλος» από την εποχή που υπηρετούσε στο στρατό, αλλά και ο αντιστράτηγος Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, τον οποίο ο Τραμπ διόρισε Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, και ο οποίος επίσης φορούσε πολιτικά.
Ο διερμηνέας δεν ανέφερε ως τρομοκρατική οργάνωση το PYD-YPG
Δεν υπήρξε καμία εξέλιξη ούτε στον εξοπλισμό του PYD-YPG από τις ΗΠΑ. Το ζήτημα επανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Ερντογάν. Αλλά η έκφραση «τρομοκράτες» που χρησιμοποίησε ο δεν υπήρχε στην αγγλική μετάφραση που έγινε για τον Τραμπ.
(Φωτ.: tccb.gov.tr)
Μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, παρόλο που δήλωσε ότι «συζητήθηκε ο αγώνας εναντίον όλων τρομοκρατικών οργανώσεων», διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν το θέμα με τον ίδιο τρόπο με την Τουρκία και αυτό φάνηκε από την ανακοίνωσή τους. Οι ΗΠΑ άλλωστε μιλώντας για την τρομοκρατία αναφέρθηκαν μόνο στο ISIS και στο ΡΚΚ.
Επιπλέον ο Τραμπ και το επιτελείο του προτίμησαν να μην δεσμευτούν με κανέναν τρόπο για το ζήτημα του Γκιουλέν που έθεσε η Τουρκία, καθώς και για το  PYD-YPG.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου