Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Τουρκία: Το «αύριο» κυριολεκτείται

Νέα Πολιτική


του Αντώνη Παπαγιαννίδη*
Τελικά, αυτή την φορά οι δημοσκοπήσεις βγήκαν σωστές – πάνσωστες! Κι ας απαγορευόταν/αποτρεπόταν η δημοσιοποίησή τους, η δημόσια συζήτηση τους κλπ. Στην Τουρκία, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τις υπερεξουσίες Ερντογάν/για την μετάβαση σε Προεδρικό σύστημα (εδώ να σημειώσουμε ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ήταν πολύ ευρύτερες απ’ αυτό που μάθαμε να αναλύουμε εν προκειμένω, αλλ’ ας το αφήσουμε για άλλη φορά…) προέκυψε αληθινά με μικρή διαφορά – κάπου 3 μονάδες, 51,4% Ερντογανικό evet και 48,6% απορριπτικό hayir. Αναπόδραστα προέκυψαν καταγγελίες για παρατυπίες και νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, αν και η παρατήρηση και μόνον ότι η αναγωγή των προηγούμενων εκλογικών αποτελεσμάτων στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση θάδινε σαφώς πάνω από 60% στους διακηρυγμένους οπαδούς του «Ναι» (ΑΚΡ συν ΜΗΡ συν λιανοτάρια) αλλά και η εκφρασμένη απογοήτευση πολλών της Ερντογανικής πλευράς θάπρεπε να δείχνουν ότι δεν ήταν εκεί – στην νοθεία, στα ασφράγιστα ψηφοδέλτια και φακέλους – η ουσία της δημοψηφισματικής αναμέτρησης.
Στην έκκληση Ερντογάν «να σεβαστούν οι ξένες χώρες» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ανταποκρίθηκε υποδειγματικά η Αθήνα με το «οι αποφάσεις του Τουρκικού λαού για το μέλλον του θα γίνουν σεβαστές» – αν και με παρευθύς αναφορά σε «συνεργασία στην βάση του αλληλοσεβασμού». Η Ευρωπαϊκή αντίδραση – με πιέσεις προς την Άγκυρα να αναζητήσει «εθνική συναίνεση» και να «εξετάσει τα επόμενα στάδια με σύνεση» – θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αντιστοιχεί με την δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Γιλντιρίμ ότι «είμαστε ένα έθνος» και ότι «εκείνοι που ψήφισαν «ΟΧΙ» έχουν ίση αξία με όσους υπερψήφισαν τις συνταγματικές αλλαγές». Όμως τόσο οι Γερμανικές αντιδράσεις – Μάνφρεντ Βέμπερ/CDU: «Η Τουρκία κινείται προς την λάθος κατεύθυνση», Αξελ Σέφερ/SPD: «οι πλειοψηφίες σε δημοκρατικές ψηφοφορίες μπορεί να στρέφονται εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας», Τζεμ Οζντεμίρ/Πρασίνων: «μαύρη μέρα για την Τουρκία» – όσο και η δήλωση του Προέδρου των Φιλελευθέρων στο ΕυρωΚοινοβούλιο Γκυ Φέρχοφσταντ «Αν ο Ερντογάν επιμείνει, η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει τις συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση», δείχνουν βαρύ κλίμα για το αύριο….

Από κει και πέρα, όσον αφορά την δική μας πλευρά του κόσμου, περισσότερο κι από την παρατήρηση ότι Πόλη (η βάση του ίδιου του Ερντογάν) Άγκυρα (Πρωτεύουσα και διοικητική πολιτεία, με επικέντρωση των εκκαθαρίσεων), Σμύρνα και Άδανα (μαζί με την Αιγαιακή ζώνη) και Κουρδικές επαρχίες (αυτονόητα) πήγαν στο hayir, ενδιαφέρον έχει να σημειωθεί ότι και η Θράκη αλλά και η Βόρεια Κύπρος κινήθηκαν απορριπτικά προς τον Ερντογάν.
 Θα δούμε τις αμέσως επόμενες βδομάδες πώς όλα αυτά θα επιδράσουν στις συγκεκριμένες συμπεριφορές: από τον ρυθμό των παραβάσεων /παραβιάσεων στο Αιγαίο, μέχρι την Τουρκική στάση στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ, το «αύριο» κυριολεκτείται….
*Δημοσιογράφος, Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής (αναδημοσίευση από kontra news)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου