Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Μια ακόμη κίνηση εκλογικού αιφνιδιασμού

Μάλλον να "δέσει" την προώθηση του αποφασισμένου Brexit, παρά να επιχειρήσει χειρισμό κατοχύρωσης των θέσεών της στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ (οι οποίες προοιωνίζονται δύσβατες, ένα περίπου μήνα μετά την επίσημη επίκληση του διαβόητου άρθρου 50 ΣΕΕ, και μετά τις όχι-και-τόσο-ευχάριστες διαδικασίες ενώπιον των Ανωτάτων Δικαστηρίων και της Βουλής των Λόρδων),
του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Μάλλον να "δέσει" την προώθηση του αποφασισμένου Brexit, παρά να επιχειρήσει χειρισμό κατοχύρωσης των θέσεών της στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ (οι οποίες προοιωνίζονται δύσβατες, ένα περίπου μήνα μετά την επίσημη επίκληση του διαβόητου άρθρου 50 ΣΕΕ, και μετά τις όχι-και-τόσο-ευχάριστες διαδικασίες ενώπιον των Ανωτάτων Δικαστηρίων και της Βουλής των Λόρδων), επιχειρεί η Βρετανή Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την αιφνίδια προκήρυξη εκλογών για τις 8 Ιουνίου.

Είναι ενδιαφέρον να σημειώσει κανείς ότι, ενώ η στερλίνα παραμένει πιεσμένη μετά την δρομολόγηση του Brexit (σε σημείο ο εισαγόμενος πληθωρισμός να ωθεί τα επίπεδα των βασικών καταναλωτικών προϊόντων και των ειδών διατροφής οδηγώντας σε ένα ετήσιο ρυθμό 3,5%), η συνολική εικόνα της Βρετανικής οικονομίας παραμένει θετική. Το ΔΝΤ μόλις αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης στην Μεγ. Βρετανία (στο 2% για το 2017, κατά 0,5% περισσότερο απ' ό,τι ήταν η πρόβλεψη πριν τρεις μήνες). Μην ξεχνούμε ότι η περσινή πρόβλεψη του ΔΝΤ ήταν αρχικά 2,2% για το 2017 όμως μετά την απόφαση για το Brexit το Ταμείο έσπευσε να την μειώσει σε 13 - αργότερα δε και σε 1,1%.


Η δημοτικότητα της Μέι βρίσκεται πολύ ψηλά, ενώ οι Εργατικοί υστερούν αισθητά. Καθώς όμως στην Βουλή των Κοινοτήτων διαθέτει πλειοψηφία μόλις 17 εδρών και η λογική του Bremain συνεχίζει να υφέρπει, η διάδοχος του κακότυχου Ντέιβιντ Κάμερον φρόντισε για μια οχύρωση των θέσεών του.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο τρέχων Economist δημοσιεύει μιαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη, που δείχνει ότι στα χρόνια μετά την κρίση, οι εκλογείς δείχνουν περιορισμένο ενδιαφέρον για εκείνο που παλιά κυριαρχούσε στις επιλογές τους: την κατάσταση της οικονομίας! Αντίθετα, δείχνονται αρνητικοί/εχθρικοί στο κόμμα που εκάστοτε κυβερνά.

Επικίνδυνο...

economia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου