Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Το ιδανικό ποσοστό απασχόλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες



NEIL IRWIN / THE NEW YORK TIMES
Oταν δημοσιεύθηκαν τα πρώτα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση έσπευσε να διατυμπανίσει πως έδειχναν τη δημιουργία 235.000 θέσεων εργασίας τον Φεβρουάριο.
H Ουάσιγκτον λανθασμένα έστρεψε την προσοχή της κοινής γνώμης σε αυτήν την κατεύθυνση.
Απόδειξη; Τα τελευταία στοιχεία παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα. Τον Μάρτιο δημιουργήθηκαν μόνο 98.000 θέσεις εργασίας, αφού το υπουργείο Εργασίας είχε προχωρήσει σε μία προς τα κάτω αναθεώρηση κατά 38.000 θέσεις. Μια κυβέρνηση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική όταν προβάλλει στατιστικά στοιχεία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη μεταβλητότητά τους.
Συν τοις άλλοις, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε μια φάση όπου η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας –ένα από τα εκατοντάδες στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιούνται στη μηνιαία έκθεση για την οικονομία– δεν αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση.
Ο κίνδυνος
Οταν μια χώρα κινδυνεύει να παγιδευτεί στην ύφεση ή παλεύει να απαλλαχθεί από τη μακροχρόνια κρίση, οι μεταβολές στην απασχόληση αντανακλούν τις συνθήκες που επικρατούν στην πραγματική οικονομία. Αν και τα στοιχεία μπορεί να αλλάζουν από μήνα σε μήνα, η πορεία της απασχόλησης είναι αξιόπιστο σημείο αναφοράς για να αποσαφηνιστεί αν συρρικνώνεται ή επεκτείνεται η οικονομική δραστηριότητα – ιδιαίτερα αν συνδυαστούν τα στοιχεία κάποιων μηνών για να σχηματιστεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Σήμερα δεν υπάρχουν σημάδια που να προμηνύουν ύφεση στις ΗΠΑ. Μάλιστα, η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση σχεδόν πλήρους απασχόλησης. Οπότε τα στοιχεία για περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία για να κατανοήσει κανείς τις συνθήκες που επικρατούν.

Προ ολίγων ετών, όταν η ανεργία είχε αυξηθεί στο 7% ή 8% ή 10%, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας απεικόνιζε την εμπιστοσύνη των εργοδοτών για την πορεία της οικονομίας.
Σήμερα, με την ανεργία στο 4,5%, ένα πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα για την κατάσταση της οικονομίας είναι ο αριθμός των διαθέσιμων εργαζομένων. Μακροπρόθεσμα, οι εργοδότες μπορούν να δημιουργούν θέσεις εργασίας όσο υπάρχει διαθέσιμο εργατικό δυναμικό για να τις καλύψει. Αυτό καθορίζεται από συνδυασμό παραγόντων, όπως οι γεννήσεις, η μετανάστευση και οι επιλογές των ανθρώπων για το αν θα εργαστούν, θα συνταξιοδοτηθούν ή θα αφοσιωθούν στο μεγάλωμα των παιδιών τους.
Γεγονός είναι ότι η ανάπτυξη προσελκύει περισσότερους στην αγορά εργασίας. Οπως συχνά δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υπάρχουν εκατομμύρια πολίτες εκτός αγοράς εργασίας που θα μπορούσαν να εργάζονται σε μια ακόμη πιο εύρωστη οικονομία. Ομως, ποιο είναι σήμερα το ιδανικό ποσοστό απασχόλησης στις ΗΠΑ;
Η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε ορισμένα στατιστικά στοιχεία που απεικονίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας.
Τα πιο σημαντικά είναι τα εξής: Η αύξηση μισθών και το ποσοστό εργαζομένων ως προς τον πληθυσμό μιας χώρας. Το ωρομίσθιο στον ιδιωτικό κλάδο αυξήθηκε κατά 0,2% τον Μάρτιο και σήμερα είναι υψηλότερο κατά 2,7% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Αυτά τα στοιχεία είναι ικανοποιητικά, αλλά υπάρχουν ακόμη περιθώρια για περαιτέρω αύξηση όσο οι εργοδότες πλειοδοτούν για να κερδίσουν τα πιο ταλαντούχα μέλη του εργατικού δυναμικού.
Αν ήταν μεγαλύτερη η αύξηση των μισθών, τότε ορισμένοι άνθρωποι θα είχαν περισσότερα κίνητρα να εργαστούν με 15 δολάρια την ώρα, αντί για 10 δολάρια. Δεύτερον, θα πρέπει να υπολογίσει κανείς το ποσοστό των εργαζομένων ως προς τον πληθυσμό μιας χώρας.
Μάλιστα, αυτή η αναλογία θα πρέπει να περιοριστεί στα άτομα από 25 έως 45 ετών, για να μη ληφθούν υπ’ όψιν οι φοιτητές που δεν εργάζονται και οι συνταξιούχοι. Τον Μάρτιο σημειώθηκε πρόοδος, με το ποσοστό να αυξάνεται από το 78,3% στο 78,5%. Ωστόσο παραμένει κάτω από το 80,3% που είχε καταγραφεί το 2007 και ήταν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Το τρέχον 78,3% είναι επίσης αρκετά χαμηλότερο από το ιστορικό υψηλό του 81,9%, που ίσχυε τον Απρίλιο του 2000.

Αν η κυβέρνηση Τραμπ θέτει ως στόχο τη βελτίωση αυτών των στατιστικών δεδομένων, τότε θα εστιάσει στα πραγματικά ζητήματα που ταλαιπωρούν την αμερικανική οικονομία.
Έντυπη

Πηγή Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου