Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Bloomberg: Η Ελλάδα οδεύει προς νέα κρίση


Κίνδυνο επανάληψης του δράματος του 2015 βλέπει το πρακτορείο. Ελλάδα και δανειστές εξακολουθούν να απέχουν στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές.

Η Ελλάδα αναμένεται να χάσει μία ακόμα προθεσμία για το «ξεκλείδωμα» των δόσεων από το πακέτο διάσωσης αυτή την εβδομάδα, πλησιάζοντας σε μια επανάληψη του δράματος του 2015, που έφερε την πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, σύμφωνα με το Bloomberg.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες θα επαναλάβουν πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί με τους όρους για τα έκτακτα δάνεια που έχουν κρατήσει τη χώρα στην «επιφάνεια» από το 2010.
Αν και ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί πως η αξιολόγηση του τελευταίου προγράμματος διάσωσης θα ολοκληρωνόταν μέχρι τις 20 Μαρτίου, ωστόσο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η επίτευξη συμφωνίας ακόμα και τον Απρίλιο θεωρείται τώρα δύσκολη.

Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να απέχουν στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές για την αγορά ενέργειας και η ελληνική κυβέρνηση αντιστέκεται στα αιτήματα για επιπλέον μειώσεις στις συντάξεις. Και ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται για το πώς θα μεταρρυθμιστεί η αγορά εργασίας, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε σε email του σε δημοσιογράφους την Παρασκευή πως το θέμα δεν μπορεί να επιλυθεί στις συζητήσεις με τους τεχνοκράτες.
Οι καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις και η πικρία μεταξύ των διαδοχικών κυβερνήσεων και των ελεγκτών που εκπροσωπούν τους δανειστές είναι γνωστά μοτίβα στην επταετή κρίση που έχει μειώσει την ελληνική οικονομία κατά ένα τέταρτο. Η αποτυχία να επιλυθεί η τελευταία αντιπαράθεση πριν το καλοκαίρι θα μπορούσε να σημαίνει πως η Ελλάδα ίσως να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις πληρωμές χρέους που λήγουν στα μέσα Ιουλίου.
Αν και τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά φέτος, λόγω των προσδοκιών πως η ελληνική κυβέρνηση θα υποχωρήσει, ωστόσο η αβεβαιότητα έχει επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να χρειαστεί και νέο πακέτο διάσωσης. Η ανεργία αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2016, η οικονομία εμφάνισε απρόσμενη ύφεση και η «αιμορραγία» των καταθέσεων από τις τράπεζες άρχισε και πάλι.
«Η ελληνική ανάκαμψη καθυστερεί σημαντικά και πάλι λόγω πολιτικών», σχολίασε στο Bloomberg ο κ. Νικόλαος Οικονομίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business. «Ο Τσίπρας θα κάνει πίσω κάποια στιγμή, το θέμα όμως είναι πότε».

euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου