Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Η βόμβα βυθού σε ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Την αίσθηση "βόμβας βυθού" (η έκφραση αποτελεί διατύπωση σοκαρισμένου παλαίμαχου της ΔΕΗ...) έκανε η έφοδος κλιμακίου ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/DG COMP/των αρχών Ανταγωνισμού των Βρυξελλών στα γραφεία της ΔΕΗ και παράλληλα του ΑΔΜΗΕ (ναι, αυτός είναι ο αποσπασμένος από τον Λεβιάθαν ΔΕΗ φορέας διαχείρισης της μεταφοράς ρεύματος, όπου είχαμε πριν δυο βδομάδες την μισθολογική "αυτονόμηση" ανωτάτων στελεχών, με μισθούς της τάξεως των 20.000 ευρώ μηνιαίως και με αναδρομικά 200.000+ και παραιτήσεις με επιστροφή καταβληθέντων και ανακλήσεις κοκ....). Διενεργούσαν οι ελεγκτές - και συνεχίζουν - αιφνιδιαστική έρευνα με την μορφή dawn raid, που θυμίζει στο πιο οργανωμένο "ντου" του δικού μας ΣΔΟΕ, όπου τα στελέχη όσο ψηλά και αν βρίσκονται "παρακαλούνται" να απαλλάξουν τα γραφεία από την παρουσία τους, σηκώνονται έγγραφα, ερευνώνται και αδειάζονται κομπιούτερ!  Όλα αυτά για διαπίστωση του αν υπάρχει παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού, συνεννοήσεις, ευθυγραμμίσεις - εν προκειμένω κυρίως κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ που (υποτίθεται ότι) είχε αρχίσει να αποδυναμώνεται με την δημιουργία ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ - στο θέμα της διαμόρφωσης τιμών στην αγορά χονδρικής του ρεύματος.
Η αίσθηση περί "βόμβας βυθού" δεν άργησε να συνοδευτεί και από μουρμουρητά περί έμμεσης άσκησης πιέσεων στο περιθώριο της τωρινής διαπραγμάτευσης για την διάσταση "Ενέργεια" της δεύτερης αξιολόγησης του Μνημονίου-3. Διάτασης που είχε επιμελώς αφεθεί "για αργότερα", και τούτο παρά το γεγονός ότι σ' αυτόν τον κύκλο είχε επισημάνει την κρισιμότητα των ενεργειακών έως και ο ... αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Μπερνάρ Κερέ, ενώ συνεχώς επανέφερε το ζήτημα η Τρόικα. (Άλλωστε και η απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη, διαδόχου - μην το ξεχνάμε! - του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, με αντικαταστάτη τον πραγματιστή Γιώργο Σταθάκη, αυτό πήγε να ξεκολλήσει).

Αυτή η αίσθηση είναι και δεν είναι θεμελιωμένη! Όλη η συζήτηση για την λειτουργία της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα - που μια άκρια της είναι οι αιτιάσεις /καταγγελίες οι οποίες κινητοποίησαν ήδη από το 2010, πάντως από το 2012, την DGComp - δεν είχε στον πυρήνα της άλλο από την άρνηση, σταθερή και ακλόνητη, διαδοχικών Κυβερνήσεων να "δεχθούν" ότι το ιερο κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ έχει τερματισθεί. Αληθινά. Ουσιαστικά. Από τους κοινούς κανόνες του Κοινοτικού/Ενωσιακού Δικαίου, όχι λόγω Τρόϊκας και Μνημονίων.
 Όμως.... ας γίνουμε και λίγο πιο ειλικρινείς: στην αγορά ενέργειας, πλέον, δραστηριοποιούνται μεγάλοι εγχώριοι παίκτες - από τις κατασκευές, από τα πετρέλαια, από τα μέταλλα - αλλά και ακόμη μεγαλύτεροι ξένοι. Τέτοιου είδους παίκτες δεν επρόκειτο να σταθούν να βλέπουν την μετά-ΔΕΗ να ενεργεί "όπως ήξερε"! Έτσι κάπως ενσωματώθηκαν στα διαδοχικά Μνημόνια επιπρόσθετες υποχρεώσεις ανοίγματος της αγοράς (και) της ηλεκτρικής ενέργειας: οπότε, όταν ούτε αυτό προχώρησε, βρεθήκαμε (και) με το προχθεσινό dawn raid. Δυσάρεστο, αλλά έτσι είναι.
Ασφαλώς, η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ έχουν τα νομικά μέσα άμυνας που έχουν - όμως... ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όχι με τις βολικές (χρονικά πάντως) διοδεύσεις της δικής μας Δικαιοσύνης. Όπως και η νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων, η οποία βρήκε απέναντί της μεγάλους ξένους παίκτες στα τσιμεντάδικα, έχει αχθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που την απόφασή του την "περιμένει" τώρα η Ελληνική Δημοκρατία προκειμένου να ντύσει το ξήλωμα της εθνικής νομοθεσίας και την διαβόητη υπογραφή υπουργού για τις απολύσεις. Μόνο μια ήπια σύσταση: το οπλοστάσιο κυρώσεων για την περίπτωση κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης είναι βαρύ. Πολύ βαρύ. Και, ας προσέξουν λίγο και οι εμπλεκόμενοι την προσωπική τους θέση.

kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου