Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΕΦΚΑ-ριστούμε κ. Υφυπουργέ


Γιώργος Α. Κορομηλάς Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών
Στο τέλος του μήνα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες πλέον υπολογίζονται με ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Για την πρώτη χρονιά εφαρμογής και με δεδομένο ότι δεν έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016 οι ασφαλιστικές εισφορές του πρώτου εξαμήνου θα υπολογισθούν με τους προβλεπόμενους συντελεστές στο φορολογητέο εισόδημα του 2015 και όταν θα ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, εντός του Ιουλίου όπως δήλωσε η υφυπουργός οικονομικών σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, θα οριστικοποιηθεί και η συνολική ασφαλιστική οφειλή κάθε επαγγελματία οπότε θα αναζητηθούν τυχόν διαφορές που θα προκύψουν ή θα συμψηφισθούν τυχόν ποσά που είχαν καταβληθεί επιπλέον.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης έχει εκφράσει την άποψη ότι ο ασφαλιστικός νόμος που ψηφίστηκε των προηγούμενο Μάιο, «βάζει τα πράγματα σε μια βάση δίκαιης αντιμετώπισης και επαναφέρει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας που είχε αποκλειστεί από αυτήν», επειδή πλέον το ύψος της εισφοράς συνδέεται με το καθαρό φορολογητέο εισόδημα, αναμένοντας να καταγραφεί μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων από εκείνους που δεν κατέβαλαν μέχρι σήμερα ασφαλιστικές εισφορές επειδή ήταν πολύ υψηλές! Αν όμως τα πράγματα είναι έτσι προς τι οι συνεχείς και εντεινόμενες αντιδράσεις από τις επαγγελματικές οργανώσεις και τους επιστημονικούς φορείς;
Για μια μεγάλη μερίδα αυτοαπασχολουμένων οι ασφαλιστικές εισφορές διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν. Το ερώτημα είναι τι κερδίζουν οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι; Ουσιαστικά τίποτα, γιατί ούτε παροχές υγείας, ούτε και σύνταξη θα εξασφαλίσουν αντάξια των εισφορών που καλούνται να καταβάλλουν. Το ασφαλιστικό σύστημα όπως διαμορφώθηκε προσιδιάζει με φορολογικό ήτοι φέρει αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά και όχι ανταποδοτικά, διαπίστωση που επιβεβαιώνεται από τις κατά καιρούς δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας και λοιπών στελεχών των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Η «δίκαιη» αντιμετώπιση των ασφαλισμένων, που προβάλλεται ως επιχείρημα, μόνο δίκαιη δεν είναι, διότι σε πολλές των περιπτώσεων δημεύεται μεγάλο μέρος του εισοδήματος χωρίς κανείς να μπορεί να βεβαιώσει ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα καταστεί βιώσιμο και φυσικά ανταποδοτικό.
Ο αρμόδιος υφυπουργός, έχοντας αναλάβει το «δύσκολο» έργο υπεράσπισης του νέου ασφαλιστικού συστήματος, δήλωσε πρόσφατα ότι «επειδή συνηθίζω να περπατάω στον δρόμο οι έμποροι χθες με έπιαναν από τα καταστήματα και μου έλεγαν, σωθήκαμε! επιτέλους θα πληρώνουμε εισφορές γιατί μας ζητούσαν να καταβάλλουμε 700 και 800 ευρώ και δεν μπορούσαμε να τα πληρώσουμε», θυμίζοντας τη δήλωση κορυφαίου πολιτικού στελέχους παλαιότερης κυβέρνησης «με σταματούν στο δρόμοι οι άνθρωποι του μόχθου και μου λένε ότι για να σωθεί η πατρίδα θυσιάζουν και το μισθό τους!».
Ο κ. υφυπουργός μάλλον δεν συνάντησε ασφαλισμένους με φορολογητέο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ που θα δουν τις εισφορές να εκτοξεύονται από τα 900 ευρώ το δίμηνο στα 680 ευρώ, στα 1.010 ευρώ, στα 1.300 ευρώ και σε κάποιους στα 1.500 ευρώ το μήνα για να του εκφράσουν και αυτοί με τη σειρά τους τις θερμές τους «ευχαριστίες» που καλούνται να καταβάλλουν τα ποσά αυτά με «ψίχουλα» ως ανταπόδοση στην υγεία και μελλοντικά στη σύνταξη.
«Αν καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα κανείς δεν επιβιώνει» δήλωσε επίσης ο κ. υφυπουργός και με αυτό συμφωνούμε όλοι, όμως αν θα καταρρεύσει την ευθύνη δεν θα την έχουν οι ασφαλισμένοι. ΕΦΚΑριστούμε κ. Υφυπουργέ!

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου