Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Βενεζουέλα, κλιμακώνεται το χάος

analyst


Πρόσφατα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αύξησε τον ελάχιστο μισθό των εργαζομένων κατά 50% – κάτι που δεν προκαλεί βέβαια μεγάλη εντύπωση, αφού είναι η τέταρτη συνεχόμενη φορά μέσα σε ένα έτος. Στόχος του η εξισορρόπηση των αμοιβών με τον πληθωρισμό που καλπάζει, ο οποίος οδήγησε τις τιμές των βασικών προϊόντων διαβίωσης σε αστρονομικά επίπεδα.
Η αύξηση τοποθετήθηκε στα 40.000 Μπολίβαρ μηνιαία, τα οποία στη μαύρη αγορά αντιστοιχούν με μόλις 12 $ – εκεί δηλαδή που τα ανταλλάσσουν οι Πολίτες, αφού δεν έχουν πρόσβαση στην επίσημη αγορά. Συνολικά πάντως οι ελάχιστοι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά 322% μέσα σε δώδεκα μήνες, χωρίς όμως να πλησιάζουν τον πληθωρισμό – ο οποίος είναι υπερδιπλάσιος.
Μπροστά στα μάτια μας λοιπόν βυθίζεται μία ολόκληρη χώρα στην εξαθλίωση και στο χάος, παρά το ότι είναι πάμπλουτη – λόγω κακοδιαχείρισης εκ μέρους του κράτους, σε συνδυασμό με την πλήρη εξάρτηση της οικονομίας της από το πετρέλαιο. Το αποτέλεσμα ήταν να μην παράγει τίποτα, ακριβώς επειδή ήταν πλούσια σε πετρέλαιο, οπότε να αναγκάζεται να εισάγει τα πάντα – κάτι που θυμίζει σε κάποιο βαθμό την Ελλάδα, το πετρέλαιο της οποίας είναι ο φυσικός και πολιτισμικός της πλούτος.

Σήμερα η Βενεζουέλα έχει ελλείψεις σε όλα τα προϊόντα που μπορεί να φαντασθεί κανείς – σε τρόφιμα, σε είδη υγιεινής, σε φάρμακα, ακόμη και σε ηλεκτρικό ρεύμα. Σε ολόκληρη την επικράτεια της σχηματίζονται ατελείωτες ουρές ανθρώπων μπροστά από τα καταστήματα, οι οποίοι περιμένουν πολλές ώρες με την ελπίδα να αγοράσουν κάποια τρόφιμα, για να μην πεινάσουν οι οικογένειες τους. Εάν δεν τα καταφέρουν, παρά τις ατελείωτες ώρες αναμονής, τότε προκαλούνται αναταραχές – οι οποίες πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτες.
Χωρίς να έχει μεσολαβήσει λοιπόν πόλεμος, κάποια απρόσμενη φυσική καταστροφή ή ένα τρομοκρατικό χτύπημα, η χώρα βιώνει μία εξαιρετικά επώδυνη εμπειρία – τα διδάγματα της οποίας, ειδικά για εμάς τους Έλληνες, είναι τα εξής:
(α)  Στην περίπτωση της κατάρρευσης μίας οικονομίας, μπορεί πολύ γρήγορα να υπάρξει μεγάλη στενότητα σε προϊόντα πρώτης ανάγκης – σημειώνοντας εδώ πως το 85% των επιχειρήσεων της Βενεζουέλας έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή, ενώ ακόμη και η Coca Cola το έκανε, επειδή υπάρχουν ελλείψεις στην προμήθεια της με ζάχαρη (πηγή).
(β) Πάνω από το 50% των μισθών των ανθρώπων διατίθενται για τη αγορά τροφίμων, επειδή γίνονται πάρα πολύ ακριβά – ενώ τα καταστήματα της χώρας πουλούν τα προϊόντα με δελτία, για να μην αγοράζουν οι πολίτες περισσότερα από όσα χρειάζονται.
(γ)  Όταν οι άνθρωποι πεινούν, τότε κλιμακώνεται η απελπισία, ενώ οι απελπισμένοι αναζητούν με αγωνία διάφορους τρόπους για να καταστείλουν την πείνα τους – όπου, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Βενεζουέλας, δεν διατάζουν να τραφούν με κρέας σκύλου ή γάτας (πηγή).
(δ)  Οι ελλείψεις δεν περιορίζονται μόνο στα τρόφιμα αλλά, επίσης, στα είδη υγιεινής – όπως είναι το χαρτί υγείας, οι οδοντόπαστες κοκ. Επί πλέον στα φάρμακα, καθώς επίσης σε όλα όσα χρειάζονται τα νοσοκομεία για να λειτουργήσουν – με αποτέλεσμα να πεθαίνουν μαζικά οι άρρωστοι, παρά τις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού της χώρας.
(ε)  Όταν καταρρέει συναλλαγματικά μία χώρα, λόγω του υπερπληθωρισμού (720% στη Βενεζουέλα πρόσφατα), τότε αυξάνεται η σημασία των πολυτίμων μετάλλων – όπως τεκμηριώνεται από την πώληση χρυσού αξίας 2,3 δις $ εκ μέρους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, επειδή το νόμισμα της δεν γίνεται αποδεκτό για διεθνείς συναλλαγές. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας είναι της τάξης των 10 δις $, έχοντας μειωθεί κατά 50% μέσα σε ένα μόλις έτος – ενώ συνεχίζουν να περιορίζοντα με ταχύτατο ρυθμό, οπότε τελικά θα αναγκασθεί να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ (με αποτέλεσμα να καταστεί υποτελής των Η.Π.Α.).
(στ)  Σε περιόδους μεγάλων οικονομικών κρίσεων αυξάνεται ραγδαία η εγκληματικότητα  αφού μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2016 σημειώθηκαν 107 λεηλασίες καταστημάτων στη Βενεζουέλα, από μεγάλες ομάδες ανθρώπων (πηγή).
Θα μπορούσαν να υπάρξουν ανάλογες καταστάσεις στην Ελλάδα, εάν η κυβέρνηση μας συνεχίσει την ίδια αποτυχημένη τακτική; Λογικά φαίνεται αδύνατο, επειδή είναι μία χώρα της Ευρωζώνης  παρά το ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές προϊόντων πρώτης ανάγκης. Εν τούτοις, δεν μπορεί ποτέ να είναι κανείς απολύτως σίγουρος – αφού αυτού του είδους οι καταρρεύσεις συμβαίνουν ξαφνικά και απρόοπτα, όταν δεν το περιμένει κανείς.



1 σχόλιο:

  1. ΘEMA: Wollt Ihr den TOTALEN KRIEG ? JAAAAAAAAA !

    Τελικά θα Eχουμε ΔIAπλανητικές Eξελίξεις καθώς η Γερμανία (;;) Δείχνει Διατεθειμένη να Eρθει σε σύγκρουση με τις ... ΗΠΑ του Ν.Τραμπ Yπερτιμώντας προφανώς τις Δυνατότητές της καθώς άμεση ήταν η Aντίδραση του γερμανού Yπουργού Εξωτερικών , Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ΦIΛO KAI KOΛΛΛΛHTO TOY "ΔIKOY" MAΣ NIKOΛAKH ! μετά τις Aιχμηρές δηλώσεις του Nέου Αμερικανού προέδρου για το ΝΑΤΟ.

    Ο Γερμανός ΥΠΕΞ ο οποίος μίλησε εκ Mέρους της ... Συμμαχίας είπες «Οι εκφράσεις του Mελλοντικού προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ Eνόχλησαν το ... ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία έλαβε Yπόψη τις σχετικές δηλώσεις με Aνησυχία», Tόνισε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στις Βρυξέλλες.

    Ο Στάινμαγερ πρόσθεσε επίσης ότι οι δηλώσεις Τραμπ για Ε.Ε και ΝΑΤΟ δεν Eξέπληξαν μόνο τις Βρυξέλλες. Οι δηλώσεις Σταινμάγιερ EINAI Eπικίδνυνες για έναν AKOMH λόγο.

    ΘYMIZOYMAI OΛOYΣ:

    Ανώνυμος10 Νοεμβρίου 2016 - 2:23 μ.μ.
    EΠIKAIPO ΘEMA: [ΓIA TON NIKOΛAKH MAΣ TON KAPAMΠOYZOYKΛH TO ... ΠAΓKOΣMIO ANTIBAPO TOY Trump !] ... AKOYΣE ΠENIEΣ ΠOY PIXNΩ ME TON MΠAΓΛAMA ΣHKΩ TΩPA NA XOPEΨHEIΣ TON KAPΣIΛAMA !


    AΣXHMEΣ ΠΛHPOΦOPIEΣ ΠOY MOY ΔΩΣE O ΦIΛOΣ ΣOY (Walter Steinmeier) ΓIA ΣENA NAI ME TA ΛOΓIA ΠOY AKOYΣTHKAN* (XΘEΣ 9/11 ΣTHN German TV) ΣE KAPΦΩΣANE KAI THN EΛΛAΔA ΣAN XAPTI THN TΣAΛAKΩΣANE !!!

    MOY EIΠAN ΓIA TO ΠAPEΛΘON ΣOY OTI HTAN ΛAMΠEPO (KKE κ. IΔEOΛOΓIKOEΠANAΣTATIKO) ΩΣ KAI ΓPAMMATA (KITPINIΣMENA ΓPAMMATA - TA EXOYN OI ΣKATOKYΠATZIΔEΣ ΣAΣ !) ΣAΣ ΣTEIΛANE ANΩNHMA AΠO ΔΩ KAI ΠEPA PAΓIAΔEΣ KAI ΠPOΔOTEΣ (APIΣTEPOΔEΞIOI !) ΘA ΣAΣ ΘAΨOYME ΛAIKA KAI NOMIMA !

    AΣ TO XEΣIMO ΠOY EIXEΣ TO ΣKATOΣOΦO ΠAΣAΛHΨETO TΩPA ΣE ... MAYPO ΠPOΣΩΠO !!!


    * O ΦIΛOΣ KAI KOΛΛHTOΣ TOY NIKOΛAKH MAΣ ΣE ΣYNENTEYΞH ΓIA THN ΔHMOKPATIKH EΠIΛOΓH TOY AMEPIKANIKOY ΛAOY ... AΠEIΛHΣE AΠEYΘEIAΣ KAI MAΛIΣTA ME ATOΦIEΣ ΦPAΣEIΣ TOY
    ... Joseph Goebbels in der Sportpalastrede v. 18/2/1943 Seite 1 oder 2 der Rede über ... die Angst des Kaninchens und der Schlage !

    MONO ΠOY ΔEN ΞEΣTOMHΣE TO "Wollt Ihr den totalen krieg ;"

    ΓIAYTO ΣKIZΩNTAI ΓIA TA OYKPANIKA NAZOI ;
    Drang nach Osten, Lebensraum nach Osten, aber jetzt mit der NATO !!!

    OΣO ANAΦOPA THN "TOΠOΘETHΣH" THΣ Fr. Dr.re.nat. Merkel: No comments ! AYTH H EΠIΣTHMONIΣA (Dr. der Physik) OTAN EΠEΦTE TO "TEIXOΣ" EITANE ΣTHN Sauna KAI ΔEN TO ΠEIPE XAMΠAPI - ΔHΛΩΣE H IΔIA !

    OΠΩΣ KAI TOTE EINAI OΛOI TOYΣ ΣE AΦAΣIA NIKOΛAKH KAI EΣY NIKOΛAKH ΣE AΦAΣIA EIΣAI !!!



    1. ΓIA EΠIBEBAIΩΣH BAΛTE OΛOYΣ TOYΣ ΓEPMANOMAΘEIΣ ΦΛOYΦΛHΔEΣ ΣAΣ (KYPIAKO KAI AΛΛA MOYΠANA KAI OPXEIΣ) !

    2. O ΓEPMANIKOΣ ΛAOΣ ΔEN EINAI NAZOI ! OI HΓEΣIEΣ TOYΣ OMΩΣ ;;;
    -----------------------------------------------------------

    ΣHM.: XAIPETIΣMATA AΠO THN AΔOYΛOTH KYΠPO ! H KYΠPOΣ EINAI KPATOΣ KAI OXI ΠAΓKOΣMIOΣ ... MAXAΛAΣ !!! EΞΩ OI TOYPKOI KAI OI BPETTANOI !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή