Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Bitcoin, το νόμισμα της άγριας Δύσης

analyst


Ερευνώντας κανείς το Bitcoin, το κορυφαίο «κρυπτονόμισμα» του πλανήτη, καθώς επίσης όλα τα υπόλοιπα αυτού του είδους, διαπιστώνει κάτι εντυπωσιακό και παράξενο: την ύπαρξη μίας παγκόσμιας, μη ρυθμισμένης νομισματικής αγοράς, η οποία δεν υπόκειται ουσιαστικά σε κανένα νομοθετικό πλαίσιο.
Διαπραγματεύεται 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, χωρίς αργίες και χωρίς κανένα δίχτυ ασφαλείας– σε όγκους που δεν μπορούν να θεωρηθούν καθόλου χαμηλοί (γράφημα), αφού καθημερινά «πωλούνται» Bitcoin αξίας 100 εκ. $.


156
Επεξήγηση γραφήματος: Ισοτιμία του Bitcoin απέναντι στο δολάριο (γαλάζια καμπύλη, αριστερή κάθετος), καθώς επίσης όγκος συναλλαγών σε εκ. $ (κόκκινη καμπύλη, δεξιά κάθετος).
.
Περαιτέρω, τα νομίσματα αυτά (άρθρο) δεν ελέγχονται από καμία επιτροπή χρηματιστηρίου, ενώ δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας – όπως θα ήταν, για παράδειγμα, η απαγόρευση της διαπραγμάτευσης τους για ένα χρονικό διάστημα, όταν διαπιστωθούν πολύ ισχυρές διακυμάνσεις στην τιμή τους. Πόσο μάλλον όταν δέχονται συχνά επιθέσεις από χάκερς, γίνονται διαρκώς προσπάθειες χειραγώγησης των τιμών τους, υπάρχουν πολύ υψηλές διακυμάνσεις και επιτόκια έως και 30%.
Από την άλλη πλευρά, λόγω του διαδικτύου, τα νομίσματα αυτά μεταφέρονται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα σε ολόκληρο τον πλανήτη – αφού δεν υπάρχουν καθόλου σύνορα. Για παράδειγμα, ένας Ευρωπαίος μπορεί να ανοίξει λογαριασμό μέσα σε ελάχιστα λεπτά στην κινεζική Bitbank, τοποθετώντας τα Bitcoin του κλειστά για ένα έτος, με σημερινό επιτόκιο της τάξης του 6,6% – κάτι που δεν είναι καθόλου αμελητέο, πόσο μάλλον όταν σε πολλές άλλες τράπεζες πληρώνει για τις καταθέσεις του (η Κίνα έχει εξελιχθεί σε μία σημαντική χώρα συναλλαγής των Bitcoin, επειδή θεωρείται πολύ μεγάλη και λιγότερο ελεγχόμενη – σε σημείο που οι νομικές αβεβαιότητες να αγνοούνται στην πραγματικότητα).
Υψηλότερο επιτόκιο μπορεί να εξασφαλίσει κανείς εάν στα χρηματιστήρια του Bitcoin δανείσει σε άλλους συναλλασσόμενους χρήματα, τα οποία χρησιμοποιούν για μόχλευση – για την αγορά δηλαδή άλλων προϊόντων έναντι ενός πολύ μικρότερου ποσού από την τιμή τους, με δανεικό το υπόλοιπο. Το εν λόγω επιτόκιο ευρίσκεται σήμερα στο 0,07% ημερησίως – κάτι που ισοδυναμεί με περίπου 30% ετησίως.
Εάν τώρα ο συναλλασσόμενος οφειλέτης τοποθετηθεί λάθος, εάν χάσει δηλαδή, λαμβάνει αυτόματα μία κλήση περιθωρίου (margin call), ρευστοποιείται το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο του και ο δανειστής του εισπράττει τα Bitcoin που του δάνεισε ή τα δολάρια.
Ένα ακόμη υψηλότερο τεκμαρτό επιτόκιο υπάρχει σήμερα ως προοπτική, εάν κάποιος αγοράσει τις ονομαζόμενες «ΒFX μάρκες» (BFX-Tokens) – οι οποίες είναι υποσχετικές πληρωμής του χρηματιστηρίου Bitfinex που έχουν διατεθεί στους πιστωτές του, για να καλυφθούν Bitcoin αξίας 70 εκ. $, τα οποία είχε καταφέρει να κλέψει ένας χάκερ.
Οι «ΒFX μάρκες»  είναι ένα είδος «μηδενικών ομολόγων» (Zero Bonds), με άγνωστη ημερομηνία πληρωμής, οι οποίες αγοράζονται με έκπτωση 40% – γεγονός που σημαίνει ότι, το ένα δολάριο τρόπον τινά αγοράζεται με 60 Σεντ. Ο επικεφαλής της Bitfinex ελπίζει πως θα αποπληρώσει τις «ΒFX μάρκες» που έχει πουλήσει έως τα μέσα του 2017 – κάτι που δεν φαίνεται πολύ πιθανόν.
Εν τούτοις έχει καταφέρει να πείσει ορισμένους από τους πιστωτές του, οι οποίοι του έχουν δανείσει 30 εκ. $, να μετατρέψουν τις απαιτήσεις τους σε μετοχές, σε μία αξιολόγηση της Bitfinex ύψους 200 εκ. $ – οπότε έχει μειώσει ανάλογα τα χρέη του.
Ο ευρωπαϊκός ανταγωνιστής της Bitfinex είναι η Bitstamp με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία ξεκίνησε με ένα κεφάλαιο ύψους 10 εκ. $ που τοποθετήθηκε από την Pantera Capital – έχοντας όμως δυσκολίες, επειδή υπάγεται στο ρυθμιστικό πλαίσιο του «Δουκάτου» που εμποδίζει την ανάπτυξη της.
Ολοκληρώνοντας τα νομίσματα αυτά λειτουργούν όπως στην εποχή της άγριας Δύσης και του γυμνού καπιταλισμού – ενώ προβληματίζουν τις τράπεζες, οι οποίες διαπιστώνουν πως γίνονται όλο και περισσότερο επιθυμητά από άτομα που δεν θέλουν να ελέγχονται από κανέναν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου