Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Punto pericoloso

Είναι ειρωνεία, πάντως, ο πολιτικός που ξανάδωσε πνοή στην ευρωπαϊκή συζήτηση, να γίνει η αιτία νέας ακαταστασίας εν μέσω οικονομικής παραλυσίας.
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι, εξελέγη γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος στις 8 Δεκεμβρίου 2013. Τρία χρόνια μετά παίζει το πολιτικό του μέλλον σ’ ένα δημοψήφισμα.
Ο άνθρωπος, που παρουσίασε τον εαυτό του ως ένα νέο πρόσωπο, παρ’ όλο που μπήκε στην πολιτική 21 ετών, που την εποχή της «ρεντσι-μάνια» δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές τον χαρακτήριζαν «σύγχρονη ποπ εκδοχή του Μπερλουσκόνι» -ίσως επειδή κατάφερε να κινητοποιήσει δύο εκατομμύρια ψηφοφόρους στις προκριματικές εκλογές- «μετα-ιδεολογικό» και «βιρτουόζο της επικοινωνίας», επανέφερε τη χώρα του στο κέντρο του ευρωπαϊκού παιχνιδιού. Η ετυμηγορία της Κυριακής μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέλαβε υπερβολικό ρίσκο. Και με το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και με μία μεταρρύθμιση, που έχει υποτιμηθεί. Την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που διασφαλίζει ότι το πρώτο κόμμα θα αποκτάει εύκολα την πλειοψηφία. Περίσσια σίγουρος ή θύμα της δυσάρεστης εμπειρίας μιας εύθραυστης συμμαχίας, λίγη έχει σημασία. Αλλά αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία των «πεντάστερων» να αναλάβουν εξουσία και να στείλουν το ευρώ, μέσω δημοψηφίσματος, στην εξορία και την Ευρώπη σε αχαρτογράφητη πορεία.
Είναι ειρωνεία, πάντως, ο πολιτικός που ξανάδωσε πνοή στην ευρωπαϊκή συζήτηση, να γίνει η αιτία νέας ακαταστασίας εν μέσω οικονομικής παραλυσίας. Εγκαινιάζοντας την ιταλική προεδρία το β’ εξάμηνο του 2014, διερωτήθηκε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Αν σήμερα η Ένωση έβγαζε μία σέλφι, τι θα βλέπαμε;».

«Θα βλέπαμε ένα πρόσωπο κουρασμένο, παραιτημένο, που βαριέται. Πρέπει να ξαναβρούμε την ψυχή της Ευρώπης, να μάθουμε να ζούμε μαζί και όχι μόνο να ενοποιούμε τις γραφειοκρατίες μας».
Την τρέχουσα περίοδο ενοποιούμε και τις υπνοβασίες μας. Σε κακή συγκυρία με Βrexit εν λειτουργία, Τραμπ στην εξουσία και δυσαρεστημένη την πλατεία. Με κακούς υπολογισμούς και «μικρούς» ταγούς, κάτι μπορεί να συμβεί κατά λάθος. Το ατύχημα στην ευρωπαϊκή Ιστορία, άλλωστε, έχει βάθος.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου