Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Η εγκατάσταση στην Φινλανδοποίηση


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη 
Είναι, η αναβάθμιση της φραστικής έως τώρα επιθετικότητας της Τουρκίας - από Ερντογάν σε Γιλντιρίμ, από Γιλντιρίμ σε Κιλινστντάρογλου, απ' αυτόν σε Τσαβούσογλου - από καταγγελίες για την συνθήκη της Λωζάννης σε διεκδικήσεις 16 ή 18 νησιών/νησίδων το Αιγαίο, απ' εκεί σε νέα ανακίνηση θέματος Υμίων/Καρντάκ - και υπαρκτή και επικίνδυνη. Και χρειάζεται επειγόντως συνειδητοποίηση (αυτό προπαντός αφορά την κοινή γνώμη) και αντιμετώπιση (αυτό βαραίνει, αναγκαστικά, το πολιτικό σύστημα). Όμως, αυτή η διατύπωση είναι κενή περιεχομένου, τζούφια, αν δεν δώσουμε σημασία στα όσα γίνονται - ουσιαστικά - προς την αντίθετη κατεύθυνση Του στρουθοκαμηλισμού. Της εγκατάστασης στην Φινλανδοποίηση. Του βολέματος με την  υποκρισία - των ελιτ, όμως και την δικιά μας την υποκρισία.
Τι εννοούμε; Δείτε πρώτα-πρώτα το αντανακλαστικό, να αναζητήσουμε προστασία: όπως το 1996 ο Κώστας Σημίτης και ο Θόδωρος Πάγκαλος μπήκαν κάτω από τις φτερούγες των ΗΠΑ, του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τώρα ο Αλέξης Τσίπρας (σχετική σιγή ασυρμάτου από τον - ακόμη ΥΠΕΞ, όχι; - Νίκο Κοτζιά) προσέτρεξε στην Άνγκελα Μέρκελ. Να εξηγήσει, να πει τον πόνο του, να ζητήσει - τι; λογικά διαμεσολάβηση. Στην μητερούλα/Mutti Άνγκελα τηλεφώνησε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εδώ μπαίνει την μέση - ατυχώς - το άλλο, ολόσωστο αλλά τι να το κάνεις το σωστό! που έλεγε και ο εμβριθής νομομαθής Προκόπης Παυλόπουλος σχετικά με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης. "το διεθνές δίκαιο δεν είναι το δίκαιο του ισχυρότερου!" . Ατυχώς το διεθνές δίκαιο αυτό έχει καταντήσει και το ξέρουμε - το δίκαιο του ισχυρότερο, μετριαζόμενο ίσως από τους χειρισμούς του επιδεξιότερου. Δεν θέλουμε να ξέρουμε τι ειπώθηκε τριγωνικά με Μέρκελ, όπως μεταξύ Χόλμπρoυκ-Παγκάλου-Τσιλλέρ συμφωνήθηκε την νύχτα των Υμίων το "no men - no ships - no flags".

Πάμε παρακάτω: σ' όλη την καταγγελία - στον Τύπο, στα ηλεκτρονικά Μέσα, στο ελληνικό Διαδίκτυο - πολιτικοί άρχοντες και πολίτες κατακεραυνώνουν τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για "τα Υμια". Ο άνθρωπος μίλησε - φυσικά! - για "τα Καρντάκ" , γιατί τα διεκδικεί και τα ονοματίζει Τουρκικά. Εμείς... μεταφράζουμε, για μην αγγίξουμε καν την λέξη και μιανθούμε! Όπως ο αρχιστρατηγεύων ενδυματολογικά υπουργός Εθνικής Αμύνης  που σπεύδει και επιτεθεί (φραστικά) στις "ανοησίες" των Τούρκων επισήμων, πλην όμως από... την Μολυβοσκέπαστη, στην ΕλληνοΑλβανική μεθόριο αν δεν κάνουμε λάθος. (Με ελικοπτεράκι μεταβαίνων, φυσικά). Ενώ πριν λίγες ημέρες διεκδικείτο η ζώνη περί το Καστελλόριζο, πριν λίγες χώρες το αποστρατιωτικοποιημένο status της Κάσου: εκεί , αν κάπου, ώφειλε να κάνει την συμβολική παρουσία του. (Πλην αν μια πτήση Καμμένου προς τα εκεί εφοβήθη μην και "αποθαρρυνθεί" από Τουρκική δραστηριότητα").
Η εδώ και χρόνια, εδώ και χρόνια πολλά επανάπαυση ότι "κάποιος" θα αποθαρρύνει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, μαζί και με την σε κάθε ευκαιρία τζάμπα μαγκιά εκεί που κινδυνεύουν άλλοι (ναι, στην συμβολή Νίκου Κοτζιά στον εκτροχιασμό των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αναφερόμαστε: φοβηθείς την τύχη του Κώστα Καραμανλή στο Burgenstock, ο Ελλην ΥΠΕΞ - ο οποίος άφησε στον πρωθυπουργό, τώρα , τον χειρισμό - ανέβασε τους τόνους ώστε να αποφύγει Πενταμερή/Πολυμερή ο ίδιος, φρενάροντας την διαδικασία του Mont Pelerin για το Κυπριακό), δημιουργεί ή μάλλον τσιμεντώνει συνθήκες Φινλανδοποίησης. Στην οποία, γαλήνια, εγκαθιστάμεθα ως λαός.
Διότι όσοι σήμερα -  πόσοι; - θυμούνται πώς έκλεισε το επεισόδιο στα Υμια, τα οποία ΕΙΝΑΙ αμφισβητούμενα, με ΔΙΚΗ ΜΑΣ παραδοχή, χρειάζεται να θυμούνται και ότι μετά το "Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς" του Κώστα Σημίτη από βήματος της Βουλής μεσολάβησαν εκλογές - όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου