Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

"Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά"

The Crypt of the Banking News


Γράφει η Νούλα Χρυσοχοϊδου

'Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά
πέσανε πάνω στην εργατιά.
Άγρια κράζουν για αίμα διψούν,
τον Δημητρόφ στην κρεμάλα να δουν.''



Και εκεί που η Ελληνική Οικονομία ανέβαζε τις μετοχές τις στην παγκόσμια αγορά, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδειχναν τα νύχια τους στις ελληνικές τράπεζες….
Είναι τελικά αυτοί που κινούν ένα νέο οικονομικό οργανωμένο έγκλημα με ξύλινες ψυχές έναντι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;; Παραδομένες σε έναν κόσμο υλιστικό και ουτοπικό, αφήνονται στα χέρια των ξένων δυνάμεων λες κι αυτές είναι εγγενή φυτά, αδύναμες να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν την επάνοδο τους στην παγκόσμια αγορά.

Ποιές είναι τελικά αυτές οι εταιρείες που επιβάλλουν μέτρα κοινωνικο-οικονομικής πολιτικής σε χώρες; Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν θα έπρεπε να ακολουθούν αυστηρότερους κανόνες λειτουργίας, δεν θα έπρεπε να πληρώνουν για τα λάθη τους;;; Είναι δεδομένο ότι οι αποφάσεις τους στηρίζονταν ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική κατάσταση που είχε η χώρα, παρά στα αποτελέσματα που είχαν τα οικονομετρικά τους μοντέλα. Με λίγα λόγια δεν βασίζονται στα οικονομικά μιας χώρας αλλά στις πιθανές προγνώσεις της οικονομίας μιας χώρας.

…..Ήρωες τέτοιοι μπορούν μοναχά

να βγούνε μέσ' απ' την εργατιά

Δοκιμασμένος στη μάχη σκληρά

κρατάς εσύ τη σημαία ψηλά…..

Είναι «αυτοί» ο πυρήνας του συστήματος, είναι «αυτοί» οι φύλακες των αγορών, εξου και ο τίτλος που τους έχει δοθεί ως φύλακες της πύλης (gatekeepers), γιατί είναι «αυτοί» που επηρεάζουν την διαφορά των αποδόσεων ομολόγων με υψηλό και χαμηλό κίνδυνο. Με λίγα λόγια, οι επενδύσεις είτε στην χώρα μας είτε σε οποιανδήποτε άλλη χώρα, βρίσκονται στα δικά τους χέρια, στις δικές τους αξιολογήσεις.

Οι Οίκοι Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ένα ολιγοπώλιο, μια μεγάλη δύναμη…..


Νούλα Χρυσοχοϊδου
BA of Accounting
BA of Finance
Student at the Department of Business Administration (BA)
MsC in Banking



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου