Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Από το φορολογικό «παράδεισο» στην κόλαση του ελέγχου


Γιώργος Α. Κορομηλάς
Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών
Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν ευρείας κλίμακας φορολογικοί έλεγχοι σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που ενώ συνεχίζουν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, έχουν μεταφέρει την έδρα τους στη Βουλγαρία ή την Κύπρο. Σύμφωνα με μη αμφισβητούμενα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μέχρι την 31.12.2014 ο αριθμός των δραστηριοποιούμενων στις χώρες αυτές εταιρειών Ελληνικών συμφερόντων ήταν περίπου 11.000 εκ των οποίων οι περίπου 6.000 είχαν μηδενική δραστηριότητα ενώ το 2015 υπήρξαν πάνω από 2.000 νέες εγγραφές. Πρόκειται για μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, κατά κύριο λόγο παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι πρόθυμα υπέκυψαν στα κελεύσματα των «σειρήνων» εκείνων που, με το αζημίωτο φυσικά, τους έταξαν λαγούς με πετραχήλια, τους έταξαν φορολογικό παράδεισο οδηγώντας τους στην κόλαση του ελέγχου.
Η προσέλκυση επιχειρηματιών με στόχο τη δημιουργία μιας επιχείρησης σε χώρες που παρέχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς, ιδιαίτερα στη Βουλγαρία, έχει εξελιχθεί σε μια «μεγάλη μπίζνα» για εκείνους που με συνεχείς διαφημίσεις στο διαδίκτυο όπως, «είμαστε η εταιρία ?.. Λογιστικό, Φορολογικό, Συμβουλευτικό και Επενδυτικό γραφείο με Έλληνες και Βούλγαρους Οικονομολόγους, Λογιστές, Δικηγόρους και Συμβούλους ακινήτων, άριστους γνώστες της Βουλγαρικής και Ελληνικής νομοθεσίας, με γραφεία?» προσφέρουν πακέτο μεταφοράς έδρας από 550 ευρώ ή, κρατώντας τη σύνταξη και την ορθογραφία του συντάκτη, «Αναλαμβάνουμε να μεταφέρουμε την ήδη υπάρχουσα έδρα του λογιστικού σας γραφείου στη Βουλγαρία εάν δεν είστε ικανοποιημένοι σε δικό μας γραφείο λογιστικό, λύνοντας και διορθώνοντας τυχόν παραλείψεις και λάθη που σας έχουν δημιουργήσει» που προσφέρουν τα ίδια πακέτα με κάποια διαφοροποίηση στις τιμές.

Εκτός όμως από αυτούς που μετέφεραν την έδρα τους με στόχο να συνεχίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, νομίζοντας ότι θα φορολογούνται χαμηλά στη γείτονα χώρα, ειρωνευόμενοι παράλληλα τα «κορόιδα» που επιμένουν παρά τις αντιξοότητες να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με έδρα στη χώρα μας, στην τσιμπίδα του ελέγχου αναμένεται να πιαστούν και όλα εκείνα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που άνοιξαν Α.Φ.Μ. και τραπεζικούς λογαριασμούς στη γείτονα χώρα με στόχο την παράκαμψη των capital controls εμφανίζοντας μηδενική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σε σχετικό άρθρο μου στις αρχές Ιουλίου με τίτλο «η γοητεία» της ίδρυσης μιας εταιρείας στη Βουλγαρία, είχα επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί το εγχείρημα της μεταφοράς της έδρας μια επιχείρησης στη γείτονα χώρα μόνο και μόνο λόγω του προνομιακού - ευνοϊκού φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος ενώ όμως η επιχειρηματική δραστηριότητα ασκείται στην χώρα μας.

Η φορολογική διοίκηση, στην προσπάθειά της να ανακόψει το διογκούμενο κύμα επιχειρήσεων που μεταφέρουν την έδρα τους στις χώρες εκείνες που προσφέρουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς και να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, θα χρησιμοποιήσει τα όπλα που δίνει η ισχύουσα νομοθεσία και οι σχετικές διακρατικές συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών. Ας θυμηθούμε τις διατάξεις εκείνες για την άσκηση της καθημερινής διοίκησης, τον τόπο λήψης των επιχειρηματικών αποφάσεων και τις τεχνητές διευθετήσεις που οδηγούν σε φορολογικό πλεονέκτημα, τις οποίες ξεχνάνε οι «σειρήνες» να αναφέρουν στα θύματα που ψαρεύουν, η εφαρμογή των οποίων θα έχει σαν συνέπεια την αμφισβήτηση της φερόμενης ως φορολογικής κατοικίας των υπόψη επιχειρήσεων, τη φορολόγηση του εισοδήματος στην Ελλάδα και την επιβολή όλων των εξοντωτικών κυρώσεων, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί που πήγαν για μαλλί να βγουν κουρεμένοι σύριζα.

Πηγή Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου