Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Από... φορολογικό κόσκινο οι μπίζνες των Ελλήνων στη Βουλγαρία


ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΑΝΑΚΟΠΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΝΟΜΟΤΥΠΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
Της Μαρίας Βουργάνα
Φορολογικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων με έδρα τη Βουλγαρία επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών, για να ανακόψει το κύμα νομότυπης φοροδιαφυγής με όχημα εταιρείες - «εικονικές ή πραγματικές»- που αποκτούν έδρα στη γειτονική χώρα.
Τα τελευταία χρόνια και ειδικά πέρυσι μετά τα capital controls καταγράφεται μεγάλη άνθηση στη δημιουργία εταιρειών και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στη Βουλγαρία. Το 2015 ιδρύθηκαν ή μετέφεραν την έδρα τους στη Βουλγαρία 15.500 εταιρείες, αριθμός αυξημένος κατά 50% σε σχέση με το 2014, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2016 οι επιχειρήσεις που «μετανάστευσαν» στη Βουλγαρία ανήλθαν σε 2.500. Μια άνθηση, η οποία όμως αποδεικνύεται ότι είναι «φούσκα», αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σχεδόν οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δημιουργήθηκαν στη Βουλγαρία, είναι εταιρείες «σφραγίδες» και μόνο ΑΦΜ, που δεν έχουν καμία ουσιαστική οικονομική δραστηριότητα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που «μετανάστευσαν» στη Βουλγαρία δεν εμφανίζουν απασχολούμενο προσωπικό ή δεν μετέφεραν παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα από την Ελλάδα, ενώ παράλληλα συνεχίζουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στη χώρα μας.
Πρόκειται για το «μεγάλο κόλπο» που στερεί από το ελληνικό δημόσιο σημαντικά έσοδα, αφού ο «μύθος» της φυγής των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα στηρίζεται στις εταιρείες «φαντάσματα» που δημιουργούνται για να γίνονται τριγωνικές συναλλαγές, για να μεταφέρονται χρήματα εταιρειών και φυσικών προσώπων σε τραπεζικούς λογαριασμούς της γειτονικής χώρας παρακάμπτοντας έτσι τα capital controls, ακόμη και να αγοραστούν πολυτελή αυτοκίνητα και επενδυτικά ακίνητα με χαμηλούς φόρους.
Πολλές από τις ελληνικές επιχειρήσεις της Βουλγαρίας επιδίδονται σε τριγωνικές συναλλαγές γλιτώνοντας σημαντικά ποσά φόρου. Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Ο Έλληνας επιχειρηματίας εισάγει προϊόντα από την Τουρκία ή την Κίνα, τα τιμολογεί στη βουλγαρική εταιρεία, και στη συνέχεια εξάγει το εμπόρευμα στην Ελλάδα πληρώνοντας για τα κέρδη του φορολογικό συντελεστή 10% αντί 29%.

Οι έλεγχοι 
Οι εταιρείες αυτές, μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών. Μετά την κύρωση της συμφωνίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αναμένεται να υπογραφεί διακρατική συμφωνία με την Βουλγαρία, προκειμένου να ελεγχθούν σε βάθος όλες αυτές οι επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα η Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) του υπουργείου Οικονομικών θα ζητήσει τη συνδρομή των φορολογικών αρχών της γειτονικής χώρας, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα έλεγχοι σε ορισμένες επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες για μεγάλη φοροδιαφυγή. Οι επιχειρήσεις που θα εντοπιστούν να έχουν μεταφέρει την έδρα τους στη γειτονική χώρα αλλά στην πραγματικότητα συνεχίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους στην Ελλάδα θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλα πρόστιμα.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων προβλέπει ακόμα και τη μετάβαση κλιμακίων από την Ελλάδα, τα οποία θα δώσουν στοιχεία στις ελεγκτικές αρχές της Βουλγαρίας.
Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι στην Ελλάδα προκειμένου να διαπιστωθεί η δραστηριότητά τους και εν συνεχεία θα ζητήσουν τη συνδρομή των ελεγκτικών αρχών στη γειτονική χώρα.
Κυκλώματα
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχουν κυκλώματα στη Βόρεια Ελλάδα που «στήνουν» επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και στα οποία εμπλέκονται δικηγόροι, λογιστές και μεσίτες. Πρόκειται κυρίως για εταιρείες παροχής υπηρεσιών και μικρές επιχειρήσεις που ενώ φαίνεται ότι έχουν την έδρα τους στη γειτονική χώρα στην πραγματικότητα ασκούν την επαγγελματική δραστηριότητά τους στην Ελλάδα. Έτσι με το τρόπο αυτό φορολογούνται για τα κέρδη που αποκτούν στη Βουλγαρία με συντελεστή 10% αντί 29% που ισχύει στη χώρα μας.
Πρόσφατα μετά από καταγγελία, εντοπίσθηκε φυσικό πρόσωπο που άνοιξε επιχείρηση στη Βουλγαρία με αντικείμενο εργασιών το service ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων. Διαπιστώθηκε ότι ενώ η δουλειά γίνεται στην Ελλάδα τιμολογείται στη Βουλγαρία και όλες οι αποδείξεις και τα τιμολόγια εκδίδονται στη γειτονική χώρα. Η επιχείρηση αυτή ελέγχεται και για άλλες «ύποπτες» δραστηριότητες όπως ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Επίσης, έχουν εντοπισθεί φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν συστήσει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων (π.χ. 10-15 επιχειρήσεις) τις οποίες στη συνέχεια τις μεταβιβάζουν σε επιχειρηματίες στην Ελλάδα, εισπράττοντας σημαντικά ποσά. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να στείλει ένα μήνυμα σε όσους σκέφτονται να εκμεταλλευτούν τον φορολογικό παράδεισο της Βουλγαρίας για να γλιτώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ότι θα ελεγχθούν.
Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν διαβιβαστεί πρόσφατα στη Βουλή ο συνολικός αριθμός εταιρειών ελληνικών συμφερόντων ανήλθε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 σε περίπου 11.000, από τις οποίες περίπου οι 9.000 δεν εμφανίζουν απασχολούμενο. Επίσης, 6.000 από τις 11.000 εταιρείες εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα. Το 2015 υπήρξαν περίπου 2.000 νέες εγγραφές επιχειρήσεων, οι οποίες στο σύνολό τους δεν εμφανίζουν απασχολούμενο, ενώ δεν περιλαμβάνουν μεταφορά παραγωγικής ή εμπορικής δραστηριότητας.
Το κόλπο
Το «μεγάλο κόλπο» στερεί από το ελληνικό δημόσιο σημαντικά έσοδα, αφού ο «μύθος» της φυγής των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα στηρίζεται σε εταιρείες «φαντάσματα» που δημιουργούνται για να γίνονται τριγωνικές συναλλαγές.
Το τρίγωνο
Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Ο Έλληνας επιχειρηματίας εισάγει προϊόντα από την Τουρκία ή την Κίνα, τα τιμολογεί στη βουλγαρική εταιρεία, και στη συνέχεια εξάγει το εμπόρευμα στην Ελλάδα πληρώνοντας για τα κέρδη του φορολογικού συντελεστή 10% αντί 29%.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχουν κυκλώματα στη Βόρεια Ελλάδα που «στήνουν» επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και στα οποία εμπλέκονται δικηγόροι, λογιστές και μεσίτες.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου