Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Το σχόλιο της Δευτέρας - «Πόθεν έσχες», παράταση ετήσιου πίνακα προσωπικού

taxheaven


Καρποδίνης Μ. Δημήτριος
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven 


Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Στην εβδομάδα που πέρασε ολοκληρώθηκε επιτέλους η υποχρέωση υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων. Πολλά τα προβλήματα, οι αποκλίσεις, ο εκνευρισμός και το άγχος των συναδέλφων να ολοκληρώσουν εμπρόθεσμα τις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις που δημιούργησε ο κ. Θεοχάρης. Συγνώμη ο νομοθέτης ήθελα να πω.  Διαβάστε τις απόψεις του συναδέλφου κ. Πέττα σχετικά με το μέτρο της ΜΥΦ.
Όλοι μας βρεθήκαμε μπροστά στα προβλήματα υποβολής και διαπιστώσαμε τα όρια της εφαρμογής. Ο κ. Πέττας καταγράφει  τους προβληματισμούς του και προτάσεις που θα βελτιώσουν το μέτρο υποβολής των ΜΥΦ τονίζοντας πως μόνο τα οργανωμένα λογιστικά γραφεία θα επιβιώσουν στον χώρο και στον ανταγωνισμό. Ολοκληρώθηκε μια υποχρέωση που μας κόστισε πολλές εργατοώρες και δεν γνωρίζουμε ακόμα το ύψος των προστίμων, πώς αυτά θα υπολογιστούν εάν βρεθούν αποκλίσεις στις διασταυρώσεις. Θα υπολογιστούν πρόστιμα ανά συναλλαγή ανά υποβολή κατάστασης η εφάπαξ;
Θα δούμε στο μέλλον εάν θα καταλογιστούν πρόστιμα και πως αυτά θα υπολογίζονται (εάν και εφόσον).
Ελπίζω το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου να μας δώσει κάποια σαφή ανακοίνωση ή εγκύκλιο που να ξεκαθαρίζει το τοπίο.  Τέλος λοιπόν η ΜΥΦ του 2015 έπεται η ΜΥΦ του 2016 για τον Φεβρουάριο του 2017 αν και από την μέχρι σήμερα εμπειρία που έχουμε δεν νομίζω να τελειώσουμε τότε. 





Ας προχωρήσουμε στην ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε με πρώτη ενότητα την έναρξη του briefing που ξεκίνησε σχολιάζοντας την επικαιρότητα και εστιάζοντας στα σημαντικότερα θέματα που μας απασχόλησαν.

●●●
  

Τα Briefing της  εβδομάδας



Το briefing της ημέρας - (10.10.2016)
  Το briefing της ημέρας - (11.10.2016)
  Το briefing της ημέρας - (12.10.2016)
  Το briefing της ημέρας - (13.10.2016)
  Το briefing της ημέρας - (14.10.2016)

 
← ●●●● § ●●●● →
Πόθεν έσχες


Υποτίθεται ότι προχθές 15/10 Σάββατο, θα ξεκινούσε η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες. Όμως λόγω της προγραμματισμένης διακοπής των συστημάτων του υπ.Οικονομικών η υποβολή δεν ήταν εφικτή. Όπως και να' χει σιγά σιγά θα αρχίσουν οι υποβολές και θα μπει και αυτή η διαδικασία στο δρόμο της.
Να υπενθυμίσω πως όσοι υπέβαλαν «έγχαρτα» δηλώσεις πόθεν υποχρεούνται να υποβάλουν και ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Πόθεν» από 15/10/2016 μέχρι και την 15/01/2017. Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης επισυνάπτουμε ηλεκτρονικά τα αναγκαία έγγραφα από τα οποία προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση ( π.χ. αντίγραφα συμβολαίων, βεβαιώσεις τραπεζικών ή επενδυτικών προϊόντων με το κόστος κτήσης και της αποτίμηση τους )   [Αριθ. πρωτ.: 105/Γ/5.10.2016 Υποβολή ετήσιων Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων έτους 2016 (φορολογικό 2015)]
Ο τύπος και το περιεχόμενο των δηλώσεων καθώς και πλήθος άλλων λεπτομερειών βρίσκονται στις δύο αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ την περασμένη εβδομάδα:

 Κ.Υ.Α. αριθμ. πρωτ.: 1846/13.10.2016 Τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ) Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών
Αριθμ. πρωτ.: 16327/13.10.2016 Τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ) Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών


SEPENET και ΣΕΠΕ
Εκτός από το taxis, και την εφαρμογή  "Πόθεν" προβλήματα παρουσίαζε και το Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Το υπουργείο εργασίας φρόντισε να μας ενημερώσει γιαυτό, και στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην πρώτη σελίδα του ΕΡΓΑΝΗ μάθαμε επίσης ότι θα έχουμε παράταση προθεσμίας υποβολής ετήσιου πίνακα προσωπικού.
Ο υπουργός εργασίας και ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην μηχανογραφική εφαρμογή του ΣΕΠΕ δεσμεύτηκε πως θα δοθεί επαρκής χρόνος και παρατάσεις στην υποχρεωτική εφαρμογή τους. Για άλλη μια φορά οι συνάδελφοι δοκίμασαν την υπομονή τους σε μια εφαρμογή με προβλήματα χάνοντας πολύτιμο παραγωγικό χρόνο. Επιπλέον οι καταγγελίες στο sepenet μέσω email δεν γίνονται δεκτές παρά μόνο τηλεφωνικά στο τηλέφωνο 15512 ή μέσω της εφαρμογής με τους κωδικούς της εταιρείας.

●●●
Λοιπά σημαντικά θέματα και επισημάνσεις της εβδομάδας που πέρασε
Κόκκινα δάνεια & εξυγιάνσεις
Με εισήγηση του υπουργείου οικονομίας ανάπτυξης και τουρισμού προτάθηκε ένα σχέδιο νόμου με σκοπό την συνολική ρύθμιση όλων των εταιρειών και ελευθέρων επαγγελματιών. Για πρώτη φορά το Δημόσιο, τα Ταμεία και οι Τράπεζες συμμετέχουν στην απομείωση των χρεών. Βασικό στοιχείο της ρύθμισης είναι η επιχείρηση για να μπει στη ρύθμιση χρέους πρέπει να είναι βιώσιμη. Θα υπάρχει ηλεκτρονικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων τόσο σε καταθέσεις όσο και στα εισοδήματα των επιχειρήσεων με σκοπό να αποκλείονται οι επιχειρήσεις από τον μηχανισμό διάσωσης  που έχουν περιουσία αλλά συνειδητά δεν πληρώνουν.
Σύμφωνα με μελέτη της ΤτΕ υπάρχει σταθεροποίηση στο ποσοστό των κόκκινων δανείων (45,1%) και ένας στους έξι δεν πληρώνουν το δάνειο τους. Συνολικές οφειλές κόκκινων δανείων 108 δις. Η κυβέρνηση εξετάζει να φέρει ένα νέο μέτρο που θα αφορά τις επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια και εάν οι μέτοχοι αυτών των επιχειρήσεων δεν συμμετέχουν στην εξυγίανσή τους τότε θα εφαρμοστεί και το μέτρο της αναγκαστικής αποχώρησης τους. ( Θα δούμε περισσότερες λεπτομέρειες με την κοινοποίηση της διάταξης όταν αυτή θα ανακοινωθεί ). Σημαντικό θα είναι το επικείμενο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό χρεών των επιχειρήσεων όπου το κούρεμα των χρεών θα λειτουργεί εφόσον συμφωνεί η πλειοψηφία των πιστωτών.

Συμψηφισμοί
Ξεκινάει η πρώτη φάση των αυτεπάγγελτων συμψηφισμών την ερχόμενη εβδομάδα

Τι μας περιμένει..
Οι επιβαρύνσεις (φόροι) που έχουν ψηφιστεί και έρχονται.
Καθώς βαδίζουμε προς το τέλος της χρονιάς ας ξανά θυμηθούμε τους φόρους που θα ισχύσουν από 01/01/2017.  Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τους φόρους όπως αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στα ηλεκτρονικά τσιγάρα στον καπνό, στο φόρο μερισμάτων, στο τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας, στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά  ( Μετά συζητάμε για ανάπτυξη
Επίσης σε ανακοίνωση του ΣΕΒ είχαμε την πρόταση για κατάργηση του φόρου υπεραξίας που θα επανέλθει από 01/01/2017 ένας φόρος που δεν εφαρμόσθηκε ποτέ (ακόμα....).

 Θα δημοσιοποιούνται και οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης [Εκτός από τις οφειλές της φορολογικής διοίκησης θα δημοσιοποιούνται πλέον και οι οφειλές από εισφορές] . Λες και αυτοί που είδαν τα ονόματά τους μέχρι τώρα στα μανταλάκια πλήρωσαν........
 Το Υπ. Οικ. εξετάζει την αύξηση του ορίου ένταξης μιας επιχείρησης στο άρθρο 39Β δηλαδή απόδοση του ΦΠΑ με την είσπραξη. Το όριο σήμερα είναι 500.000€ και εξετάζουν να πάει στα 2.000.000€ ωστόσο πιστεύω πως το μέτρο αυτό έχει πολλές ασάφειες δεν απέδωσε και πρακτικά έχει υψηλό λειτουργικό κόστος παρακολούθησης των συναλλαγών.
 Λόγω των μεγάλων φορολογικών επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία παρατηρείται σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τα ειρηνοδικεία της χώρας αυξημένη τάση αποποιήσεων από κληρονομιά. Δείτε τον αναλυτικό πίνακα για τις αποποιήσεις κληρονομιάς που έδωσαν τα ειρηνοδικεία της χώρας.
 Την παρασκευή σε ομιλία του Γενικού Γραμματέα στο THESSALONIKI SUMMIT 2016 ο.κ. Πιτσιλής τόνισε πως η φορολογική διοίκηση μπαίνει σε νέο εποχή τονίζοντας ως αρχές της: εμπιστοσύνη,  διαφάνεια, δικαιοσύνη, αξιοκρατία, εκσυγχρονισμό των υποδομών και εξωστρέφεια.

Παράταση προθεσμίας τακτοποίησης αυθαιρέτων
Ο παλιός Νόμος λήγει την 08/02/2017, με την πάροδο συνολικά 42 μηνών από την δημοσίευσή του. Η προθεσμία αυτή δύναται να λήξει νωρίτερα από το τετράμηνο, με την ισχύ του νέου “Νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος”, ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 10/10.



← ●●●● § ●●●● →
 Φορολογικές αποφάσεις

Με την απόφαση αυτή επέρχεται μείωση του κατώτατου ορίου συναλλαγών για αγορές «tax free» από τα 120,00 ευρώ στα 50,00 ευρώ. Συγκεκριμένα τροποποιείται η περίπτωση 3 της παραγράφου Α του άρθρου 2 της με αριθμ. πρωτ. 1138050/4885/1436/Α0014/ΠΟΛ.1338/30.12.1996
Η απόφαση


Ασχολίαστη....
Η απόφαση


Πώς θα γίνεται πλέον η διάκριση των οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης.
  • ο χαρακτηρισμός της οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης έως 300.000€ διενεργείται με απόφαση του Προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής φορολογικής ή τελωνειακής υπηρεσίας κατόπιν εισήγησης του Προϊσταμένου του Τμήματος που έχει την αρμοδιότητα του Δικαστικού και με σύμφωνη γνώμη του Προϊσταμένου Υποδιεύθυνσης της υπηρεσίας ή, σε περίπτωση που δεν προβλέπεται Υποδιεύθυνση, με σύμφωνη γνώμη του νόμιμου αναπληρωτή του Προϊσταμένου της υπηρεσίας. 
  • ο χαρακτηρισμός της οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης από 300.000€-1.500.000€ διενεργείται διενεργείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων

Η απόφαση


Με την απόφαση αυτή διευκρινίζεται ότι τα νέα αυξημένα πρόστιμα για την μη έκδοση αποδείξεων και φυσικά η υποτροπή (που έχει ακόμα μεγαλύτερα) ισχύουν για παραβάσεις που γίνονται μετά τις 25/7/2016.
Δείτε ανάλυση και στο Το briefing της ημέρας - (14.10.2016)
Η απόφαση
 
Μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές κινουμένων σχεδίων ήταν ο Ροζ Πάνθηρας. Η σιωπηλή ροζ φιγούρα με το αργό περπάτημα και τα μισόκλειστα μάτια που κατέστρωνε σχέδια και έμπλεκε συνεχώς σε μπελάδες με μουσική υπόκρουση το χαρακτηριστικό τζαζ θέμα του Χένρι Μαντσίσι. Ήταν το 1963 όταν ο σκηνοθέτης Μπλέικ Έντουαρντς ανέθεσε στον Ντέιβιντ Ντε Πατιέ και στον Φριτζ Φρέλεγκ να δημιουργήσουν κάτι πρωτότυπο ώστε να «ντύσει» τους τίτλους της ταινίας Ροζ Πάνθηρας. Ένα χρόνο αργότερα το ψηλόλιγνο αιλουροειδές κάνει την εμφάνισή του στους τίτλους της ομώνυμης ταινίας αφού έχει επιλεγεί από τον Έντουαρτς ανάμεσα σε δεκάδες άλλες φιγούρες κινουμένων σχεδίων. Από τότε σε κάθε ταινία του Ροζ Πάνθηρα η χαριτωμένη φιγούρα εμφανιζόταν στους τίτλους αρχής και τέλους. Έγινε τόσο δημοφιλής που απέκτησε δικό της χρόνο προβολής. Λίγα χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε σειρά κινουμένων σχεδίων την οποία το NBC πρόβαλε κάθε σαββατοκύριακο. Η σειρά προβλήθηκε από την ΕΡΤ στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 και καθήλωσε του πιτσιρικάδες μπροστά στις τηλεοράσεις τους απολαμβάνοντας τον πολυμήχανο ήρωα με το απαθές ύφος. Κάθε ιστορία ήταν περίπου 7 λεπτά και συνήθως προβάλλονταν 2-3 επεισόδια μαζεμένα. Μαζί με τον Ροζ Πάνθηρα εμφανίζονται κι άλλοι χαρακτήρες όπως ο μικρος λευκός ανθρωπάκος με μουστάκι, ο οποίος συνήθως τσακώνεται με τον Ροζ Πάνθηρα, ο σκύλος του, ο επιθεωρητής Κλουζώ και ο βοηθός του, το μυρμήγκι και ο μυρμηγκοφάγος . Το πρώτο καρτούν του Ροζ Πάνθηρα είχε τεράστια επιτυχία και κέρδισε το Όσκαρ κινουμένου σχεδίου μικρού μήκους το 1964....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-amilitos-ke-mistiriodis-roz-panthiras-to-kinoumeno-schedio-pou-ekane-tileoptiki-kariera-me-episodia-7-lepton-xekinise-apo-ton-kinimatografo-ke-kerdise-to-vravio-oskar/


← ●●●● § ●●●● →
 Λοιπές ειδήσεις εν τάχει
 Ελέγχονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί από το Σ.Δ.Ο.Ε.
 Ποιες υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών θα μεταστεγαστούν σε πρώτη φάση στο κτήριο «ΚΕΡΑΝΗ»

 Ποιες εταιρείες έχουν βεβαιωμένες οφειλές στα τελωνεία που προέρχονται από δηλώσεις προϊόντων που υπάγονται σε Ε.Φ.Κ. οι οποίες υποβλήθηκαν από 1.6.2015 έως 31.8.2015

 Κ. Κόλλιας: «Kλείνουν τα μπλοκάκια και φεύγουν στο εξωτερικό»

  Παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησης για τα Μητρώα Ελεγκτών και Αξιολογητών του Αναπτυξιακού Νόμου

  «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών ο Ιωάννης Μπάκας

 Απαλλάσσονται του ΕΝΦΙΑ ( και για το 2016 ) τα δικαιώματα - ακίνητα που ανήκουν στον Ε.Ο.Τ.

Αποφάσεις ΣΛΟΤ

 Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 984 ΕΞ 31.8.2016 Ερώτημα για μη πρόβλεψη απομείωσης αξίας ομολογιών ελληνικών δανείων
Προβλέπονται δύο μέθοδοι αποτίμησης με τον 2190 ( κόστος κτήσης μείον ζημίες αποτίμησης και εύλογη αξία ) που επιλέγονται κατά την κρίση της επιχείρησης. Αν τα εν λόγω στοιχεία επιμετρούνται στην εύλογη αξία τους πρέπει να εφαρμόζονται υποδείγματα και τεχνικές αποτίμησης με λογική προσέγγιση της τρέχουσας αξίας, διαφορετικά εφαρμόζεται η παράγραφος 6 του άρθρου 43.

 Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1634 ΕΞ 31.8.2016 Τήρηση ιδιαίτερων λογιστικών αρχείων για τα υποκαταστήματα
Δεν υπάρχει απάντηση καθώς παραπέμπει στην φορολογική νομοθεσία ωστόσο θα πούμε πως ο νόμος 4308/2014 ξεκάθαρα αναφέρει πως πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα τεκμηρίωσης και ελέγχου από την επιχείρηση ξεκινώντας από την αναλυτική κίνηση ενός είδους στο κύκλωμα της αποθήκης ενημερώνοντας στην συνέχεια τα λοιπά κυκλώματα πελατών ή προμηθευτών και καταλήγοντας στην Γενική λογιστική που μεταφράζεται στο τέλος της χρήσης στην οικονομική κατάσταση του Ισολογισμού.
Επομένως και οι δύο τρόποι που αναφέρει η επιχείρηση είναι σύννομη με την προϋπόθεση πως έχει την δυνατότητα - εργαλεία ( π.χ. αναφορές ελέγχου ) να τεκμηριώσει τα στοιχεία σε ενδεχόμενο έλεγχο που θα δεχτεί.

 Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1684 ΕΞ 31.8.2016 Πολύ μικρή οντότητα και υποχρέωση σύνταξης προσαρτήματος
Το προσάρτημα των πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι πολύ μικρής έκτασης στην πληροφόρηση ( στοιχεία που υπάρχουν και στην σφραγίδα της εταιρείας ) και αυτά μπορούν να ενταχθούν μέσα στην κατάσταση αποτελεσμάτων και όχι σε ξεχωριστή ενότητα.



Νομοθεσία

  Απαλλάσσονται και για το έτος 2016 από την καταβολή του Ε.Ν.Φ.Ι.Α. τα δικαιώματα επί των ακινήτων που ανήκουν στον Ε.Ο.Τ.
 (upd) Παγώνει η τροπολογία για τα κανάλια τις μη εκπιπτόμενες δαπάνες και την νέα παράταση στην απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζόμενων.
 Τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα
 Οι προτεινόμενες αλλαγές και οι καινοτομίες του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας



← ●●●● § ●●●● →
Εργατικά - ασφαλιστικά
 Εκδόθηκαν δύο διαιτητικές αποφάσεις για τα επισιτιστικά τουριστικά καταστήματα και ζαχαρώδη. Οι αποφάσεις της πενταμελούς καταφέρνουν νέο χτύπημα στη σύμβαση των Ζαχαρωδών με περικοπή των τριετιών από 10 σε 6 για τα Εργαστήρια ενώ για τον Επισιτισμό επεκτείνουν τη περικοπή των βασικών μισθών κατά 2,5% έναντι της Δ.Α. της Τριμελούς και των βασικών μισθών του 2012.
 Από 01/01/2017 θα υπάρχει πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Πετρόπουλος τόνισε στην βουλή πως 296.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δεν πληρώνουν τις οφειλές τους και 404.000 προσπαθούν να τις τακτοποιήσουν.  Ο Νόμος που θα βγει για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα τακτοποιεί  τις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και θα εξετάζεται το προφίλ του οφειλέτη αποκλείοντας από τον μηχανισμό ρύθμισης του κατά συνείδηση κακοπληρωτές.
--Εγκύκλιος του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. για τη ρύθμιση χρεών των πτωχών και υπό εξυγίανση οφειλετών
 Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 38/14.10.2016 Ρύθμιση χρεών πτωχών και υπό εξυγίανση οφειλετών - Υπενθύμιση πτωχευτικής διαδικασίας
 Ι.Κ.Α. αριθ. πρωτ.: Φ09/403/12.10.2016 Κοινοποίηση εγγράφου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης για την υποβολή Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων έτους 2016 (φορολογικό έτος 2015)
 Ο.Α.Ε.Δ. αρ. πρωτ.: 8000/14.10.2016 Οδηγός εφαρμογής των προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας

 Φορολόγηση ειδικού επιδόματος ανεργίας ΟΑΕΔ μισθωτών της ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ Α.Ε. Αποτελεί εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και φορολογείται με τις γενικές διατάξεις του ΚΦΕ.


← ●●●● § ●●●● →
Δελτία τύπου ανακοινώσεις
 Επιτέλους μετά από τόσες μεταρρυθμίσεις λάβαμε το δελτίο τύπου από το eurogroup που αναφέρει την εκταμίευση του 2,8 δις το οποίο βέβαια θα το λάβουμε σε δόσεις και το 1,1 δις θα πάει στο χρέος. Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ κ. Κόλλιας τόνισε πως η  καθυστέρηση αυτή θα επιβαρύνει την αγορά λόγω της έλλειψης ρευστότητας που κυριαρχεί στην αγορά.
 Με διαφάνεια και αξιοκρατία ο κος Πιτσιλής προχώρησε στην επιλογή δύο προϊσταμένων διευθύνσεων ( Δ/νση εισπράξεων : Ευανθία Χατζηπαναγιώτου - Δ/νση ελέγχων : Ιωάννης Κατσίπης ) με γνώμονα την αποτελεσματικότητα στη θέση και την εδραίωση κλίματος φορολογικής δικαιοσύνης.
 Επίσης ο κ. Πιτσιλής εξέδωσε απόφαση ( σε αναμονή της εγκυκλίου ) με την οποία συμπληρώνεται η ΠΟΛ.1113/22.5.2013 όπου οι υποκείμενοι στο ΦΠΑ που είναι εγκατεστημένοι σε κράτος μέλος εκτός Ελλάδος, μπορούν πλέον, πέραν της λήψης ΑΦΜ και της υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, να προβαίνουν και στις υπόλοιπες δηλώσεις Μητρώου, όπως μεταβολών και διακοπής, χωρίς να ορίσουν υποχρεωτικά φορολογικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα.
 Να υπενθυμίσουμε το δελτίο τύπου που υπογράφτηκε από τον κ. Αλεξιάδη η παράταση προθεσμίας καταβολής των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών ( έως 01//02/2017 ) για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν κατοικία ή έδρα τις πληγέντες από πυρκαγιά περιοχές του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας της Π.Ε. Ευβοίας
 Σε αναμονή κατάθεσης του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα όπου θα εισάγει μηχανισμούς εποπτείας, διαδικασία προσδιορισμού αμοιβής.
← ●●●● § ●●●● →
Χρηστικά άρθρα κόμβου
 Επιπτώσεις από την ανακριβή αξία πώλησης ακινήτου του Γιώργου Δαλιάνη με τη συνεργασία του Φίλιππου Ζήρα (δικηγόρος της Artion A.E.)
Πολλά τα προβλήματα που δημιουργούνται από ανακριβή αξία πώλησης των ακινήτων και επί της διαφοράς προκύπτει φόρος με προσαυξήσεις και πρόστιμα. Στο άρθρο τονίζεται πως ευθύνη έχουν και οι τράπεζες που σκοπό τους ήταν να προωθήσουν τα τραπεζικά τους προϊόντα δημιουργώντας στρεβλώσεις.
 Άρθρα Ετήσιος πίνακας προσωπικού  
Διαβάστε το επίκαιρο χρηστικό άρθρο του συναδέλφου Ανδρέας Κ. Σακελλαριάδη για τον πίνακα προσωπικού. Ηλεκτρονική υποβολή από 01/10 – 21/10. Να υπενθυμίσουμε πως από 1/3/2013 εφαρμόζεται υποχρεωτικά η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων, πλην κάποιων περιπτώσεων που ( αφορούν εργοδότες με περισσότερα από ένα ΑΜΕ ή προβλήματα πρόσβασης στην εφαρμογή λόγω μη απογραφής τους στο ΙΚΑ ή εργοδοτών που διαθέτουν ΑΜΟΕ.)  υποβάλουν εις διπλούν χειρόγραφα στην αρμόδια υπηρεσία.
 Άρθρα Πρόγραμμα Νέων Αγροτών: Καθυστερήσεις, όροι ένταξης και κριτήρια επιλεξιμότητας
Στο άρθρο του ο συνάδελφος κ. Λυμπερίου αναφέρει ποια είναι η οικονομική ενίσχυση των νέων αγροτών, ποιες οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλεξιμότητας των υποψηφίων.
 Άρθρα Η Εορτή της 28ης Οκτωβρίου 2016 ( Ανδρέας Σακελλαριάδης )
Επίκαιρο το άρθρο του για την εορτή της 28ης Οκτωβρίου όπου ο συνάδελφος αναλύει τι ισχύει για όσους εργαστούν αυτήν την ημέρα, ποια η προσαύξηση που ισχύει. 

← ●●●● § ●●●● →

Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας.

Παράταση προθεσμίας υποβολής ετήσιου πίνακα προσωπικού [Αναμενόμενη: Αναμένουμε όμως και εμείς την απόφαση για την Τελική προθεσμία]
Παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησης για τα Μητρώα Ελεγκτών και Αξιολογητών του Αναπτυξιακού Νόμου
Ως νέα ημερομηνία υποβολής της αίτησης ορίζεται η 27/10/16 ενώ ως νέα ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων εγγραφής για το Μητρώο Πιστοποιημένων αξιολογητών ορίζεται από 17/10 σε 07/11/2016.
 

17/10/2016
Ημερολόγιο διαφημίσεων.
Διαφ/σεις - Αγγελιόσημο
20/10/2016
Υποβολή δήλωσης απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων προηγούμενου μηνός
Λοιπές Υποχρεώσεις
20/10/2016
Υποβολή συμφωνητικών στο taxis που υπογράφηκαν το προηγούμενο τρίμηνο
Λοιπές Υποχρεώσεις


Επίλογος
Την Πέμπτη μην ξεχάσετε να χαλαρώσετε βλέποντας σε πρώτη προβολή την ταινία "Ο Λογιστής". 
Ο Κρίστιαν Γουλφ είναι διάνοια στα μαθηματικά και έχει καλύτερη σχέση με τους αριθμούς παρά με τους ανθρώπους. Παράλληλα με την απλή δουλειά του σε ένα γραφείο, εργάζεται ως λογιστής για μερικές από τις πιο επικίνδυνες εγκληματικές οργανώσεις του κόσμου. Καθώς η ομάδα δίωξης οικονομικού εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών που διευθύνεται από τον Ray King αρχίζει να υποπτεύεται τους πελάτες του Κρίστιαν, εκείνος παίρνει ένα νόμιμο πελάτη : μια εταιρία ρομποτικής στην οποία φαίνεται μια κομπίνα που αφορά εκατομμύρια δολάρια. Καθώς ο Κρίστιαν φτάνει πιο κοντά στην αλήθεια, ο κίνδυνος για τη ζωή του αλλά και όλων όσων εμπλέκονται μεγαλώνει.
Καλή συνέχεια ...


Παράρτημα

Λοιπές αποφάσεις  

- Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αριθ. πρωτ.: 142869/14.10.2016 Δικαιολονητικά έγγραφα για την καλλιεργητική περίοδο 2016/2017

- Αριθμ. πρωτ.: Γ5(α) οικ. 75172/ 10.10.2016 Συμπληρωματικό Δελτίο τιμών φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης, λόγω αιτήματος μείωσης τιμής


Αποφάσεις δικαστηρίου Ε.Ε.

  Απόφαση του Δικαστηρίου (τρίτο τμήμα) της 5ης Οκτωβρίου 2016 Στην υπόθεση C‑412/15 «Προδικαστική παραπομπή – Φορολογία – Φόρος προστιθέμενης αξίας – Οδηγία 2006/112/ΕΚ – Απαλλαγές ορισμένων δραστηριοτήτων γενικού συμφέροντος – Άρθρο 132, παράγραφος 1, στοιχείο δʹ – Παραδόσεις ανθρώπινων οργάνων, ανθρώπινου αίματος και ανθρώπινου γάλακτος – Περιεχόμενο – Πλάσμα ανθρώπινου αίματος που υπόκειται σε επεξεργασία και χρησιμοποιείται για βιομηχανικούς σκοπούς»

  Απόφαση του Δικαστηρίου (έβδομο τμήμα) της 5ης Οκτωβρίου 2016 Στην υπόθεση C-576/15 «Προδικαστική παραπομπή – Φορολογία – Φόρος προστιθέμενης αξίας – Οδηγία 2006/112/ΕΚ – Άρθρο 2, παράγραφος 1, στοιχείο α΄ – Άρθρο 9, παράγραφος 1 – Άρθρο 14, παράγραφος 1 – Άρθρα 73, 80 και 273 – Αρχές της φορολογικής ουδετερότητας και της αναλογικότητας – Φοροδιαφυγή – Λογιστικές παρατυπίες – Απόκρυψη παραδόσεων και εσόδων – Προσδιορισμός της βάσεως επιβολής φόρου»

  Απόφαση του Δικαστηρίου (τρίτο τμήμα) της 12ης Οκτωβρίου 2016 στην υπόθεση C‑340/15 «Προδικαστική παραπομπή – Φορολογία – Φόρος προστιθέμενης αξίας – Έκτη οδηγία 77/388/ΕΟΚ – Άρθρο 4, παράγραφοι 1 και 4 – Οδηγία 2006/112/ΕΚ – Άρθρα 9 και 11 – Έννοια του “υποκείμενου στον φόρο” – Αστικές εταιρίες που εμπορεύονται τα προϊόντα τους υπό κοινό σήμα και μέσω κεφαλαιουχικής εταιρίας – Έννοια των “ανεξάρτητων επιχειρήσεων” – Μη αναγνώριση της ιδιότητας του υποκείμενου στον φόρο – Αναδρομικότητα – Έκτη οδηγία 77/388 – Άρθρο 25 – Οδηγία 2006/112 – Άρθρα 272 και 296 – Κοινό κατ’ αποκοπήν καθεστώς αγροτών – Εξαίρεση από το κατ’ αποκοπήν καθεστώς – Αναδρομικότητα»

  Απόφαση του Δικαστηρίου (τρίτο τμήμα) της 12ης Οκτωβρίου 2016 υπόθεση C‑166/15 «Προδικαστική παραπομπή – Διανοητική ιδιοκτησία – Δικαίωμα του δημιουργού και συγγενικά δικαιώματα – Οδηγία 91/250/ΕΟΚ – Άρθρο 4, στοιχεία α΄ και γ΄ – Άρθρο 5, παράγραφοι 1 και 2 – Οδηγία 2009/24/ΕΚ – Άρθρο 4, παράγραφοι 1 και 2 – Άρθρο 5, παράγραφοι 1 και 2 – Νομική προστασία των προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών – Μεταπώληση, ως μεταχειρισμένων, αντιγράφων προγραμμάτων ηλεκτρονικού υπολογιστή, καλυπτόμενων από άδεια, ενσωματωμένων σε μη πρωτότυπους υλικούς φορείς – Ανάλωση του δικαιώματος διανομής – Αποκλειστικό δικαίωμα αναπαραγωγής»
  Απόφαση του Δικαστηρίου (όγδοο τμήμα) της 12ης Οκτωβρίου 2016 υπόθεση C‑92/15 «Προδικαστική παραπομπή – Οδηγία 96/75/EK – Όροι ναύλωσης και διαμόρφωσης των τιμών στον τομέα των εσωτερικών πλωτών μεταφορών εμπορευμάτων – Περιεχόμενο – Άρθρο 1, στοιχείο βʹ – Έννοια του “μεταφορέα” – Άρθρο 2 – Ελευθερία των συμβάσεων και των διαπραγματεύσεων επί των τιμών»
  Απόφαση του Δικαστηρίου (όγδοο τμήμα) της 12ης Οκτωβρίου 2016 υπόθεση C‑92/15 «Προδικαστική παραπομπή – Οδηγία 96/75/EK – Όροι ναύλωσης και διαμόρφωσης των τιμών στον τομέα των εσωτερικών πλωτών μεταφορών εμπορευμάτων – Περιεχόμενο – Άρθρο 1, στοιχείο βʹ – Έννοια του “μεταφορέα” – Άρθρο 2 – Ελευθερία των συμβάσεων και των διαπραγματεύσεων επί των τιμών»





http://taxheaven.gr 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου