Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Το σχόλιο της Δευτέρας- Sepenet -Παράταση ΜΥΦ - Πρόστιμα

taxheaven

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN


Ι. Πρόλογος
«Εγώ, όταν θα μεγαλώσω θα γίνω Σεπτέμβριος, έλεγε ο Αύγουστος», έγραφε η ποιήτρια και τελικά όντως έτσι έγινε και φέτος. Ο Αύγουστος για μία ακόμη χρονιά μεγάλωσε και έγινε Σεπτέμβριος. Δίπλωσα επιμελώς τις καλοκαιρινές αναμνήσεις και τις τοποθέτησα σε ένα ράφι στην άκρη του μυαλού. Έτσι όπως είναι βολικά τακτοποιημένες μπορώ να ανατρέξω ανά πάσα στιγμή και να ζήσω πάλι, με τη θύμηση όμως, κάποιες ξένοιαστες στιγμές. Άλλωστε, με τη σκέψη μπορείς να πας παντού, ακόμη και να ταξιδεύεις στις όμορφες μνήμες σου. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάνω ένα μακροβούτι στις αναμνήσεις μου, χωρίς μάλιστα να με απασχολεί πόσο θα κρατήσω την ανάσα μου. Θαρρώ πως οι πρώτες βροχές και το δροσερό αεράκι που φυσά νωρίς το πρωί μου δημιουργούν μια γλυκιά μελαγχολία. Βέβαια, με βασανίζουν και τα λόγια του ποιητή «Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι. Μουσκέψανε τα λόγια πού είχανε γεννήσει αστροφεγγιές» και παρόλο που δεν το θέλω, αντιλαμβάνομαι ότι τελικά το καλοκαίρι χάθηκε. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι και το επιτραπέζιο ημερολόγιο που δείχνει σήμερα ήδη 26 Σεπτεμβρίου 2016!
Σήμερα είναι το πρώτο μου σχόλιο μετά τον Αύγουστο, γι΄αυτό μην απορείτε που κάνω τέτοιες αναφορές. Κοντεύει να φύγει ο Σεπτέμβριος κι εγώ σαν μικρό παιδί ακόμη αναπολώ ακόμη τις μέρες ξεκούρασης του Αυγούστου! Ένα καλοκαίρι που είναι τόσο μικρό για μας τους λογιστές, όπως βέβαια είναι και για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Θα έλεγα πως ουσιαστικά το καλοκαίρι μας είναι απλά λίγες μέρες απόδρασης από τον απίστευτο λαβύρινθο στον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε. Απόδρασης σωματικής κυρίως, γιατί δυστυχώς το μυαλό μας σπάνια ξεφεύγει (είχα γράψει κάτι στις αρχές Αυγούστου για το θέμα αυτό με τίτλο «Στιγμές, εικόνες και σκέψεις μακριά απ΄ το επάγγελμα…»).

Άς γυρίσουμε λοιπόν το χρόνο πίσω, όχι πολύ όμως, μία εβδομάδα για να δούμε τα σημαντικότερα γεγονότα που μας απασχόλησαν, σχολιασμένα μέσω της δικής μου ματιάς.

ΙΙ. ΜΥΦ: θα δοθεί άραγε παράταση;
Οδεύουμε προς τη λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων, αφού όπως είναι γνωστό την άλλη Παρασκευή, 30.9.2016 εκπνέει η προθεσμία. Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. καθώς και άλλοι σύλλογοι ζήτησαν ήδη να παραταθεί για λίγο ακόμη η καταληκτική προθεσμία υποβολής, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη ποια θα είναι η κατάληξη των αιτημάτων αυτών (σ.σ. δείτε τις σχετικές ανακοινώσεις: Αίτημα Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για παράταση υποβολής των ΜΥΦ έτους 2015,Αίτημα Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ν. Θεσσαλονίκης για παράταση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων, Αίτημα της Π.Ο.Ο.Ε.Ε. Ελλάδας για ένα μήνα παράταση στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων έτους 2015,Αίτημα Συλλόγου Επαγγελματιών Λογιστών Ν. Μεσσηνίας για παράταση υποβολής και διόρθωσης των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών και συναλλαγών).
Η Γ.Γ.Π.Σ. πάντως, ανήρτησε το παρακάτω μήνυμα προς το τέλος της εβδομάδας που μας πέρασε:
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Μηνιαία Κατάσταση Πελατών Προμηθευτών και Συναλλαγών - ΜΥΦ
(Ενημέρωση εφαρμογής ΜΥΦ 22/09/2016):
1. Στην κατηγορία «Δαπάνες» υπάρχει πλέον η δυνατότητα καταχώρησης αρνητικών συνόλων.
2. Στην κατηγορία «Συγκεντρωτικές Εξόδων» επιτρέπεται πλέον η καταχώρηση δύο γραμμών στο ίδιο ΑΦΜ όταν υπάρχει η διάκριση υπόχρεος «ναι», υπόχρεος «όχι».
ΠΡΟΣΟΧΗ!! Σε περίπτωση υποβολής από 21/01/2016 έως 22/02/2016, τροποποιητικής κατάστασης προμηθευτών για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών, δεν λαμβάνεται υπόψη η ένδειξη «εκπρόθεσμο» που εμφανίζεται στη στήλη «κατάσταση».
Κάθε χρόνο γίνονται οι ίδιες συζητήσεις μεταξύ των συναδέλφων και ως γνωστόν χωριζόμαστε σε δυο «στρατόπεδα», σ΄ αυτούς που επιθυμούν να δοθεί παράταση και σ΄αυτούς που δεν θέλουν καν να ακούσουν για παράταση. Δεν θα λειτουργήσω ως διαπρύσιος κήρυκας ούτε της μιας ούτε της άλλης άποψης, όμως αυτό που θέλω να εκφράσω είναι ότι, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στα επαγγελματικά μας, ο χρόνος είναι ελάχιστος, οι υποχρεώσεις τεράστιες και σε συνδυασμό με τις τρέχουσες αλλαγές που τινάζουν στον αέρα κάθε προγραμματισμό εκ μέρους μας, κάποια πράγματα θεωρούνται αναγκαία και συνάμα αυτονόητα.
Τι θα γίνει αυτή η χώρα; Και στη Γαλλία έχουμε αρπακτικά με μεγάλα στόματα και μεγάλα στομάχια. Στην περίπτωσή μας, είναι θέμα νοοτροπίας. Κι αυτή η νοοτροπία δημιουργήθηκε γιατί όλες οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύθηκαν ένα πράγμα στον Έλληνα, το γεγονός ότι δεν έχει παιδεία - Ντέμης Ρούσσος

ΙΙΙ. Ποινές και πρόστιμα για τα εγκλήματα φοροδιαφυγής
i. Εγκλήματα φοροδιαφυγής στους φόρους, τέλη και εισφορές
Αντικείμενο φοροδιαφυγής
Ύψος ανά διαχειριστική χρήση
Ποινές που επιβάλλονται
Φόρος εισοδήματος, ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή στον ειδικό φόρο ακινήτων (Ε.Φ.Α.)
Άνω των 100.000 ευρώ
Φυλάκιση έως 2 έτη
Άνω των 150.000 ευρώ
Κάθειρξη
Φ.Π.Α
Άνω των 50.000 ευρώ
Φυλάκιση έως 2 έτη
Άνω των 100.000 ευρώ
Κάθειρξη
Φόρος κύκλου εργασιών, φόρος ασφαλίστρων, παρακρατούμενοι και επιρριπτόμενοι φόροι, τέλη ή εισφορές
Άνω των 100.000 ευρώ
Φυλάκιση έως 2 έτη
Άνω των 150.000 ευρώ
Κάθειρξη
Φόρος πλοίων
Άνω των 100.000 ευρώ
Φυλάκιση έως 2 έτη
Άνω των 150.000 ευρώ
Κάθειρξη

ii. Εγκλήματα φοροδιαφυγής για περιπτώσεις έκδοσης, αποδοχής, φορολογικών στοιχείων και για τη νόθευση φορολογικών στοιχείων
Πλαστά, εικονικά, νοθευμένα, κ.λπ. στοιχεία
Ύψος ανά διαχειριστική χρήση
Ποινές που επιβάλλονται
Παρατηρήσεις
Έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολό της ή για μέρος αυτής
Άνω των 75.000 ευρώ
Φυλάκιση για 1 έτος
Δείτε την υποσημείωση υπ΄ αριθμ. 1
Άνω των 200.000 ευρώ
Κάθειρξη έως 10 έτη
Δείτε την υποσημείωση υπ΄ αριθμ. 1
Έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή νόθευση αυτών
Ανεξαρτήτως αναγραφόμενης συναλλαγής
Φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών
Ανεξαρτήτως εάν διαφεύγει ή μη την πληρωμή φόρου
Υποσημείωση 1: Αναφορικά με τις παραπάνω περιπτώσεις, επισημαίνεται ότι, η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, η αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή η νόθευση τέτοιων στοιχείων, τιμωρείται σύμφωνα με τις ανωτέρω διακρίσεις και ανεξάρτητα από την διαφυγή ή μη της πληρωμής φόρου, εκτός εάν τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τη διάπραξη ή την υποστήριξη κάποιας από τις πράξεις των παραγράφων 1 έως 4 του άρθρου 66 του Κ.Φ.Δ., με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις αυτές, ο δράστης να τιμωρείται μόνο για την τέλεση εγκλήματος φοροδιαφυγής των περιπτώσεων 1 έως 4 ως αυτουργός ή συμμέτοχος (σχετ. το πρώτο εδάφ. της παρ. 5 του άρθρου 66 του Κ.Φ.Δ. και το τρίτο εδάφιο της παρ. 5 του ίδιου άρθρου). Εν προκειμένω και όσον αφορά τις περιπτώσεις της παραγράφου 5 του άρθρου 66 του Κ.Φ.Δ., σημειώνεται ότι η τέλεση του εγκλήματος φοροδιαφυγής, τιμωρείται με κριτήριο την συμπλήρωση ή μη του οριζόμενου, για κάθε φορολογικό ή διαχειριστικό έτος, ορίου ως προς τους κατά περίπτωση καταλογιζόμενους φόρους, τέλη ή εισφορές, συνεπεία των προαναφερόμενων πράξεων (δηλ. της κατά τα ως άνω έκδοσης ή λήψης κ.λπ., φορολογικών στοιχείων).

iii. Αυτουργοί, συνεργοί, συμμέτοχοι
Διαβάστε με προσοχή όσα αναφέρονται στην εν λόγω εγκύκλιο για το ζήτημα αυτό. Επί τη ευκαιρία να θυμίσω το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Νένας Διονυσοπούλου με θέμα Υποχρεώσεις λογιστών - Συνέργεια στην τέλεση εγκλημάτων φοροδιαφυγής (Νομοθετική και πρακτική επισκόπηση).

IV. Sepe-net ή sepe-niet;
Τις ενστάσεις του για την νέα υποχρέωση που γεννήθηκε έχει εκφράσει σύσσωμος ο κλάδος μας. Συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα η κοινοποίηση επιστολών διαμαρτυρίας των συλλόγων μας προς τους αρμοδίους σχετικά με το ζήτημα αυτό (σ.σ. Απορίες - προβληματισμοί Ε.Φ.Ε.Ε. Άρτας - Φιλιππιάδας σχετικά με την υποχρέωση εγγραφής στο Sepenet, Αίτημα Ένωσης Λ/Φ νομού Ηλείας για το «ολοκληρωμένο» Πληροφοριακό Σύστημα Σ.ΕΠ.Ε.). Κάτι που λείπει τις περισσότερες φορές στην καθημερινότητά μας είναι ο κοινούς νους ή αλλιώς η απλή λογική, γεγονός που αναδεικνύεται και στην εν λόγω περίπτωση της νέας εφαρμογής του sepe net. Πριν αρκετές ημέρες είχα γράψει σχετικά με τον λαβύρινθο του επαγγέλματος, και έτσι όπως πάμε η κατάσταση θα χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται.
Προς το τέλος της εβδομάδας οι αρμόδιοι επανήλθαν με οδηγίες και διευκρινίσεις αναφορικά με τη διαδικασία εγγραφής (διαβάστε σχετικά εδώ). Μάλιστα αναφέρουν στην αρχή της ανακοίνωσης το εξής, που μόνο θυμηδία προκαλεί «Δεδομένου ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί προβλήματα εγγραφής, υποδεικνύουμε στους χρήστες». Μία σημαντική επισήμανση που είχε αναφερθεί πολλές μέρες πριν από κάποιον συνάδελφο (σ.σ. δείτε το σχόλιο στην είδηση που είχε αναρτήσει ο κόμβος στις 13.9.2016) και αφορά στη λύση σχετικά με το email, τονίστηκε και στη συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΣΕΠΕ:
Φοροτεχνικά ή Λογιστικά Γραφεία που προσπαθούν με τη χρήση ενός email να εγγράψουν όλους τους πελάτες τους, αν διαθέτουν email σε κάποιο provider όπως το gmail, μπορούν να δοκιμάσουν να εισάγουν κατά την εγγραφή των πελατών τους email της μορφής: myemail+company@gmail.com, όπου στο company θα βάζουν το λεκτικό της εταιρείας. Το gmail προωθεί όλα τα παραπάνω email στο myemail@gmail.com.
Δεν θα σχολιάσω περαιτέρω το όλο θέμα γιατί πραγματικά δεν μπορώ να βγάλω άκρη. Στήνονται ολόκληρες πλατφόρμες για παραπλήσιες παρεχόμενες υπηρεσίες αντί να ενσωματωθούν νέες δυνατότητες στις ήδη υπάρχουσες, δαπανώνται πολλά χρήματα και χάνονται ανθρωποώρες σε ανούσιες διαδικασίες, κάποιοι κερδοσκοπούν σε βάρος των υπολοίπων και κάποιοι άλλοι —οι λογιστές εν προκειμένω— ως χαμάληδες επωμίζονται την όλη διαδικασία ενώ ακόμη δεν είναι καθόλα έτοιμες οι εν λόγω πλατφόρμες. Στην Ελλάδα του 2016 κάποιες νοοτροπίες δεν λένε να αλλάξουν, λες και είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μας, στο dna μας! Στο βωμό της «αρπαχτής», χωρίς προγραμματισμό και οργάνωση, με απουσία του κοινού νου και με νοοτροπία που θυμίζει άλλες εποχές, πορευόμαστε δήθεν προς την ανάπτυξη. Μα, πως να φωλιάσει η ανάπτυξη σ΄αυτή τη χώρα, όταν ακόμη και για τα απλά πράγματα δεν μπορεί να βρεθεί μια βατή λύση;
Κάτι τελευταίο, την καταληκτική ημερομηνία γι΄αυτή τη νέα υποχρέωση ποιος τη σκέφτηκε και για ποιό λόγο; Μήπως πιστεύουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες ότι θα μας επιβάλουν και πρόστιμα αν δεν εγγραφούμε στην υπηρεσία αυτή έως την προβλεπόμενη ημερομηνία; Πλανώνται πλάνην οικτράν...
Η μέρα που, πρώτη φορά δε σήκωσες στην αδικία το βλέμμα, που δεν ύψωσες το χέρι, που δε φώναξες δυνατά... Η μέρα που, πρώτη φορά, δεν ήπιες διψασμένος νερό, που δε γέλασες, που δεν ονειρεύτηκες... Είναι η πρώτη μέρα που γέρασες

V. Αυτόματοι έλεγχοι για φοροδιαφυγή - υπόθεση εμβασμάτων
Ο κ. Τρ. Αλεξιάδης σε ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι «με το πρόγραμμα που ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο, θα διασταυρώνεται για εκατομμύρια πολίτες και για πολλά χρόνια το τί δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση και το τι είχαν κάνει, από ένα όριο καταθέσεων και πάνω, την αντίστοιχη χρονιά». Πάντως ακούμε συνεχώς για ελέγχους και διασταυρώσεις με τραπεζικούς λογαριασμούς και δηλωθέντα εισοδήματα σε βάθος δεκαετίας και βάλε. Είμαι υπέρμαχος των εξονυχιστικών ελέγχων όπου αυτό απαιτείται, όμως πολύ συχνά ταλαιπωρούνται και πολίτες που δεν έχουν φοροδιαφύγει και παρόλα αυτά καλούνται να ανασύρουν από τη μνήμη τους κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους που είχαν γίνει πριν από πολλά χρόνια.
Πρόταση: Να γίνεται ετήσιος έλεγχος βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων και των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την εκκαθάρισή τους. Ο έλεγχος αυτός θα γίνεται αυτόματα από τις υπηρεσίες του υπουργείου —αφού όπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης υπάρχει ο τρόπος— και εφόσον υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις να γίνεται άμεσα ο σχετικός πραγματικός έλεγχος από τους αρμόδιους υπαλλήλους. Έτσι ο πολίτης θα είναι σε θέση να θυμάται πολύ πιο εύκολα ή γενικότερα να είναι σε θέση να απαντήσει σχετικά με το τι αφορούσε η κάθε κίνηση στους λογαριασμούς του που ενδεχομένως δεν θα δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα, οι έλεγχοι θα γίνονται γρήγορα και γενικότερα δεν θα χρειάζεται να γυρίζουμε το χρόνο πίσω δεκαετίες.
Σχετικά με τους ελέγχους των εμβασμάτων, είχαμε μια σημαντική εξέλιξη. Εκδόθηκε η απόφαση του Διοικ. Εφετείου για την πολύκροτη υπόθεση Χατζηγιάννη [Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αρ. 2128/2016Το ποσό τραπεζικού λογαριασμού που τροφοδότησε έμβασμα και λογίζεται ως φορολογητέο εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα του δικαιούχου του λογαριασμού φορολογείται ως εισόδημα της διαχειριστικής περιόδου κατά την οποία προκύπτει ότι εισήχθη το ποσό αυτό στην περιουσία του δικαιούχου του λογαριασμού, η δε μεταφορά (με έμβασμα) χρηματικού ποσού από τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου, στον οποίο δεν υπάρχει συνδικαιούχος, σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό του ίδιου προσώπου δεν ενέχει προσαύξηση της περιουσίας του]. 
Αναφορικά με την εν λόγω απόφαση δείτε τις παρατηρήσεις της δικηγόρου κας Νένας Διονυσοπούλου Οι έλεγχοι των εμβασμάτων (υπόθεση Χατζηγιάννη)


VI. Αρθρογραφία, μελέτες, περιοδικά, κ.λπ.
Ας δούμε και την αρθρογραφία, κ.α. που αναρτήθηκαν στον κόμβο την περασμένη εβδομάδα.
i. Άρθρο (ενημερωμένο) Συμψηφισμός απαιτήσεων κατά του Δημοσίου έναντι βεβαιωμένων οφειλών: Πρόκειται για ένα πλήρες άρθρο για τους συμψηφισμούς που συνέταξε (και ενημέρωσε με νέο υλικό), ο επιστημονικός συνεργάτης του κόμβου Χ. Καλόσακας. Μιας και αναφέρθηκα όμως στους συμψηφισμούς να σημειώσω ότι κοινοποιήθηκε και η εγκύκλιος για το συμψηφισμό επιστροφών Φ.Π.Α. από τη Δ.Ο.Υ. με οφειλές στα Τελωνεία από εκτελωνισμούς προϊόντων (το άρθρο είναι ενημερωμένο και βάσει αυτής της εγκυκλίου).
ii. Άρθρο του συναδέλφου Αναστάσιου Λυμπερίου με τίτλο Το ασφαλιστικό βάζει «λουκέτο» στον αγροτικό τομέα (σ.σ: δείτε και τις αλλαγές που επέρχονται για τους αγρότες με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό με το νέο νομοσχέδιο)

VII. Επισημάνσεις
Στην ενότητα με τον τίτλο Επισημάνσεις, όπως ήδη γνωρίζετε καταγράφονται διάφορα επίκαιρα και χρηστικά θέματα που μας απασχολούν.

VIII. Σημαντικές αποφάσεις, εγκύκλιοι, διοικητικές λύσεις, κ.λπ.
ii. Τα όρια υποχρεωτικού ελέγχου από ορκωτούς για το 2016: [Τα κριτήρια τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη για την υπαγωγή σε υποχρεωτικό έλεγχο από ελεγκτές του ν.4336/2015 είναι αυτά που ορίζει ο νόμος αυτός, σε συνδυασμό με τον ν.4308/2014. Συνεπώς, οντότητες οι οποίες βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων των ετών 2014 και 2015 θεωρούνται μικρές ή πολύ μικρές δεν υποχρεούνται να εκλέξουν τακτικούς ελεγκτές για τη χρήση του 2016. Βέβαια, οι μικρές οντότητες έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν προαιρετικά]. Δείτε και τον παρακάτω επεξηγηματικό πίνακα:
Οντότητα κατά την χρήση 2016
Υπαγωγή σε έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές - λογιστές
Πολύ μικρή
Όχι
Μικρή
Όχι
Μεσαία
Ναι
Μεγάλη
Ναι

Σημ. Ευχαριστούμε τον καλό συνάδελφο που μας έστειλε την ανωτέρω απάντηση που του δόθηκε από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού. Οι αντιγραφείς βέβαια δεν έχασαν πάλι την ευκαιρία...

IX.Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων
Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η διαβούλευση για το νομοσχέδιο για την απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων σε δημόσια διαβούλευση. Άλλη μία προσπάθεια για την απλούστευση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων που έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερες. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν όντως θα υπάρξει πραγματική απλοποίηση ή θα μπλέξουμε πάλι στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας. Ας δούμε όμως κάποια βασικά σημεία:
X. Μουσική ανάσα
Θα κάνω μία στάση στο σημείο αυτό για να αναφερθώ σε μία ντίβα, στην υψίφωνο Μαρία Κάλλας (σ.σ. το επίθετό της ήταν Καλογεροπούλου) που πριν από 39 χρόνια έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Ήταν 16.9.1977 όταν σίγησε για πάντα η αξεπέραστη φωνή της και λίγους μήνες αργότερα η τέφρα της σκορπίστηκε στα γαλανά νερά του Αιγαίου. Ας ταξιδέψουμε για λίγο με τη φωνή και την ερμηνεία της (casta diva):

 
XI. Αποφάσεις του Ι.Κ.Α. - πλαφόν και άλλα σχετικά με το Ι.ΚΑ.
Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 32/19.9.2016 Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.)
Ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών των φορέων κύριας ασφάλισης που από 1-1-2017 εντάσσονται στον ΕΦΚΑ [ Πρόκειται για το γνωστό πλαφόν. Με τις διατάξεις της παρ. 3 της υπ. ΙΑ.11 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 ορίστηκε ότι ο κατώτατος βασικός μισθός άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 586,08 ευρώ. Συνεπώς το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών ανέρχεται στο ποσό των 5.860,80 ευρώ και ισχύει από 1-1-2017. Το εν λόγω ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής όσον αφορά όμως μόνο στην εισφορά ασφαλισμένου ].
Ε.Φ.Ε.Ε.Α.: «Σχετικά με το πρόβλημα εμφάνισης πληρωμής του Ι.Κ.Α. στο μήνα Σεπτέμβριο»: Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Φ.Ε.Ε.Α., μετά από επικοινωνία με τον Διευθυντή Ασφάλισης του ΙΚΑ κο. Παπαχρήστου ενημερώθηκαν ότι έχει ήδη δοθεί εντολή στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ να διορθωθεί εσωτερικά, ούτως ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα από 1 Οκτωβρίου για την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας.
Έγινε γνωστός ο μαθηματικός τύπος εύρεσης χρέους σε αχρεώστητες καταβληθείσες παροχές Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. σύμφωνα με το νέο επιτόκιο 3% (δείτε τη σχετική είδηση). Ξέρω ότι τον περιμένατε αυτό τον τύπο, οι μέρες σας ήταν κάπως τόσο καιρό που ζούσατε χωρίς αυτόν. Σας έχω όμως κι άλλα ευχάριστα νέα. Σε αποκλειστικότητα σήμερα σας παρουσιάζω και τον μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης, αλλά και του χρόνου που θα πάρετε τη σύνταξή σας:


XII. Το ζήτημα των εκπρόθεσμων διακοπών
Είναι πάγιο έτοιμο όλων των φορέων είναι η δυνατότητα της εκπρόθεσμης διακοπής των επιχειρήσεων βάσει της πραγματικής ημερομηνίας διακοπής. Οι αρμόδιοι έχουν ενημερωθεί από καιρό και απ΄ότι φαίνεται θα δοθεί μόνιμη λύση στο θέμα αυτό. Όπως ανέφερε ο κ. Α. Παπαδεράκης: Προωθείται σχετική ρύθμιση για το αναδρομικό κλείσιμο επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον Γ.Γ.Εμπορίου έγινε γνωστό ότι:
Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προωθείται σχετική ρύθμιση που θα επιτρέψει σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις να κλείσουν οριστικά τα βιβλία τους χωρίς εκκρεμείς οφειλές σε επιμελητήρια, ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση σε πρώτη φάση θα αφορά επιχειρήσεις που δεν έχουν πάγια στοιχεία αλλά γίνεται συζήτηση στη ρύθμιση να ενταχθούν και όσες έχουν πάγια στοιχεία.

Δεν «έπιασαν» τους στόχους, σύμφωνα με τη Γ.Γ.Δ.Ε., οι απομακρυνθέντες Προϊστάμενοι από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. και το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. Με απόφαση του Γ.Γ.Δ.Ε. (δείτε τη σχετική είδηση) απομακρύνθηκε ο Δειυθυντής του ΚΕ.ΦΟ.ΜΕΠ. ο Υποδιευθυντής του Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.
Οργιάζει η καταπάτηση των ακινήτων του Δημοσίου [με απλά λόγια η καταπάτηση πάει σύννεφο].

XIV. Η σταθερότητα τώρα εμφανής και στο ασφαλιστικό

Ο νόμος Κατρούγκαλος (ν. 4387/2016), ο περίφημος νέος ασφαλιστικός νόμος, μπήκε κι αυτός στο δρόμο των αλλαγών, παρόλο που σχεδόν δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από τη ψήφισή του. Νέες αλλαγές έρχονται και μάλιστα επαχθείς για κάποιους (σ.σ. δείτε την είδηση του κόμβου οι αλλαγές στο ασφαλιστικό με το νέο νομοσχέδιο). Βέβαια, οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι του νόμου αυτού —για τα βασικά άρθρα του— ακόμη δεν έχουν κοινοποιηθεί —παρόλο που έχουν περάσει τόσοι μήνες— με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι για πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν στην ασφάλιση. 

XV.Θέματα Φ.Π.Α.
Να σας πω το καινούργιο ανέκδοτο που κυκλοφορεί; Σε πόσες μέρες μπορείτε να πάρετε την επιστροφή του ΦΠΑ; Σε ενενήντα! Διαβάστε αν θέλετε και μία σχετική απάντηση που δόθηκε στη βουλή από τον κ. Αλεξιάδη (Γιατί καθυστερούν οι επιστροφές Φ.Π.Α. - Η φορολογική συμμόρφωση συντομεύει τον χρόνο της επιστροφής). Δύο ενδιαφέρουσες αποφάσεις αναρτήθηκαν στον κόμβο την περασμένη εβδομάδα. Είναι καλό να τις μελετήσετε:
Κλείνοντας την ενότητα του Φ.Π.Α. να θυμίσω σε όσους δεν είδαν τα σχετικά στοιχεία για την πορεία εσόδων από πλευράς Φ.Π.Α. στις νησιωτικές περιοχές για τον μήνα Αύγουστο 2016, αλλά και του οκταμήνου 2016 (Τα έσοδα του Φ.Π.Α. στις νησιωτικές περιοχές για τον Αύγουστο και για το οκτάμηνο 2016).
 
XVI.Επίλογος
Αν έχετε φτάσει μέχρι εδώ, τότε σίγουρα διαβάζετε τον επίλογο ενός ακόμη «σχολίου της Δευτέρας». Η Δευτέρα είναι μια μέρα τόσο παρεξηγημένη, συνυφασμένη θα έλεγα με αρνητική διάθεση. Προφανώς θα ευθύνεται το γεγονός ότι το ξεκίνημα της εβδομάδας συνοδεύεται πάντοτε από πολλή δουλειά, τηλέφωνα, ραντεβού, μισοτελειωμένα πράγματα που έχουν μείνει απ΄ την Παρασκευή, καθώς και άλλα πολλά. Η «μοίρα» της Δευτέρας είναι να τέτοια που μονίμως θα τη συνδέουμε με κάτι αρνητικό. Το βράδυ της Κυριακής αντί να ρουφήξεις τις τελευταίες στιγμές της, σκεφτόσουν ότι ξημερώνει Δευτέρα και αμέσως η διάθεση σου καταβαραθρώθηκε! Θαρρείς και συνέβη κάτι κακό, λες και άκουσες κάποιο κακό μαντάτο. Μαύρισαν όλα τριγύρω και το χαμένο στο υπερπέραν βλέμμα σου έγινε η αιτία να χαλάσει και η διάθεση της παρέας.
Οι στιγμές όμως χάθηκαν από την ώρα που βυθίστηκες στις σκέψεις και στα άγχη της δουλειάς και δυστυχώς δεν επιστρέφουν, είναι πλέον παρελθόν, αφού ο χρόνος είναι άτεγκτος, μη το ξεχνάς. Κατηφής όπως πάντα τις Δευτέρες, ξεκίνησες την εργασία σου, επικεντρωμένος μόνο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις αυτή τη μέρα. Φορώντας τις παρωπίδες σου συνέχισες άοκνα να αναλώνεσαι σε όσα σε απομυζούν καθημερινά. Τις Δευτέρες, τα βλέπεις όλα μαύρα και εκνευρίζεσαι με όλους και με όλα.

Μα, για στάσου, τίποτα καλό δεν συμβαίνει τις Δευτέρες; Το γεγονός ότι είσαι καλά εσύ, η οικογένειά σου, οι φίλοι σου και οι δικοί σου άνθρωποι σε αφήνει αδιάφορο; Το γεγονός ότι κοιτάς το χρυσό της ανατολής ή το κόκκινο της δύσης όντας υγιής το θεωρείς δεδομένο; Γιατί τα βλέπεις όλα με τέτοια πεσιμιστική διάθεση; Μην εστιάζεις στα αρνητικά, εντόπισε τα θετικά, «φόρεσε» το καλύτερο χαμόγελό σου, ζήσε τις στιγμές και άσε στο μυαλό χώρο για τα όνειρά σου.

Καλή δύναμη σε όλες και σε όλους. 

http://taxheaven.gr 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου