Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Η Γερμανία ως κινούμενη άμμος

Νέα Πολιτική


του Αντώνη Παπαγιαννίδη*
Τελικά, οι εκλογές την πόλη-κρατίδιο του Βερολίνου έφεραν μεν (όπως αναμενόταν) αποτέλεσμα που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την θέση της Καγκελαρίου Μέρκελ, όμως δεν έφεραν (όπως είχε αρχίσει να διατυπώνεται ο φόβος) και σεισμική δόνηση στο Γερμανικό πολιτικό σύστημα. Χαρακτηριστικό: όλοι οι παρατηρητές ξεκινούν σημειώνοντας την εντυπωσιακή άνοδο των ακροδεξιών/ξενοφοβικών «Εναλλακτικών για την Γερμανία»/AfD, που ξεπερνώντας το 14% μπαίνουν για πρώτη φορά στο τοπικό Κοινοβούλιο του – παραδοσιακά αριστερόστροφου – Βερολίνου.
Όμως οι AfD όχι μόνον δεν εκτόπισαν – όπως προ εβδομάδων – τους Χριστιανοδημοκράτες της CDU από την δεύτερη θέση (έλαβαν 17,5%  σε αισθητή υποχώρηση) αλλά και είδαν να τους προσπερνούν τόσο οι Πράσινοι με 15,1% όσο και η Αριστερά/die Linke με 15,7% σε σημαντικότατη άνοδο η δεύτερη).
Η δυσάρεστη θέση της Ανγκελας Μέρκελ μετά το Βερολίνο έγκειται στο ότι οι πρώτοι (κι αυτοί σε υποχώρηση όμως) στις κάλπες Σοσιαλδημοκράτες/SPD με 21,6% πράγμα όχι παράδοξο με δεδομένη την παράδοση του Βερολίνου – μην λησμονούμε ότι πριν… δεκαετίες υπήρξε το προπύργιο ενός εμβληματικού Βιλλυ Μπραντ που έπαιρνε μόνος πάνω από 60% – υποχρεωτικά θα σταματήσουν την συνεργασία/Μεγάλο Συνασπισμό με τον οποίο κυβερνιόταν το Βερολίνο με SPD και CDU. Αντί γι’ αυτό, μάλλον θα δοκιμαστεί μια «τρίχρωμη» αριστερή συμμαχία SPD/Πρασίνων/Die Linke. (Προσοχή: στο τοπικό Κοινοβούλιο ξαναμπήκαν και οι Φιλελεύθεροι/FDP, με 6,7%). Αυτή όμως η τοπική συμμαχία πόσο θα μπορούσε να αποτελέσει για τους Σοσιαλδημοκράτες προανάκρουσμα/ενδείκτη μιας αντίστοιχης συμμαχίας σε επίπεδο Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης μετά τις αναμενόμενες εθνικές εκλογές του 2017 – εφόσον το CDU συνεχίσει να κλονίζεται από την «καθαρόαιμη» δεξιά των AfD, οι δε Πράσινοι (που γενικώς «γέρνουν Αριστερά», αν και μάλλον μέτρια) συνεχίσουν να προσελκύουν ψήφο ενόχλησης/άρνησης /διαμαρτυρίας, ψήφο που όμως ακόμη και στην ξενοφοβική πλέον Γερμανία δεν στρέφεται μονόμπαντα δεξιά;

Αν μια τέτοια προοπτική αρχίσει να «ανεβαίνει», δεν είναι μόνον η θέση της Ανγκελας Μέρκελ που θα διαταραχθεί κι άλλο – ήδη ο Spiegel μιλούσε για αντικατάστασή της από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ηγεσία άμα δεν επιδιώξει τέταρτη θητεία/ιστορικό ρεκόρ – , αλλά και η παραμονή του SPD στην Ομοσπονδιακή (συν)Κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμου/Grosse Koalition. Άμα όμως οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να οδηγήσουν το παιχνίδι στις εθνικές εκλογές, ο νυν ηγέτης τους Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μπορεί να αισθανθεί την ανάγκη να εκβιάσει καταστάσεις αποχωρώντας από τώρα από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Προκαλώντας δηλαδή πρόωρες εκλογές.
Έλα τώρα, ως Ελλάδα, σ’ αυτήν την Γερμανία ως κινούμενη άμμο να υποστηρίξεις τις δικές σου θέσεις για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ή τις προτεραιότητες της Συνόδου των ηγετών του Νότου ή – ακόμη περισσότερο – τις ανάγκες αναθεώρησης του Προγράμματος Προσαρμογής/Μνημονίου της Ελλάδας, ελάφρυνσης του χρέους κοκ.!
*Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής (δημοσιεύθηκε στο kontra news)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου