Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

«Μεγάλος Αδελφός» για τις καταθέσεις και τις συναλλαγές 1,2 εκατ. φορολογούμενων

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ειδικό λογισμικό με τα στοιχεία 1,2 εκατομμυρίων φορολογούμενών ανέπτυξε η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου με στόχο να εντοπισθούν όσοι πραγματικά έχουν αποκρύψει χρήματα από το ελληνικό δημόσιο.
Με το συγκεκριμένο λογισμικό στο οποίο έχουν περιληφθεί τα ονόματα από όλες τις λίστες (Λαγκαρντ, 65 cd της Τράπεζας ης Ελλάδας, Μπόργιανς, κ.λ.π) οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τις κινήσεις όλων των λογαριασμών των φορολογούμενων και τα εισοδήματα που είχαν στο διάστημα 2000-2012. 
Όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων στο λογισμικό αυτό έχουν «περασθεί» όλα τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που έχουν ή είχαν στην κατοχή τους οι 1,2 εκατ. φορολογούμενοι.
Δηλαδή δεν περιλαμβάνονται μόνο οι κινήσεις των λογαριασμών αλλά τα πρωτογενή στοιχεία καταθέσεων και αγοράς ομολόγων καθώς και πώλησης αυτών.
Με αυτόν τον τρόπο όπως σημειώνει, θα μπορούν να αποφεύγονται λάθη που συχνά οδηγούν σε ανακοινώσεις εντυπωσιασμού,  όπως για παράδειγμα συμβαίνει σήμερα όταν προσμετρούνται δύο ή περισσότερες φορές, τα ποσά της ανάληψης και της κατάθεσης από έναν λογαριασμό σε άλλο. Παράλληλα θα διευκολύνεται και η συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων.

Το νέο σύστημα έχει ήδη παρουσιασθεί στα υπηρεσιακά στελέχη τα οποία θα εκπαιδευθούν πάνω σε αυτό ενώ το προσεχές διάστημα θα παρουσιασθεί και στα στελέχη της τρόικας. Μάλιστα το ηλεκτρονικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να επικαιροποιεί τα στοιχεία μέσα σε λίγα 24ώρα. 
Ωστόσο, δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος ταλαιπωρίας των φορολογούμενων που βρίσκονται σε αυτές τις λίστες καθώς το προσωπικό δεν είναι άρτια εκπαιδευμένο ώστε να αντιλαμβάνεται σύνθετες αγοραπωλησίες χρηματοοικονομικών προϊόντων που περιλαμβάνονται στο λογισμικό. 
Το σύστημα μπορεί δηλαδή να έχει όλα τα δεδομένα αλλά ο χειριστής-ελεγκτής είναι αυτός που θα πρέπει να κατανοήσει εάν υπάρχει θέμα φοροδιαφυγής  ή αν πρόκειται για σύνθετη πράξη αγοράς και πώλησης μετοχών- παραγώγων κ.λ.π. 
Δηλαδή η διασταύρωση των στοιχείων με τα δηλούμενα εισοδήματα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να δώσει λάθος αποτέλεσμα, την οποία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ερμηνεύσει ο ελεγκτής.
Για αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση υπηρεσιακών στελεχών προκειμένου να αντιληφθούν πως λειτουργούν οι αγορές...
Από τη ΓΓΔΕ, πάντως, θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξεχωρίσει ή «ήρα από το στάρι» και θα γίνει ευχερέστερος και ο δικαιότερος ο εντοπισμός όσων πραγματικά έχουν αποκρύψει χρήματα από το ελληνικό δημόσιο. Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι σε δεύτερη φάση το λογισμικό θα εμπλουτισθεί με τα στοιχεία μέχρι και το 2015.  
Στο μακρύ κατάλογο με τα ονόματα των 1,2 εκατ. φορολογούμενων περιλαμβάνονται: 
– το αρχείο καταθετών (τα 65 cd της ΤτΕ) από όλα τα ημεδαπά πιστωτικά ιδρύματα με ύψος συναλλαγών ή εμβασμάτων στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε μια χρήση, άνω των 300.000 ή 100.000 € για χρονικό διάστημα από 2000 έως 2012.
– η λίστα από Έλληνες φορολογούμενους στην Ελλάδα, που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο καθώς και η λίστα που αφορά 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν ή διατηρούσαν λογαριασμούς στην Τράπεζα HSBC στη Γενεύη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ το έτος 2014 βεβαιώθηκαν 26,6 εκατ. ευρώ φόροι και πρόστιμα από τις ανωτέρω λίστες, ενώ το 2015 το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 178,3 εκατ.  ευρώ.

Πηγή liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου