Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο GREENSPAN

iskra


ΑΜΕΣΑ Η ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Ο Alan Greenspan δεν διετέλεσε απλώς πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αλλά είναι και ένας από τους πλέον έγκυρους, έμπειρους και διεισδυτικούς οικονομικούς αναλυτές των διεθνών και αμερικανικών οικονομικών εξελίξεων.
Ο Alan Greenspan, λίγες μέρες μετά τον Joseph Stiglitz, είναι ο δεύτερος επιφανής οικονομολόγος που το τελευταίο διάστημα προβλέπει κατηγορηματικά ότι η ευρωζώνη δεν έχει μέλλον.
Και όμως στην Ελλάδα της κρίσης και της γενικής λεηλασίας αυτή η δημόσια συζήτηση για το ευρώθεωρείται ακόμα, περίπου, παράνομη!
Κάθε άλλο παρά αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρωζώνης εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Alan Greenspan.
Ο Greenspan προβλέπει διάλυση της ζώνης του ευρώ, ενώ όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της Fed, εκτιμά ότι θα προχωρήσει άμεσα σε αύξηση επιτοκίων.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Bloomberg, η οποία θα μεταδοθεί το επόμενο διάστημα, ο πρώην διοικητής της Fed, εκτίμησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια άμεσα, ενδεχομένως και ραγδαία.
Ο Greenspan εκτίμησε ότι η Fed δεν μπορεί να διατηρήσει αυτά τα επίπεδα των επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Πρέπει να αρχίσουν να κινούνται ανοδικά και όταν το κάνουν και να μας ξαφνιάσουν με την ταχύτητα με την οποία αυτό μπορεί να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Greenspan επανέλαβε την ανησυχία του ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς μια περίοδοστασιμοπληθωρισμού, δηλαδή στάσιμης ανάπτυξης σε συνδυασμό με αυξημένο πληθωρισμό.
Όπως εξήγησε, ήδη είναι εμφανή τα πρώιμα στάδια του στασιμοπληθωρισμού.
Όσον αφορά την Ευρωζώνη, ο Greenspan εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος, εκτιμώντας πως οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα διαλυθεί.
Μάλιστα χαρακτήρισε τη ζώνη των 19 ως ένα σύστημα που δεν λειτουργεί, επειδή προσπαθεί να συνδυάσει διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικές στάσεις απέναντι στον πληθωρισμό, στην νότια Ευρώπη, με τη βόρεια.
Αν και ένας αριθμός χωρών που έχουν την ίδια στάση απέναντι στον πληθωρισμό, όπως η Γερμανίακαι η Αυστρία, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια δική τους νομισματική ζώνη, ο Greenspanυποστήριξε ότι δεν είναι σαφές το αν θα έχουν να κερδίσουν οικονομικά από κάτι τέτοιο.
Υπενθυμίζουμε ότι ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz υποστήριξε πριν λίγες μέρες στουςFinancial Times ότι η Ευρωζώνη πρέπει να διαλυθεί, για να μπορέσει να περισωθεί η Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου