Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

CNBC: Γιατί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν έχει τελειώσει


Με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει την πίεση μιας σειράς κρίσεων, όπως η προσφυγική, η επιβράδυνση της οικονομίας της και η πολιτική “αποσύνθεση” που ακολούθησε του Brexit, εύκολα ξεχνάμε ότι η ελληνική πολιτική και οικονομική κρίση κυριαρχούσε στα πρωτοσέλιδα το περασμένο καλοκαίρι.
Αυτό αναφέρει το CNBC σε κείμενό του, το οποίο τονίζει ότι οι κυβερνήσεις στην χώρα έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες περικοπές δαπανών, κάνοντας τη ζωή για τους Έλληνες ακόμη πιο δύσκολη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μάλιστα, παρατίθενται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ακραία φτώχεια στον ελληνικό πληθυσμό έχει αυξηθεί από το 2,2% του 2009 στο 15% το 2015, ενώ η ανεργία συνεχίζει να αποτελεί «αγκάθι» της οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, σημειώνεται, η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με ένα «μανιφέστο κατά της λιτότητας», ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας «αναγκάστηκε να παραδεχθεί την ήττα και να υπογράψει το τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας το περασμένο καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών ψήφισε “όχι”».

Στο πλαίσιο της διάσωσης έγιναν περικοπές δαπανών σε τομείς (όπως η άμυνα), ενώ «οι δανειστές έχουν ζητήσει από την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2018- ώστε να αξιοποιηθεί για τη μείωση του ελληνικού χρέους». Παράλληλα, οι δανειστές απαιτούν την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και αλλαγές στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό, αναφέρεται.
Το CNBC τονίζει ότι το χρέος της χώρας έχει ξεπεράσει το 180% του Ακαθόριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), «καθιστώντας τη μια από τις πιο χρεωμένες χώρες στον κόσμο». Σημειώνεται ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους έχει διχάσει τους πιστωτές και κυρίως το ΔΝΤ, που «είναι αναποφάσιστο για το εάν θα πρέπει να συμμετάσχει στην τελευταία διάσωση».
«Παρόλα αυτά, υπάρχει λόγος να ελπίζουμε», τονίζεται στο άρθρο. Αυτό, καθώς την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα κατάφερε μια «εκπληκτική αύξηση 0,3% του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, έναντι των προσδοκιών για συρρίκνωση 0,2%.
Παράλληλα, αναθεωρήθηκε το ποσοστό του πρώτου τριμήνου (πτώση 0,1% από 0,5%). Ταυτόχρονα, «στην πρωτεύουσα της Ελλάδας η ατμόσφαιρα φαίνεται να έχει βελτιωθεί», σημειώνεται.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον τουρισμό, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων, ο κλάδος τα πηγαίνει καλύτερα, αν και οι τιμές στην πόλη δεν είναι χαμηλές σε σχέση με τους μισθούς.


Πηγή liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου