Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Τέλος στην επαίσχυντη παρωδία


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Η Τουρκία επιθυμεί την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε λίγα χρόνια, αν και το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Όπως σημειώνει ο Κρίστοφ Χάσελμπαχ σε άρθρο του στην «Deutsche Welle», είναι καιρός να επικρατήσει ο ρεαλισμός.
Θα μπορούσε κανείς να γελάσει σχετικά εάν δεν ήταν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αναφέρει ο αρθρογράφος της «DW». Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Die Welt», ο πρέσβης της Τουρκίας, Σελίμ Γενέλ, εξέφρασε την επιθυμία η Τουρκία να γίνει μέλος της Ε.Ε. έως το 2023, τη χρονιά που η τουρκική δημοκρατία συμπληρώνει 100 χρόνια.
Ο ιδρυτής της χώρας Κεμάλ Ατατούρκ εγκαθίδρυσε το 1923 ένα κοσμικό κράτος. Όμως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πρόθυμος να βάλει τη θρησκεία πάνω από οτιδήποτε άλλο. Η σύγχρονη θρησκεία διέρχεται μια φάση πολιτικής εκκαθάρισης. «Αυτή είναι η χώρα που θέλει να έχει μια τακτική έδρα στο τραπέζι των Βρυξελλών;» διερωτάται ο Κρίστοφ Άσελμπαχ. «... Η Τουρκία ούτε που πλησιάζει στην εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης, η Ευρώπη δεν θέλει την Τουρκία και ο ίδιος ο Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θεωρεί τόσο σημαντική την ένταξη στην Ε.Ε. Παρ’ όλα αυτά, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και με βάση την πρόσφατη συμφωνία για το προσφυγικό θα επισπευσθούν. Τι είδους φάρσα είναι αυτή;» συνεχίζει ο κ. Χάσελμπαχ.

Η απάντηση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απλή: «Η Τουρκία μπορεί να ασκήσει τεράστια πίεση στην Ε.Ε. Και η Ευρώπη αισθάνεται ενοχές, διότι προσέφερε στην Τουρκία την προοπτική ένταξης σε διαφορετική χρονική στιγμή και υπό διαφορετικές συνθήκες και εξαιτίας της προσφυγικής συμφωνίας με την Άγκυρα.
Αυτά όμως δεν επαρκούν ως επιχειρήματα. Η Ε.Ε. δεν πρέπει απλώς να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά να βάλει οριστικό τέλος. Ακόμη και η απλή προοπτική μιας πλήρους ένταξης απλώς τροφοδοτεί τον πολιτικό εξτρεμισμό στις χώρες της Ε.Ε. Γι’ αυτό είναι καιρός να αποσυρθεί αυτό το σενάριο από το τραπέζι και να δοθεί μια και καλή τέλος σε αυτή την επαίσχυντη παρωδία».

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου