Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Επείγουσα ανάγκη συμμαχιών*

Το Ποντίκι


του Σταύρου Χριστακόπουλου
Το μεταναστευτικό - προσφυγικό τείνει να ξαναπάρει την κορυφαία θέ­ση στην επικαιρότητα μετά τη νέα όξυνση στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας. Η είδηση αυτή είναι η χειρότερη που θα μπορούσε να περιμένει η ελληνική κυβέρνηση. Πολύ χειρότερη ακόμη και από τη στασιμότητα της οικονομί­ας και την εξάντληση των νοικοκυριών από την ανεργία, τη μείωση εισο­δημάτων και τους υψηλούς φόρους.
Η επικοινωνιακή αντεπίθεση του πρωθυπουργού, η οποία θα πραγμα­τοποιηθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο το αναπτυξιακό πρότυπο και το «κοινωνικό πρόσωπο» της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, εύκολα θα μπορούσε να ναυαγήσει στο Αιγαίο. Άλλωστε, ο Ερντογάν προειδοποιεί ότι, αν η Ε.Ε. δεν άρει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες, θα «σπρώξει» εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες προς τις ευρωπαϊκές ακτές. Δηλαδή, προς τα ελληνικά νησιά.
Με δεδομένο τα κλειστά ευρωπαϊκά σύνορα, οι άνθρωποι προφανώς θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, την οποία πολλοί Ευρωπαίοι θέλουν ως νέα «Νήσο Έλις».

Η προοπτική αυτή είναι εφιαλτική, με δεδομένο τα τραγικά προβλήματα υποδομής και διαχείρισης των μόλις εξήντα χιλιάδων προσφύγων. Γίνεται χειρότερη αν αναλογιστούμε τα προβλήματα ασφάλειας και την κοινωνι­κή αναταραχή - ενδεικτική η τεράστια φασαρία με την πιθανή μετεγκατά­σταση δύο χιλιάδων ατόμων στην Κρήτη.
Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της χώρας και η διασάλευση της κοινω­νικής ειρήνης είναι η χειρότερη προοπτική, καθώς θα έχει ευθεία αντανά­κλαση στην οικονομία και μπορεί να δώσει την αφορμή να εκραγεί η χρό­νια κοινωνική δυσαρέσκεια.
Αυτή είναι η σημαντικότερη παράμετρος του προβλήματος, η οποία μπο­ρεί να έχει παρενέργειες πολύ μεγαλύτερης και σοβαρότερης κλίμακας, καθώς, όπως προειδοποιούμε εδώ και μήνες, η Τουρκία έχει κάθε λόγο να κλονίσει τη σταθερότητα της Ελλάδας.
Τα μέτωπα στο Αιγαίο βρίσκονται σε σημείο βρασμού και κάθε ελληνική αποσταθεροποίηση μπορεί να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο όχι μόνο για την εξαγωγή της τουρκικής κρίσης, αλλά και για την ευόδωση πάγιων στό­χων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ακόμη χειρότερα, ο κίνδυνος ε­κτόνωσης της σκληρής αντιπαράθεσης για το κουρδικό στην πλάτη της Ελλάδας δεν μπορεί να ελεγχθεί από τη χώρα μας.
Το επείγον αυτή την ώρα είναι η κυβέρνηση να διορθώσει όσο μπορεί πε­ρισσότερες από τις διαχειριστικές δυσκολίες στο μεταναστευτικό - προ­σφυγικό.
Παράλληλα, οφείλει μέσα από τις διεθνείς συναντήσεις του Σεπτεμβρίου (ηγέτες μεσογειακών χωρών της Ευρωζώνης, ΥΠΕΞ Μεσογείου - Βαλκανί­ων και Μέσης Ανατολής, τριμερείς Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και Ελλά­δας - Κύπρου - Αιγύπτου) αλλά και μέσα από τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ να ισχυροποιήσει τις συμμαχίες της και να θωρακίσει τη χώρα. Μπαίνουμε σε εποχή αστάθειας...


Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1930 στις 18-08-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου