Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Οι τράπεζες βορά στους... γύπες*

Το Ποντίκι


του Δημήτρη Μηλάκα
Οι κατά το μνημόνιο αφεντάδες του τραπεζικού συστήματος
Όσοι έχουν διαβάσει μέχρι τις σελίδες 329, 330 και 331 του τρίτου μνημονίου, που ψηφίστηκε πέρυσι κατακαλόκαιρο μέσα στον Αύγουστο, δεν πέφτουν από τα σύννεφα σήμερα παρακολουθώντας τη συντεταγμένη και άγρια εφόρμηση των «γυπών των αγορών» στο «ψητό».
 
Σ’ αυτές τις σελίδες του τρίτου μνημονίου, που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ και ψήφισε μαζί με τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, περιγράφεται χαρτί και καλαμάρι ο τρόπος «διακυβέρνησης του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και των τραπεζών». Με άλλα λόγια, περιγράφεται η διαδικασία παράδοσης του ελέγχου του τραπεζικού συστήματος και της επιχειρηματικής ζωής της χώρας στα «κοράκια»…
Στη σελίδα 329 του μνημονίου και με τίτλο «Διακυβέρνηση του ελληνικού ΤΧΣ» διαβάζουμε:
 
«Η ανεξαρτησία του ΤΧΣ θα είναι πλήρως σεβαστή ενώ θα ενισχυθεί η δομή της διακυβέρνησής του, με σκοπό την πρόληψη πολιτικών παρεμβάσεων στη διαχείριση και τις δραστηριότητές του». 
 
Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το ποιος θα κάνει κουμάντο στο ΤΧΣ – τον μηχανισμό ελέγχου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δηλαδή –, το τρίτο μνημόνιο υπογραμμίζει: «α) Θα σχεδιαστεί νέα διαδικασία επιλογής και διορισμού μελών της εκτελεστικής επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου (του ΤΧΣ), πράγμα το οποίο συνεπάγεται μεγαλύτερο ρόλο για τους θεσμούς σε σχέση με το παρελθόν. β) θα συσταθεί επιτροπή επιλογής αποτελούμενη από 6 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, εκ των οποίων οι 3 θα οριστούν από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. – συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου, η ψήφος του οποίου θα υπερισχύει σε περίπτωση ισοψηφίας – και 3 θα διοριστούν από τις αρχές (δύο από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και ένας από την Τράπεζα της Ελλάδος».
 
Οι παραπάνω διατυπώσεις περιγράφουν με τη μέγιστη δυνατή σαφήνεια τι ακριβώς ψήφισαν η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ) μαζί με τους υπόλοιπους «μενουμευρωπαίους»: ψήφισαν την παράδοση του ΤΧΣ, δηλαδή του μηχανισμού ελέγχου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στους δανειστές.
 
Και αν κάποιος έχει ακόμη αμφιβολίες για τον ρόλο του ΤΧΣ – το οποίο ελέγχουν, επαναλαμβάνουμε, οι δανειστές –, διαβάζοντας λίγο παρακάτω (σελίδα 330 του τρίτου μνημονίου) αντιλαμβάνεται ότι μέσω του ΤΧΣ οι δανειστές μπορούν να ελέγξουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας: «Θα καλύπτονται οι εξουσίες, τα κριτήρια και οι διαδικασίες με βάση τις οποίες το ΤΧΣ θα εξετάζει και θα αλλάζει, εφόσον κρίνεται, σκόπιμο τα διοικητικά συμβούλια και τις επιτροπές των τραπεζών» .
 
Στη σελίδα 331 του τρίτου μνημονίου, που ψήφισαν – ας μην το ξεχνάμε – ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, και στο κεφάλαιο με τίτλο «Διακυβέρνηση των Τραπεζών» διαβάζουμε κάτι που μοιάζει με… πρόβλεψη των όσων ήδη σήμερα συμβαίνουν και κάνουν κάποιους να πέφτουν από τα σύννεφα… Διαβάζουμε λοιπόν στα ψηφισμένα από πέρυσι τον Αύγουστο:
 
«Έως τα τέλη Ιουνίου του 2016 μετά την επισκόπηση των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το ελληνικό (σ.σ.: αλλά διοικούμενο από τους δανειστές) ΤΧΣ με βάση την ανωτέρω διαδικασία τα μέλη μπορεί να αντικαθίστανται με τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζεται ότι τα Δ.Σ. των τραπεζών περιλαμβάνουν τρεις τουλάχιστον ανεξάρτητους διεθνείς εμπειρογνώμονες με κατάλληλες γνώσεις και μακρόχρονη πείρα στη σχετική τραπεζική χωρίς προηγούμενη σχέση την τελευταία δεκαετία με ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».
 
Είναι συμφωνημένα
 
Για όποιον, λοιπόν, είχε διαβάσει – πολύ περισσότερο δε για όσους ψήφισαν στη Βουλή – τις τρεις αυτές σελίδες του μνημονίου, όλα όσα σήμερα συμβαίνουν θα έπρεπε να είναι αναμενόμενα. Πριν, όμως, δούμε τι συμβαίνει θα πρέπει να σημειώσουμε ότι: Όλες οι φωνές των «μενουμευρωπαίων» κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση για την παράδοση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και των ελληνικών επιχειρήσεων στους «γύπες των αγορών» είναι τουλάχιστον υποκριτικές, καθώς το περασμένο καλοκαίρι ψήφισαν μαζί με την κυβέρνηση ακριβώς αυτό!
 
Αρχίζει το πλιάτσικο
 
Το τι συμβαίνει σήμερα φαίνεται στο ταμπλό του χρηματιστηρίου και στην «πιάτσα» που φυτοζωεί, με φέσια και ανακυκλώνοντας δανεικά. Στο ταμπλό του χρηματιστηρίου μπορεί κάποιος να διαπιστώσει την απαξίωση των τραπεζικών μετοχών και πως αρκούν πάνω-κάτω 200 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει ένα hedge fund το 15% μιας μεγάλης τράπεζας. Με πιο απλά λόγια, με 200 εκατ. ευρώ κάποιο κερδοσκοπικό fund μπορεί να βάλει στο χέρι στοιχεία ενεργητικού – δηλαδή περιουσία – που ξεπερνούν τα 80 δισ. και περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο δάνεια επιχειρήσεων. 
 
Για όποιον, λοιπόν, δεν κατάλαβε, με 200 πάνω-κάτω εκατομμύρια ευρώ – οι «γύπες των αγορών» – και με τη βοήθεια του τρίτου μνημονίου και των δανειστών – που έχουν φροντίσει για τη «δική» τους διακυβέρνηση του ΤΧΣ και των τραπεζών – μπορούν να βάλουν στο χέρι κάθε τι που αξίζει ως επιχειρηματική δραστηριότητα σ’ αυτόν τον τόπο.
 
Πολλοί είναι αυτοί που αδιαφορούν ή αδυνατούν να διακρίνουν τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης. Κάποιοι – πολλοί – μάλιστα υποστηρίζουν – όχι άδικα – ότι το σύστημα όπως λειτουργούσε ήταν σάπιο. Από αυτήν τη διαπίστωση, ωστόσο, ξεκινά η αφελής τουλάχιστον προσέγγιση ότι αυτοί που θα βάλουν στο χέρι το σύστημα έχουν την πρόθεση να το εξορθολογήσουν και να το εξυγιάνουν. Προφανώς, στην καλύτερη περίπτωση, αγνοούν την πρακτική που ακολουθούν οι «γύπες των αγορών» και το διεθνές κερδοσκοπικό κύκλωμα, όταν βάλει στο χέρι μια ολόκληρη χώρα, το πολιτικό της σύστημα και την οικονομία της…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1924 στις 07-07-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου