Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Ο ΟΤΕ προσλαμβάνει κολλητούς!


του Λεωνίδα Βατικιώτη
Τι λέει ο νεοφιλελεύθερος μύθος; Ότι ο δημόσιος τομέας είναι βασίλειο νεποτισμού και ευνοιοκρατίας, με τα οφέλη, από προμήθειες μέχρι προσλήψεις, να μοιράζονται εν στενώ φιλικό ακόμη και οικογενειακό κύκλο. Επιπλέον, συνεχίζει ο νεοφιλελεύθερος μύθος, οι ιδιωτικοποιήσεις προάγουν τον ανταγωνισμό καθώς αυτός ο φαύλος κύκλος διαρρηγνύεται και τη θέση των «μιλημένων» διαδικασιών καταλαμβάνουν οι ανοιχτές σε όλους διαδικασίες όπου με καθαρά κριτήρια επιλέγεται ο ανταγωνιστικότερος προμηθευτής. 
Αν δε, πρόκειται για προσλήψεις τότε προκρίνεται ο αξιότερος υποψήφιος, με τους δημόσιους διαγωνισμούς να αποτελούν ένα μικρό λιθαράκι στην κοινωνία των ίσων ευκαιριών. Ξέρετε, εκεί που τα δικαιώματα αποτελούν απαγορευμένη λέξη κι έχουν αντικατασταθεί από τις ευκαιρίες, μέχρι κι αυτές να αποδειχθούν πλάνη, καθώς οι μύθοι ποτέ δεν αντέχουν τα στρες τεστ της καθημερινότητας…

Ας δούμε για παράδειγμα τον ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ. Στη θυγατρική της γερμανικής Ντόιτσε Τέλεκομ ο καθένας θα περίμενε ότι οι προσλήψεις, θα ήταν προσβάσιμες σε όλους, ώστε να επιλεγούν όσοι διαθέτουν τα περισσότερα προσόντα. Αμ δε… Οι Γερμανοί μαζί με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία αυτές ακριβώς τις μέρες προωθούν μια διαδικασία προσλήψεων που θα μείνει στην ιστορία της ευνοιοκρατίας και του βολέματος των κολλητών!


Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη 7 Ιουλίου ξεκίνησε μια διαδικασία προσλήψεων στον ΟΤΕ που έληξε την Παρασκευή 15 Ιουλίου, βάσει της οποίας το δικαίωμα στη δουλειά είναι υπόθεση αποκλειστικά και μόνον υπόθεση ημετέρων. Αφορά δηλαδή γόνους συνδικαλιστών και στελεχών της εταιρείας, αποκλείοντας οποιονδήποτε άλλο μπορεί να ενδιαφέρεται. Η γνωστοποίηση έγινε μέσω του εσωτερικού διαδικτύου του ΟΤΕ (U-link) και αφορά τεχνικούς πεδίου που θα εργαστούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τη βρόμικη δουλειά, ως είθισται, θα φέρει σε πέρας η θυγατρική του οργανισμού E-value, που δραστηριοποιείται στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση στα call centers του ΟΤΕ. Ζητώντας μάλιστα ως προϋπηρεσία την εργασία στα call centers του ΟΤΕ εργατοπατέρες και αργυρώνητοι διευθυντές μετατρέπουν τα call centers σε προθάλαμους προσλήψεων κολλητών και συγγενών! Τι κι αν πρόκειται για εμφανώς άσχετα προσόντα; Από πού κι ως που, για παράδειγμα, τα «προσόντα» που απαιτούνται για την τηλεφωνική εξυπηρέτηση συμπίπτουν με τις εξειδικευμένες γνώσεις που πρέπει να έχει ένας τεχνικός εναέριου καλωδιακού δικτύου; Δε χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για εύσχημες δικαιολογίες που διευκολύνουν την πρόσληψη των δικών τους παιδιών!

Στα έργα και τις ημέρες του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ πρέπει να προσθέσουμε και τη φημολογούμενη πώληση του ιστορικού κτιρίου του οργανισμού, στην οδό Σταδίου αρ. 15… Λέγεται μάλιστα πως θα είναι μόνο η αρχή (ομολογουμένως … πανηγυρική) κι ότι θα ακολουθήσουν δεκάδες ακόμη κτίρια μεγάλης αξίας.

Συμπερασματικά, αν κάτι αποδεδειγμένα πλέον ταιριάζει στις ιδιωτικοποιήσεις είναι ευνοιοκρατία και κολητιλίκια στις προσλήψεις από τη μια, και ξεπούλημα και συρρίκνωση της περιουσίας από την άλλη, προς διάψευση όσων επαγγέλλονταν αξιοκρατία στις προσλήψεις και ανάπτυξη του οργανισμού…

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στην ιστοσελίδα unfollow.com.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου