Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Οι καθηγητές έδειξαν το δρόμο για να βγούμε από την κρίση

Νέα Κρήτη


Το παράδειγμα της Κύπρου και το πώς η Ελλάδα μπορεί να διδαχθεί από την εμπειρία της Μεγαλονήσου που κατάφερε να βγει από το μνημόνιο, τέθηκε επί τάπητος χθες, σε μια ξεχωριστή ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο.
Τρεις κορυφαίοι πανεπιστημιακοί - μέλη του καθηγητικού προσωπικού του καινοτόμου Πανεπιστημίου Νεάπολις της Πάφου, μίλησαν στο Συνεδριακό Κέντρο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας για το τι μπορεί να διδάξει στη χώρα μας το πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου. Ο λόγος για τον πρύτανη του κυπριακού Πανεπιστημίου, Σπύρο Μακριδάκη, τον κοσμήτορα της Σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών του ιδρύματος, Αντώνη Μανιτάκη, καθώς και τον αναπληρωτή καθηγητή Λογιστικής, Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Νεάπολις της Πάφου, Ανδρέα Χατζηξενοφώντος.
«Στην Κύπρο κατάλαβαν πολύ καλά ότι για το πρόβλημά τους δεν φταίνε οι άλλοι. Δεν φταίει δηλαδή, η τρόικα, το ΔΝΤ, ή οι ξένοι γενικά. Κατάλαβαν ότι κάτι γίνεται λάθος κι ότι πρέπει να το διορθώσουν» ανέφερε με νόημα ο ομότιμος καθηγητής INSEAD, ειδικός σε οικονομικές προβλέψεις και στρατηγική και πρύτανης του Πανεπιστημίου «Νεάπολις», Σπύρος Μακριδάκης.Σύμφωνα με τον κ. Μακριδάκη, η ίδια συνταγή πρέπει να ακολουθηθεί και στην Ελλάδα. «Όσο αναλωνόμαστε σε θεωρίες συνωμοσίας, δεν πρόκειται να βγούμε από το μνημόνιο και τα πράγματα θα γίνονται συνεχώς ολοένα και χειρότερα» επισήμανε ο κ. Μακριδάκης, συμπληρώνοντας ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο από την ίδια την Ελλάδα.

«Στην Ιρλανδία, η οποία μπήκε πριν από εμάς σε μνημονιακό καθεστώς, είχαν πέρυσι ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ 22%! Μιλάμε για κάτι πρωτοφανές. Πώς κατάφεραν κάτι τέτοιο; Μείωσαν τη φορολογία.» τόνισε ο πρύτανης του πανεπιστημίου «Νεάπολις».«Οι ξένοι δεν μας ζητούν να αυξήσουμε τη φορολογία. Μας λένε ότι πρέπει να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό. Εμείς όμως αντί να μειώσουμε τις δαπάνες, αυξάνουμε τους φόρους με αποτέλεσμα η κατάσταση να οδηγείται σε τέλμα. Όσο αυξάνεται η φορολογία, τόσο αυξάνεται η φοροδιαφυγή και μειώνονται τα εισοδήματα. Αυτό ακριβώς γίνεται και στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, είναι πλέον πολύ δύσκολο να ζεις στην Ελλάδα» υπογράμμισε με νόημα ο Σπύρος Μακριδάκης.

Το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων
Την πεποίθησή του ότι με την επίλυση του ζητήματος των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, θα γίνουν σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της λύσης του προβλήματος στην Ελλάδα, εξέφρασε ο αναπληρωτής καθηγητής Λογιστικής, Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Νεάπολις, Ανδρέας Χατζηξενοφώντος.Πώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με τον κ. Χατζηξενοφώντος, η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τα χνάρια της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες δημιούργησαν μια «κακιά» τράπεζα. «Μόνο έτσι θα αναγεννηθεί το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας και θα παίξει τελικά το ρόλο του που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη της οικονομίας» ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηξενοφώντος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «μέχρι τότε, το πρόβλημα θα μας κρατά πίσω…».
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις επεσήμανε, εξάλλου, ότι η κρίση στην Κύπρο προήλθε κυρίως από τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, χωρίς αυτά να συνοδεύονται από το δημόσιο χρέος, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. «Εάν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν χρηματοδοτηθούν, η κατάσταση δύσκολα θα αναστραφεί» ανέφερε ο κ. Χατζηξενοφώντος, ο οποίος παρά το ότι αναγνωρίζει ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, θεωρεί ότι για να λυθεί σύντομα το πρόβλημα, θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις που χρειάζονται πολιτική βούληση.

"Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση"
«Στην Κύπρο η εθνική συνεννόηση και πολιτική συναίνεση είναι στοιχεία εδραιωμένα στην πολιτική τους κουλτούρα» ανέφερε με τη σειρά του ο γνωστός Συνταγματολόγος, πρώην Υπουργός, και κοσμήτορας Σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Νεάπολις, Αντώνης Μανιτάκης. Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, στη Μεγαλόνησο, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν μάθει να συνεννοούνται λόγω -και- του εθνικού κινδύνου που ελλοχεύει. «Η πολιτική συναίνεση είναι συστατικό στοιχείο του πολιτικού τους βίου. Η έλλειψη αυτού του στοιχείου είναι και ο λόγος που παρατείνεται το αδιέξοδο στην Ελλάδα.» υπογράμμισε ο κ. Μανιτάκης.
Ο Αντώνης Μανιτάκης δεν «μάσησε» τα λόγια του, λέγοντας ότι είναι ντροπή για τη χώρα και την κοινοβουλευτική μας παράδοση, από τη μία το κόμμα που κυβερνά να κοιτά μόνο το πώς θα διατηρηθεί στην εξουσία κι απ' την άλλη η αντιπολίτευση να ενδιαφέρεται για το πώς θα αναρριχηθεί αυτή στην εξουσία. «Αυτά είναι δείγματα παρακμής και πολιτικής σήψης» είπε με νόημα ο συνταγματολόγος. Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Μανιτάκης πρόβλεψε ότι θα έρθει η στιγμή της πλήρους κατάρρευσης, ωστόσο τότε, θα διεγερθεί «μια ειρηνική φωνή που θα αναγκάσει την πολιτική εξουσία να αλλάξει, μέσα σε συνταγματικά και δημοκρατικά πάντα πλαίσια».
Το πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου αποτελεί ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα με προσωπικό που αγαπά την επιστήμη και την έρευνα. Οι πεπειραμένοι καθηγητές του ιδρύματος είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουν έναν πανεπιστημιακό θεσμό με εξωστρέφεια προς την Ελλάδα και τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες. Στόχος του Πανεπιστημίου Νεάπολις είναι η εφαρμογή εντατικών σπουδών σε καινοτόμα πεδία, καθώς και η απόκτηση του πτυχίου να συνοδεύεται από επαγγελματική αντιστοιχία.
Στη χθεσινή εκδήλωση ο κ. Σπύρος Μακριδάκης μίλησε στο κοινό για τον "ρόλο των Startups στην ιντερνετική εποχή». Ο κ. Μανιτάκης ανέλυσε γιατί δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Κύπρο, ενώ τέλος ο κ. Χατζηξενοφώντος μίλησε για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα μας.
«Η Κύπρος αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί μια κρίση.  Κι αυτό γιατί ακολούθησε μια συνταγή που περιλαμβάνει τη συμμετοχή της κοινωνίας στα τεκταινόμενα, αλλά και την κατανομή ρόλων ανάμεσα στην κυβέρνηση, τον ιδιωτικό τομέα, τις τράπεζες και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.» ανέφερε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας, Νίκος Μυρτάκης.
ΡεπορτάζΝικόλας Αγγελίνος
ΦωτογραφίεςΝίκος Χαλκιαδάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου