Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Πώς θα μαζέψουν το «φρέσκο χρήμα» οι τράπεζες


Νέα καταθετικά προϊόντα «πολλαπλών επιλογών» ετοιμάζονται από τις τράπεζες, για να προσελκυστούν τα κεφάλαια που «κρύβονται» στο στρώμα. Η δυσκολία προσφοράς υψηλών επιτοκίων και τα «αντίδοτα». Ποιες είναι οι στρατηγικές ενόψει της χαλάρωσης των capital controls.

Λίλυ Σπυροπούλου 
Με «δέλεαρ» την επιστροφή ποσών και άλλες παροχές, οι τράπεζες «απαντούν» στη νέα εποχή προθεσμιακών καταθέσεων και στην αναμενόμενη ζήτηση επιλογών από το «φρέσκο» χρήμα.
Οι προσδοκίες για την επιστροφή καταθέσεων συνδυάζονται με τις προωθούμενες κινήσεις χαλάρωσης των capital controls, αλλά η εποχή που οι ίδιες οι τράπεζες επιδίδονταν σε μια μάχη για το ποια θα δώσει το μεγαλύτερο επιτόκιο για να πάρει τον πελάτη της άλλης έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Σήμερα, στην Ευρώπη των αρνητικών επιτοκίων, όπου οι τράπεζες εκτός Ελλάδος σχεδόν χρεώνουν τον καταθέτη για.... την υπηρεσία της κατάθεσης, είναι εκτός τόπου και χρόνου ένας τέτοιος ανταγωνισμός. Οι τράπεζες προσπαθούν να προσελκύσουν την πελατεία τους με... το marketing και όχι πια με υψηλά επιτόκια-κράχτες.
Στο πλαίσιο αυτό, συνδυάζουν τη χρήση πιστωτικών καρτών με προθεσμιακά πακέτα καταθέσεων, χωρίς βέβαια να εκλείπουν και οι παραδοσιακές καταθέσεις προθεσμίας με το κατά τι υψηλότερο, διαπραγματεύσιμο επιτόκιο (μέσω δικτύου καταστημάτων αλλά και on line).

Παραμονές της χαλάρωσης των capital controls, με την «απελευθέρωση» του ορίου αναλήψεων για το «νέο» χρήμα που θα να επανενταχθεί στο πιστωτικό σύστημα, οι τράπεζες σχεδιάζουν προϊόντα και διαμορφώνουν την πολιτική τους.
Ως γνωστόν αύριο, κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, αναμένεται και η οριστική έγκριση των μέτρων χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων, μετά την πρώτη αποδοχή των προτάσεων από τους θεσμούς, τη Δευτέρα. Μόλις δοθεί το «πράσινο» φως, θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, ώστε να δημοσιευθεί στο Φύλλο της Κυβερνήσεως (δεν αποκλείεται αυτό να γίνει ως την Παρασκευή).

Τα προϊόντα που ετοιμάζουν οι τράπεζες

Επί της ουσίας, οι συστημικές τράπεζες της χώρας, είτε δημιουργούν νέα καταθετικά προϊόντα που συνδυάζουν κλείδωμα κεφαλαίων από 1 έως 12 μήνες με αντάλλαγμα επιστροφή χρημάτων ή άλλες παροχές, είτε «ρετουσάρουν» και επαναλανσάρουν αντίστοιχα πετυχημένα προϊόντα που ήδη διαθέτουν.
Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του τραπεζικού τομέα, μεγαλύτερη σε έκταση καμπάνια, ώστε να πειστούν οι αποταμιευτές να επιστρέψουν στις τράπεζες έστω μέρος από τα μετρητά δεκάδων δισ. ευρώ που διατηρούν σε στρώματα και θυρίδες, σε τραπεζικά προϊόντα.
Βεβαίως, το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών είναι ενημερωμένο να προσεγγίζει τους υποψήφιους καταθέτες, προτείνοντάς τους το ανάλογο προϊόν. Κάποιοι μπορεί να προτιμήσουν τα πακέτα με επιστροφή χρημάτων ή παροχές σε νέες αγορές, όπου τα επιτόκια περίπου σταματούν στο 0,70%, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να επιλέξουν απλή προθεσμιακή, για να κερδίσουν -όχι επιστροφή και bonus- οριακά μεγαλύτερο επιτόκιο, του τύπου 0,90%.
Αγνωστο αν θα συνεχίσουν, αλλά μέχρι πρότινος έδιναν οι τράπεζες έως και διπλάσια επιτόκια των προθεσμιακών, δηλαδή έως 1,30%, για καταθέσεις αποκλειστικά μετρητών και για ποσά άνω των 10.000 ευρώ. 

Τι διαθέτει ήδη η αγορά

Στην Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσουν σε νέα διαφημιστική καμπάνια για συγκεκριμένα καταθετικά προγράμματα προθεσμίας που συνδυάζουν κάποιου τύπου παροχές. Η φιλοσοφία στα προϊόντα αυτά δεν είναι να δοθεί μεγαλύτερο επιτόκιο -δεν είναι εφικτό άλλωστε λόγω συγκυρίας-, αλλά να είναι στραμμένα προς την κατεύθυνση προσφορών, παροχών και επιστροφών χρημάτων.
Στον Ομιλο της Τράπεζας Πειραιώς, ο πελάτης συνθέτει μόνος του το προϊόν που επιθυμεί, μέσω μιας εφαρμογής wizard όπου επιλέγει επιμέρους χαρακτηριστικά για την προθεσμιακή κατάθεση (π.χ. οι αλυσίδες καταστημάτων που τον ενδιαφέρουν). Ετσι διαμορφώνει το τελικό επιτόκιο (σταθερό πάντα) και συμμετέχει, μέσω λογαριασμού πόντων, στο πρόγραμμα επιβράβευσης της τράπεζας. Ελάχιστο ποσό οι 5.000 ευρώ. Eίναι η Προθεσμιακή Κατάθεση «Στα μέτρα σου», με επιβράβευση.
Στη Eurobank -της οποίας η διαφημιστική καμπάνια ήδη "τρέχει"-, συνδέεται η προθεσμιακή κατάθεση με την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Mε την «Προθεσμιακή Κάθε Μέρα» οι καταθέτες, εκτός από απόδοση, απολαμβάνουν ένα επιπλέον όφελος (5% Επιστροφή) στα καθημερινά τους έξοδα από αγορές σε σούπερ μάρκετ και βενζίνη με τη χρήση των καρτών τους, πραγματοποιώντας αγορές σε περισσότερες από 7.000 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του προγράμματος.
H Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,27%, πρωτοπόρος εδώ και χρόνια στα συστήματα bonus (πάνω από 10 χρόνια διατίθεται η πιστωτική κάρτα bonus), λανσάρει ήδη στην αγορά τα τελευταία 2-χρόνια την Alpha Προθεσμιακή με Bonus. Ο καταθέτης (ελάχιστο ποσό 10.000 ευρώ) μαζί με τους τόκους συγκεντρώνει πόντους bonus, τους οποίους στη συνέχεια μπορεί να εξαργυρώσει για την κάλυψη των καθημερινών του αναγκών (βενζίνη, σούπερ μάρκετ, αεροπορικά εισιτήρια, ασφάλειες, αγορές καταναλωτικών ειδών κ.α.) σε πάνω από 3.000 καταστήματα.
Πολύ πρόσφατα, το προϊόν διατέθηκε και on line. Με ελάχιστο ποσό τις 5.000 ευρώ, μπορεί ο ενδιαφερόμενος καταθέτης να υποβάλει τη σχετική αίτηση για την Alpha On line Προθεσμιακή με Bonus και να δημιουργήσει το προϊόν που επιθυμεί, επιλέγοντας διάρκεια προθεσμίας και συνδυάζοντας τόκους και bonus πόντους, τους οποίους στη συνέχεια θα εξαργυρώνει.

euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου