Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

"Η πολιτική της λιτότητας και τα μυστικά της"

The Crypt of Banking


Γράφουν οι Νούλα Χρυσοχοϊδου και  Κατερίνα Παπαφωτίκα

Γενικά, τον τελευταίο καιρό ακούμε πολλές φορές να γίνεται συζήτηση για τα μέτρα λιτότητας, την οικονομική πολιτική της στενότητας και αν πρέπει η Ευρώπη να ακολουθήσει το μοντέλο των ΗΠΑ και να αυξήσει την προσφορά χρήματος. Πολλοίεπίσης κατηγορούν την Γερμανία για στενή δημοσιονομική πολιτική, πράγμα που σίγουρα οδηγεί σε ανεργία πολύ κόσμο, σε μείωση κατανάλωσης, σε μείωση εισοδημάτος, συνεπώς σε μείωση της ζήτησης κλπ.
Είναι σίγουρο ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ακολουθούσε αυστηρή πολιτική λιτότητα τότε η Ευρώπη δεν θα είχε υποστεί τόσες μεγάλες συνέπειες από την χρηματοπιστωτική κρίση. Ωστόσο, για να καταπολεμηθούν οι αιτίες της θα πρέπει να γίνουν νέες επενδύσεις και να ερμηνευθεί το σύμφωνο σταθερότητος, φυσικά με πιο ευέλικτο τρόπο. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στην πράξη, όσο πιο απλά μπορούμε να το εξηγήσουμε:

Ποιός είναι όμως ο λόγος ;;;

Γιατί να μην τυπώσουμε λίγο ακόμα χρήμα να βγεί και αυτός ο χρόνος;;; (Να πάω διακοπές βρε παιδί μου!!!!)
Ναί, ο λόγος είναι ο κακός πληθωρισμός...δηλαδή η αύξηση τιμών των αγαθών-υπηρεσιών και η υποτίμηση του νομίσματος. Σε μία εθνικη οικονομία (όχι ευρωπαϊκή), είναι αντιμετωπίσμος, δηλαδή μπορεί να υποτιμήσει για λίγο το νόμισμα της, να αυξήσει τον ανταγωνισμο και πάλι προς στη δόξα τραβά... Η ουσία όμως του πράγματος, δυστυχώς δεν είναι τόσο απλή. Διότι ξεκινάει απο πολύ παλιά, βασικά από το σημείο εκείνο που κάποιοι σκέφτηκαν να αποσυνδέσουν το νόμισμα με το μέταλλο (κανόνας του χρυσού-σκληρό νόμισμα). Σε γενικές γραμμές λοιπόν, οι υπεύθυνοι έκδοσης χρήματος, πλέον δεν έχουν κανένα περιορισμό έτσι τυπώνουν όσο θέλουν και σε όποιους θέλουν( Ααα, ναι εκτός από το fractional reserve banking..)
Κάποιοι το γνωρίζουν κάποιοι όχι. Ε, και τι έγινε;;;
Το προβλημα έγκειται στο γεγονός οτι τυπώνοντας τόσο χρήμα  χάσανε την μπάλα, έτσι είπανε να το μετρήσουνε, δημιουργώντας τρείς ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ δηλ. Μ1, Μ2, Μ3...Το πιο σημαντικό είναι το Μ3 ή circulation money, δηλαδή το χρήμα που κυκλοφορεί....αυτό είναι που μας δείχνει πόσο χρήμα είναι στις τσέπες μας και πόσο είναι απλή λογιστική εγγραφή. Αυτό  λοιπόν, εδώ και λίγο καιρό σταμάτησαν να το δημοσιεύουν, γιατι;;; Τρομάξανε και οι ίδιοι με το μέγεθος και είπανε ας το ξεχάσουμε μην γίνει χαμός.Το μέγεθος αυτό είναι υπεύθυνο για τον πληθωρισμό. Σίγουρα ακούσατε την γιαγιά σας ή την μητέρα σας που σας έλεγε πριν 10 χρόνια ότι «η ντομάτα έκανε 200 δρχ. και τώρα κοστίζει 2€  το κιλό»....δηλαδή 680 δρχ. περίπου 300% αύξηση για το ίδιο αγαθό το οποίο δεν είναι απο χρυσό, δεν είναι ειδικά διαμορφωμένο, δεν είναι σε σπανιότητα, απλά είναι Μ3...
Ο πληθωρισμός δεν είναι φυσικό φαινόμενο, δεν είναι τυχαίο, δεν ειναι κατάρα, είναι όμως τεχνητό...
Η Γερμανία μέσω της ευρωπαϊκής λιτότητας προσπαθεί να κρύψει ένα μεγάλο μυστικό...

Ο πληθωρισμός αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους: ( π.χ. σκεφτείτε ένα μπαλόνι)
 Όσο αυξάνεις την αξία τυπώνοντας, τόσο το μπαλόνι μεγαλώνει, άρα άν αρχίσει να σπάει:

Α) το αφήνεις να σπάσει 
 ή
Β) το μπαλώνεις να δείς μέχρι που μπορεί να πάει.

Αναπόφευκτο είναι κάποια στιγμή να σκάσει και τότε κανείς και τίποτα δεν το σταματάει.
Πλέον είμαστε ακόμα στο στάδιο του inflation, όταν όμως φτάσουμε στο σημείο του hyper inflationτότε τι θα συμβεί;;;

Η Γερμανία ξέρει οτι πλησιάζει η ώρα, γι’ αυτό και αγοράζει χρυσό σαν τρελη (ψάξτε το και θα δείτε),αλλά για να κρατήσει την τιμή χαμηλή, λέει οτι η λιτότητα είναι αναγκαία για δημοσιονομικούς λόγους, τάξη, χαμηλό δανεισμό, κ.α. Ακούγονται ωραία στη θεωρία όμως έτσι κερδίζει χρόνο (και χρήμα) για το αναπόφευκτο...

Οι τιμές θα παρατηρήσατε οτι αυξάνουν, π.χ. πριν ένα χρόνο τα τσιγάρα γενικώς έκαναν 3,20 ευρώ και σήμερα έφτασαν περίπου στα 4 ευρώ.

Ο κίνδυνος είναι πλέον ορατός και το αποτέλεσμα θα είναι οικονομικά χαοτικό.

Γενικά όσοι ασχολούνται με το παραπάνω ζήτημα το κρύβουν επιμελώς, γιατί δεν θέλουν να «φρικάρει» ο κόσμος.

Η ουσία είναι όμως ότι είτε σκάσει είτε φτάσει στο peak κάποια στιγμή θα γίνει ...

Συνέπειες:(Βλέπε: Υερπληθωρισμός -Γερμανία 1938, Ελλάδα 1942)

Σας φαίνεται παραμύθι;;; Αυτό θα το δούμε στο τέλος....

Οι Οικονομολόγοι
MsC Νούλα Χρυσοχοϊδου
MsC Κατερίνα Παπαφωτίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου