Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Σπορ, το πρώτο θύμα του νέου ψυχρού πολέμου: Εάν η Ρωσία κυβερνηθεί από κάποιον άλλο, λιγότερο ψύχραιμο και συνετό ηγέτη, ο πυρηνικός πόλεμος δύσκολα θα αποφευχθεί

analyst


Οι Ρώσοι αθλητές στίβου δεν θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι οποίοι ξεκινούν μετά από μερικές εβδομάδες – ενώ συζητείται ήδη, εάν η απαγόρευση θα διευρυνθεί σε όλους τους Ρώσους Ολυμπιονίκες.
Η αιτία είναι το ότι, η ρωσική αντί-ντόπινγκ ομοσπονδία χαρακτηρίσθηκε από τη διεθνή αντίστοιχη ως «μη συμβατή» με τη νομοθεσία – πως δεν συμμορφώνεται δηλαδή με τους κανόνες που ισχύουν  παγκοσμίως.
Φυσικά η πλειοψηφία, ως συνήθως χειραγωγούμενη από τα ΜΜΕ, έχει καταλάβει κάτι διαφορετικό – το ότι δηλαδή οι Ρώσοι αθλητές ντοπάρονται, παίρνουν αναβολικά λοιπόν, στα οποία οφείλουν τις επιτυχίες τους, θυμίζοντας μας τη ναζιστική προπαγάνδα!
Αν και πρέπει τώρα να σέβεται κανείς τους κανόνες οι οποίοι ισχύουν για όλους, παρά το ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ότι οι «δικαστές» μεροληπτούν, αφού είναι σχεδόν πάντοτε δυτικοί, το ίδιο ισχύει σήμερα για την Ισπανία, το Μεξικό και την Κένυα – χώρες που ευρίσκονται επίσης στην μαύρη λίστα των μη συμβατών με τη νομοθεσία κρατών. Γιατί λοιπόν αποκλείσθηκε μόνο η Ρωσία;

Μία ανάλογη απορία δημιουργείται στο πλαίσιο των ποδοσφαιρικών αγώνων στη Γαλλία – όπου οι χούλιγκαν από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Κροατία, τη Ρωσία και τη Γαλλία έχουν δημιουργήσει πολλά επεισόδια, απολύτως κατακριτέα. Εν τούτοις, μόνο η Ρωσία εισέπραξε έναν αποκλεισμό με αναστολή – ενώ ήδη οι Γερμανοί πολιτικοί απαιτούν την «αφαίρεση» της διεξαγωγής των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλου του 2018 από τη Ρωσία (πηγή).
Από την άλλη πλευρά, ο λόρδος S. Coe ανέστειλε τη συμμετοχή της ρωσικής αθλητικής ομοσπονδίας στο Ρίο, όταν ο προκάτοχος του αναζητείται με ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ – αφού είχε μεταξύ άλλων φροντίσει να μην ελεγχθούν για αναβολικά πολλοί αθλητές, Ρώσοι επίσης, χρηματιζόμενος βασιλικά.
Εάν ο ίδιος ο λόρδος S. Coe δεν ήταν συνένοχος, θεωρείται τουλάχιστον ως γνώστης – οπότε δεν είναι τόσο αθώος, όσο θέλει να φαίνεται. Εύλογα παρομοιάζεται λοιπόν με εκείνον ο οποίος φωνάζει «Πιάστε τον κλέφτη, έχει βάλει το μαχαίρι μου στην πλάτη του» – πόσο μάλλον όταν αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες για διαφθορά, οι οποίες δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί.
Περαιτέρω, κανένας δεν ισχυρίζεται πως δεν ντοπάρονται οι Ρώσοι αθλητές. Αντίθετα, τα αναβολικά αποτελούν κάτι απόλυτα συνηθισμένο, αλλά όχι μόνο στη Ρωσία – αφού το ίδιο συμβαίνει στη Γερμανία, στις Η.Π.Α. και αλλού. Σχετικά πρόσφατα δε προβλήθηκε μία έρευνα του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera, για μία περίεργη κλινική αναβολικών στην Ινδιανάπολις (πηγή– από την οποία μπορεί να εξάγει κανείς πολλά συμπεράσματα.
Δεν είναι λοιπόν η Ρωσία η μοναδική ένοχος, αλλά αυτή τιμωρείται συνεχώς – ενώ κάτι ανάλογο διαπιστώνεται σε σχέση με το ΝΑΤΟ το οποίο, αφού είναι εκείνο που την περικυκλώνει συνεχώς (άρθρο), την κατηγορεί ταυτόχρονα με θράσος ότι, αποτελεί μία μεγάλη απειλή για τη Δύση.
Ευτυχώς όμως για όλους μας, αφενός μεν έχει σταθεί στα πόδια της (ανάλυση), τεκμηριώνοντας πως πάντοτε υπάρχουν λύσεις εάν ένας λαός λειτουργεί συλλογικά και με αποφασιστικότητα, αφετέρου κυβερνάται ψύχραιμα και συνετά, χωρίς περιττές διαμαρτυρίες, όπως στην περίπτωση του αποκλεισμού της από τη Βραζιλία. Διαφορετικά δεν θα αποφεύγαμε έναν πυρηνικό πόλεμο, με πεδίο μάχης την Ευρώπη – κάτι που θα ήταν κάτι περισσότερο από καταστροφικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου