Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Γιατί την πάτησαν οι αγορές συναλλάγματος


Οι ανησυχίες για χρηματοοικονομικό ατύχημα μετά τη βίαιη πτώση της στερλίνας. Γιατί στήθηκε το μεγάλο ποντάρισμα υπέρ της παραμονής. Το απελπισμένο κυνήγι υπεραξίας και το αφήγημα που όλοι οι traders ήθελαν να πιστέψουν

By John Authers
Η «ανάκριση» ξεκίνησε ήδη για το πώς οι αγορές ξένου συναλλάγματος κατάφεραν να κάνουν τόσο υπεραισιόδοξο στοίχημα υπέρ της ψήφου παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηδη από τις πρώτες πρωινές ώρες και ανεξάρτητα του τελικού αποτελέσματος φάνηκε ότι αυτό ήταν αδικαιολόγητο.
Η τεχνική εξήγηση είναι ότι οι μάνατζερ των macro hedge funds είχαν μια κακήέως τώρα χρονιά και ίσως έψαχναν απελπισμένα μια ευκαιρία, αντί να αφήσουν κάποιον άλλο να δρέψει τα κέρδη όταν η αναμενόμενη νίκη του Bremain ανακοινώνονταν. Η επικράτηση του Brexit υπονοεί αυξημένο ρίσκο για χρηματοοικονομικό ατύχημα τις μέρες που θα ακολουθήσουν καθώς κάποιοι θα προσπαθήσουν να μειώσουν θέσεις.
Ενας άλλος τρόπος να το δεις είναι με τους όρους που ο Nassim Taleb αποκάλεσε «αφηγηματική πλάνη». Αρκετοί διαφορετικοί παράγοντες συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί ένα νέο αφήγημα την περασμένη Πέμπτη. Οι αγορές στοιχημάτων που παρακολουθούνται στενά και πίσω τους κρύβονται πολλά χρήματα έφτασαν στην κορύφωση της πίστης ότι θα επικρατήσει το Brexit (αν και ποτέ δεν ανέβασαν το ποσοστό πάνω από το 50% παρότι σε πολλές δημοσκοπήσεις η ψήφο για την έξοδο προηγούταν). Σε αυτό το σημείο ήταν έτοιμη η στροφή.

Την ίδια στιγμή οι αγορές συναλλάγματος έφτασαν ένα ψυχολογικό και τεχνικό όριο, το 1,4 δολάρια η στερλίνα. Αυτό το επίπεδο ξεπεράστηκε ελάχιστες φορές και μόνο για λίγο από τη συμφωνία της Πλάζα το 1985 και μετά. Οι traders αναρωτήθηκαν πολλές φορές αν είναι έτοιμοι να οδηγήσουν τη στερλίνα χαμηλότερα.
Τέλος, ήταν τα απαίσια νέα της δολοφονίας της Jo Cox. Το τραγικό γεγονός έδειξε τότε ως καταλυτικό σημείο μεταστροφής. Οι traders ίσως να ήθελαν πολύ να το εκμεταλλευτούν ως τέτοιο και έτσι βιάστηκαν να βάλουν λεφτά στην ψήφο υπέρ της παραμονής. Χωρούσε σε μια βολική αφήγηση που πολλοί ήθελαν να πιστέψουν.
Ετσι μπήκε το στοίχημα.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει ως μια αντιστροφή των τελευταίων εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία. Τότε ήταν μια ντροπή για τους δημοσκόπους και μια σχετική επιτυχία για τα γραφεία στοιχημάτων και τις αγορές πρόβλεψης.
Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις που συνέχισαν να δείχνουν μια αμφίρροπη κούρσα δείχνουν πολύ ευφυέστερες από τα γραφεία στοιχημάτων και τις αγορές συναλλάγματος που επέτρεψαν στους εαυτούς τους να αστοχήσουν.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου