Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Οι Βρετανοί φεύγουν από την ΕΕ - Ραγδαίες εξελίξεις (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Το Ποντίκι


Έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στο Βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας και με καταμετρημένο το 80% των ψήφων όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα υποστηρίζουν ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Skynews το Brexit θα επικρατήσει με ποσοστό 52% έναντι 48%.
08:12 Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Martin McGuinness ζήτησε ευρύ δημοψήφισμα για την επανένωση της Ιρλανδίας. Η ενίσχυση της Βόρειας Ιρλανδίας από την ΕΕ είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με τη βοήθεια που δέχεται η χώρα. Τα κόμματα της Βορείου Ιρλανδίας είχαν υποστηρίξει με σθένος την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
7.58 O Ολλανδός επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Geert Weilders ζητεί να γίνειδημοψήφισμα και στην Ολλανδία για το μέλλον της χώρας στην ΕΕ.
07:52 Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC o Μπόρις Τζόνσον και ο Μάικλ Γκόουβ διαπραγματεύονται τους όρους της αποχώρησης του πρωθυπουργού.

07:48 Για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας προϊδεάζει ο Τζέρι Ανταμς Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς δηλώνει ότι η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit «ενισχύει την υπόθεση» του δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία.
07:43 Ο συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων της Σκωτίας, έδωσε το σύνθημα ότι το κόμμα του θα στηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας.Ο ίδιος είπε ότι απευθύνει δημόσια έκκληση προκειμένου να εξεταστεί εξαντλητικά κάθε επιλογή για να διατηρηθούν οι στενές σχέσεις της Σκωτίας με την ΕΕ, κάτι το οποίο μπορεί να συμπεριλαμβάνει και ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
07:34  Μετά την ιστορική αποτυχία να οδηγήσει τη χώρα του και την Ευρώπη σε μία από τις ισχυρότερες μεταπολεμικές περιπέτειες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας σκέφτεται να παραιτηθεί. Ο Andy Coulson, πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Κάμερον, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV ότι θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός μελετά το ενδεχόμενο παραίτησης.
07:25 Την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων ετών καταγράφει το βρετανικό νόμισμα μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων και την επιλογή των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ. Οι επενδυτές βρίσκονται σε πανικό και η λίρα καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 8%.Η πτώση της λίρας είναι η μεγαλύτερη από την οικονομική κρίση του 2008 και την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Στις 5 π.μ. υπήρχε απόλυτη ισορροπία 50-50 και το προβάδισμα άλλαζε ανά 10 λεπτο, με τη διαφορά να είναι μικρότερη από 200.000 ψήφους και την ψαλίδα να μην ανοίγει περισσότερο από 1-2%. Τις αμέσως επόμενες ώρες, όμως, το Brexit απέκτησε μια σημαντική διαφορά ακόμα και πάνω από 800.000 ψήφους, με καταμετρημένες περισσότερες από τις μισές περιφέρειες.  
Η κορύφωση της αγωνίας συνεχιζόταν λεπτό με το λεπτό όσο άρχιζαν να ενσωματώνονται και οι μεγάλες περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα για το δημοψήφισμα έγιναν γνωστά από το Γιβραλτάρ στις 1.40 π.μ., με συντριπτικό ποσοστό 96% υπέρ της παραμονής.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ, με το που έκλεισαν οι κάλπες στην Βρετανία, βγήκαν και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης YouGov, όπου το Bremain (δηλαδή η παραμονή στην ΕΕ) συγκέντρωνε το 52%, έναντι 48% του Brexit.
Δημοσκόπηση της εταιρείας IPSOS, επίσης, ανέβαζε την διαφορά στις 8 μονάδες. 54% υπέρ της παραμονής, 46% για την αποχώρηση.
ΑΝΩ ΚΑΤΩ η κατάσταση και στα χρηματιστήρια. Αρχικά η στερλίνα έκανε υψηλό έτους, όμως με τα πρώτα αποτελέσματα, ειδικά από το Νιούκαστλ και το Σάντερλαντ, ακολούθησε βουτιά. Η στερλίνα υποχωρούσε σε μια ισοτιμία 1:146 έναντι του γεν, υφιστάμενη πτώση 7,6% σήμερα, και κατά 4,6% έναντι του δολαρίου, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη πτώση της έναντι του νομίσματος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα σε μια ημέρα.
Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο, που άρχισε τη συνεδρίασή του με άνοδο, άλλαξε κατεύθυνση και υποχωρούσε κατά σχεδόν 3%, καθώς οι επενδυτές, καταλαμβάνονταν από αβεβαιότητα εξαιτίας του δημοψηφίσματος για το Brexit.
Αρχικά αισιόδοξοι, οι επενδυτές εμφανίζονται πλέον όλο και πιο ανήσυχοι, εν μέσω των αντιφατικών δεδομένων. Μία ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών ο Nikkei είχε απολέσει 480,98 μονάδες, υποχωρώντας στις 15.757,37 μονάδες.
ΜΕΓΑΛΟ γραφείο στοιχημάτων ανακοίνωσε τα ξημερώματα ότι οι πιθανότητες που δίνει σε μια νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Πέμπτη στη Βρετανία ανέρχονται πλέον στο 63%. Μέσα σε λίγα λεπτά, το Betfair αύξησε επανειλημμένα το ποσοστό αυτό, από το 51% στο 57% και κατόπιν στο 63%.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ σε εθνικό επίπεδο στο δημοψήφισμα ανερχόταν μετά τα πρώτα αποτελέσματα σε 71,2% με βάση στοιχεία από 120 περιφέρειες, ωστόσο η συμμετοχή στην σκοτσέζικη πόλη της Γλασκόβης ήταν πολύ πιο χαμηλή, στο 56,2%, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
ΕΞΑΛΛΟΥ 84 Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος ζήτησαν μετά τα μεσάνυχτα την παραμονή του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία του κόμματος και στην πρωθυπουργία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σύμφωνα με τον Telegraph. Ανάμεσα τους και ο Μπόρις Τζόνσον, επικεφαλής της καμπάνιας για το Brexit.
Η επιστολή:
ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ της Sun (είχε ταχθεί υπέρ του Brexit), ήταν το πρώτο χρονικά από τον βρετανικό Τύπο που δόθηκε στην δημοσιότητα: :

Tomorrow's front page: Brits go Referendum mad with over 30 million voting
ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ τμήματα παρέμειναν ανοιχτά ως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος).
Με τη λήξη της διαδικασίας, το καθένα από τα 382 κέντρα καταμέτρησης άρχισε να συγκεντρώνει τον αριθμό των ψηφοδελτίων για να ανακοινώσει τα ποσοστά συμμετοχής του εκλογικού σώματος.
Η τελευταία ανακοίνωση των τοπικών αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 07:00 τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν συγκεντρωτικά στοιχεία για 12 περιφέρειες και στη συνέχεια το τελικό, εθνικό αποτέλεσμα.Ωστόσο η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του "Remain" και του "Leave".
ΤΟ ΓΚΑΛΟΠ του YouGov που ανακοινώθηκε με το κλείσιμο της κάλπης τα μεσάνυχτα: 
ΝΩΡΙΤΕΡΑ, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε μεγάλη άνοδο σήμερα, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ότι θα αποφευχθεί ένα Brexit.
Ο δείκτης FTSE-100 σημείωσε άνοδο 76,91 μονάδων ή 1,23% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και έκλεισε στις 6.338,1 μονάδες.

Σχεδόν σίγουροι για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ εμφανίστηκαν οι επενδυτές και στην Wall Street με τον Dow Jones να κλείνει πάνω από τις 18.000 μονάδες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου