Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Πώς θα γίνει η εκταμίευση και ποιες «διορθώσεις» ζητεί το Eurogroup


Την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την έγκριση επί της αρχής της εκταμίευσης δόσης ύψους 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τα πρώτα 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, εφόσον έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα, και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν το Φθινόπωρο και θα αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ωστόσο, για τα πρώτα 7,5 δισ. ευρώ, το Eurogroup ζήτησε παρεμβάσεις στα ψηφισμένα προαπαιτούμενα:
  • Στα κόκκινα δάνεια , ζητείται η πώληση και των δανείων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Στις συντάξεις (ΕΚΑΣ) , ζητείται κάλυψη της τρύπας 70 εκατ. ευρώ λόγω της μη αναδρομικής επιστροφής του, την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
  • Στις ιδιωτικοποιήσεις, ζητείται η άμεση κύρωση της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού από τη Βουλή καθώς και αλλαγές στο Υπερ-ταμείο
Υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθούν προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Υπερ-ταμείου Αποκρατικοποίησεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και τον τομέα της ενέργειας, πρόκειται να πραγματοποιηθεί για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, μια πρόσθετη εκταμίευση.

Σχετικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, το Eurogroup χαιρέτισε την πρόθεση της διοίκησης του ΔΝΤ να υποστηρίξει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του την έγκριση ενός νέου προγράμματος με την Ελλάδα, πριν από το τέλος του έτους.

«Χωρίς το ΔΝΤ δεν προχωράμε», υπογράμμισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ για την περίπτωση που το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου δεν εγκρίνει το νέο πρόγραμμα.

Τρία στάδια για την ελάφρυνση του χρέους


Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι στόχος είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ κατέληξε σε δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο) και υπό προϋποθέσεις:

Για το βραχυπρόθεσμο στάδιο, οι ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν σε μια δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστούν «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ως τη λήξη του προγράμματος». Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 
  • την ομαλοποίηση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF, υπό τον μέσο όρο των ωριμάνσεων 
  • τη μείωση του ρίσκου των επιτοκίων μέσω της διαφοροποιημένης στρατηγικής του ESM και του EFSF, χωρίς ζημιές για τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα (Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία).
Για το μεσοπρόθεσμο στάδιο, το Eurogroup τονίζει ότι μετά το 2018, και εφόσον εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα εφαρμοστεί μια ακόμη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
  • τη μεγαλύτερη εξομάλυνση για τα δάνεια του EFSF 
  • τη σταδιακή επιστροφή των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).
Για το μακροπρόθεσμο στάδιο, και αν αυτό χρειαστεί, το Eurogroup τονίζει ότι τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου επιπέδου θα μπορούσαν να επαναληφθούν.

Είκοσι δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως «διαθέσιμα» για πράξεις επαναγοράς του χρέους, σημείωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία, ενώ η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους: 
  • είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας
  • εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως το Eurogroup κατέληξε σ’ ένα μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τη λήψη περαιτέρω μέτρων που θα ενεργοποιηθεί εάν και όποτε χρειαστεί. Την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού θα αποφασίζει το Eurogroup και εφόσον επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο μηχανισμός θα μπορούσε να αφορά μέτρα όπως η περαιτέρω αναδιαμόρφωση των δανείων του EFSF καθώς και το πλαφόν και την αναβολή των πληρωμών τόκων.

Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτησή του, πρέπει να παραμείνουν κάτω από το επίπεδο του 15% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά τη λήξη του προγράμματος κάτω από το 20% του ΑΕΠ.

www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου