Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Ο Πλάτων και η Κρίση


Σπύρος Στάλιας,
H κατάλυση των κρατών στην ΕΕ γίνεται 'από απληστία για αυτό που προβάλλεται ως κυρίαρχο αγαθό, από την ανάγκη δηλαδή, να γίνει κανείς όσο το δυνατόν πιο πλούσιος’ (Πλάτωνος Πολιτεία 555b).
Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση στηρίζεται όχι στον Δυτικό Ανθρωπισμό, που έχει την παραγωγή του  πλούτου ως όργανο της, αλλά στην αυταξία του πλούτου, που η ιστορία έχει αποδείξει, ότι η φιλοδοξία και η αρπακτικότητα, πάνω στην οποία στηρίζεται η παραγωγή του πλούτου, στο τέλος φέρνει αίμα. Ιστορικός αναντίρρητος νόμος.
Λέει ο Θείος Πλάτων επίσης, στην 556a, ότι 'οι κερδοσκόποι, κάνοντας πως δεν βλέπουν καν, και ρίχνοντας κάθε φορά το δηλητήριο του χρήματος σε όποιον πέσει στα νύχια τους, τον πληγώνουν, του παίρνουν τόκους πολλαπλάσιους, που τους γεννά το κεφάλαιο...και μετά φτιάχνουν κηφήνες και φτωχούς στην πόλη'.
Με άλλα λόγια γίνεται τέτοια αναδιανομή του πλούτου εις βάρος του Λαού που στο τέλος, ένα προδοτικό οικονομικό-πολιτικό κατεστημένο, κυβερνά ένα ανήμπορο και φοβισμένο Λαό.

Αλλά λέει και ένα τρίτο ωραίο και τρομακτικό στη 555e, 'οι άνθρωποι οπλισμένοι πια με πολύ φαρμάκι μέσα τους, άλλοι πνιγμένοι στα χρέη, άλλοι έχοντας χάσει τα πολιτικά τους δικαιώματα (είναι στην ξεφτύλα της ανημποριάς) και άλλοι έχοντας πάθει και τα δυο αυτά, με το μίσος να βράζει μέσα τους, σχεδιάζουν άσχημα πράγματα για εκείνους που τους πήραν την περιουσία, ..με την λαχτάρα του ξεσηκωμού στην ψυχή'.
Δηλαδή οι εξουσιαστές ας μην εφησυχάζουν, το αίμα έρχεται. Αυτό ας το βάλει καλά στο νου το κατεστημένο και η ‘πρώτη φορά αριστερά’, το που πάνε τα πράγματα.
Και καταλήγει με την αιώνια αλήθεια, που συνεχώς την ξεχνάμε, Πολιτεία 556b, ότι 'αν επιβαλλόταν δια νόμου οι ιδιωτικές συναλλαγές να γίνονται ως επί το πλείστον επί ιδίω κινδύνω του δανειστή (της Τράπεζας), η οικονομική ζωή στην πόλη θα ήταν λιγότερο ξεδιάντροπη και αθλιότητες σαν αυτές που τώρα δα περιγράψαμε θα εμφανίζονταν σ' αυτήν σπανιότερα'.
Με άλλα λόγια, το χρήμα πρέπει να είναι υπό  κοινωνικό έλεγχο. Αυτή είναι η πρωταρχική επιλογή σωτηρίας της Χώρας.
Εθνικό Νόμισμα να μπει η Χώρα στη δουλειά, ανατροπή του νυν κατεστημένου, και τα καλύτερα θα έλθουν.

spyridonstalias@hotmail.com
New York 17/5/2016

Οδός Δραχμής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου